comenzi la domiciliu cliseru.ro

PP-DD – „ciotul” de care s-a împiedicat „dreapta unită” din Consiliul local Slobozia

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
05/06/2014 | Locale Ialomita

Partidele de dreapta au vrut să preia conducerea CL Slobozia

dreapta unita slobozia

Este binecunoscut faptul că noua alianță dintre PDL și PNL a început să funcționeze la nivel național, astfel că și în teritoriu, în consilii locale sau județene, se încearcă încropirea de majorități prin care să se scoată de la putere PSD. O astfel de „mișcare de trupe” s-a încercat și la Slobozia.

Opoziția din Consiliul local Slobozia a decis să se unească împotriva PSD

Artizanul acestei mișcări pare a fi actualul viceprimar liberal Cezar Zamfir, care a reușit să atragă de partea sa consilierii PDL și PER. Pentru a putea avea majoritate în Consiliul local Slobozia și pentru a rămâne și pe funcție, a pus la cale un plan în urma căruia se putea da o lovitură PSD și anume obținerea unei majorități și schimbarea viceprimarului Valentin Băcanu. În locul acestuia au decis să-l propună pe Gabriel Mușat, consilier PP-DD, în schimbul celor două voturi atât de necesare reușitei acestui demers.

În cadrul unei conferințe de presă susținută sâmbătă, 31 mai, la care au participat Cezar Zamfir (președintele PNL Slobozia), Radu Paros (președintele PER Ialomița), Gigi Manea (președintele PDL Slobozia) și Mădălin Teculescu (consilier PDL) s-a făcut publică această intenție.

cezar zamfir„Discuțiile au început, recunosc, din ultima analiză a liderilor. Pentru mine a fost foarte clar că electoratul de dreapta, electoratul liberal, liberal-democrat și celelalte zone care nu votează cu PSD, au nevoie de niște oameni curajoși, niște oameni care să încerce să preia conducerea și decizia în Consiliul local Slobozia, bineînțeles, prin modificările care se impun. Apoi, această reformă să fie continuată, chiar politică, la Slobozia, prin aducerea compartimentelor și direcțiilor Consiliului local în interesul cetățeanului. Toți de aici suntem deciși să nu mai facem compromisuri cu socialiștii, să nu mai facem compromisuri cu PSD și să reușim să coagulăm, așa cum ne vedeți astăzi, toată zona de dreapta, pentru a avea în 2016 un candidat comun, susținut de toți cei pe care îi vedeți aici. Dar până atunci, preluarea conducerii Consiliului local și a celorlalte structuri”, spunea Cezar Zamfir.

Zamfir susținea că este o mișcare propice, în condițiile în care și la nivel național este o mișcare radicală de poziție a tuturor celor de pe dreapta față de PSD, mai ales în condițiile în care în toamnă vor avea loc prezidențialele, iar dreapta trebuie unită.

Radu Paros a vorbit, la rându-i, despre puterea de a învinge împreună PSD care, în opinia lui, nu mai poate depăși 50%.
Acesta a salutat faptul că reprezentanții partidelor de dreapta au trecut peste ranchiunele din trecut și își doresc o echipă pentru câștigarea alegerilor locale din 2016.

gabi musat
Gabi Mușat

Numai că, unul dintre „pionii importanți de pe tabla de șah a politicii locale… de dreapta”, PP-DD, prin Gabriel Mușat, președintele PP-DD Slobozia, nu a mai dat curs invitației la conferința de presă, lăsând decizia la latitudinea liderului județean.

Ideea principală ar fi fost cam așa: să rămână Cezar Zamfir, iar în locul lui Valentin Băcanu să fie numit Gabriel Mușat de la PP-DD. Numai că bâlbâiala negocierilor a făcut ca Gabriel Mușat să privească detașat aceste mișcări, în condițiile în care prima propunere ar fi fost numirea ca viceprimar al lui Gigi Manea, iar PP-DD-ului i se promitea, teoretic, în 2016, un post de viceprimar, pentru sprijinul acordat dreptei în consiliul local.

Ulterior, lucrurile s-au complicat, în urma contra-atacului PSD, care a propus, la rându-i, PP-DD postul de viceprimar, de data aceasta în locul lui Cezar Zamfir (PNL), care era oricum „pe făraș”. Astfel că, nevoiți de împrejurări, Radu Paros, Cezar Zamfir, Mădălin Teculescu și Gigi Manea s-au gândit că ar fi bine să cedeze pentru ca mișcarea să le iasă.
Indiferent cum va ajunge Mușat viceprimar, cu sprijinul dreptei sau al PSD, echipa formată rămâne și va face opoziție, chiar dacă nu va avea majoritate.

Mădălin Teculescu sublinia cu tărie de ce ar trebui schimbat viceprimarul Băcanu, afirmând că „el este capul răutăților” în stabilirea bugetului și a priorităților Sloboziei. Acesta afirma că nu este interesat de funcția de viceprimar, ci doar vrea să dea o mână de ajutor în construcția dreptei la Slobozia, până când se reîntoarce la Sfântu Gheorghe pentru a participa la alegerile pentru primărie.

Toate aceste mișcări și negocieri s-au făcut în principal fără conducerea județeană a partidelor implicate, unii dintre ei neavând așadar „girul” din partea șefilor, cum este cazul liberalilor. La unison, însă, se repeta că ei reprezintă conducerea la Slobozia, unde de altfel se și încearcă această „revoluție”.

„Nu are decât să mă dea afară din partid dacă nu e de acord că sunt cu dreapta și împotriva PSD”, spunea Cezar Zamfir.

La fel și Radu Paros sublinia că, indiferent dacă la nivelul conducerii PER se va lua decizia de la colabora cu PSD, el nu va fi niciodată de acord să meargă pe această direcție.

„Voi propune excluderea domnului Cezar din partid. Dacă nu va pleca dumnealui, voi pleca eu”

Mihai Emilian - Constantin Sava
Mihai Emilian | Constantin Sava

 

La conferința de presă au asistat și doi liberali, respectiv primarul de la Urziceni, Constantin Sava, dar și fostul președinte al PNL Slobozia, Mihai Emilian. Mișcarea regizată de actualul președinte al PNL Slobozia, Cezar Zamfir, i-a provocat atât de tare, încât nu au putut sta deoparte.

Deși inițial a salutat inițiativa, primarul liberal al municipiului Urziceni și vicepreședinte la nivel național s-a dezlănțuit, catalogând demersul ca fiind unul tardiv, în condițiile în care liberalii au mers braț la braț cu social-democrații, iar dumnealui a fost împotriva colaborării chiar când USL „trăia”. În plus, acesta era de părere că în PNL trebuie făcută curățenie totală, iar demersul de acum făcut cu alți oameni.

„Eu nu pot să-l cred pe Cezar acum că el este un om de bună credință și că ar da mâna cu partea dreaptă. Mi-e greu să cred. Și o spun cu toată responsabilitatea. Atât timp cât el pleacă în concediu în timpul alegerilor europarlamentare, nu știu ce să cred. Eu cred că a fost trimis la plimbare de către cei din PSD. I s-a oferit un bilet, poftim, și du-te la plimbare. Este o părere personală. Să fiu mai scurt, în ceea ce mă privește, în următoarea ședință de Birou, am să propun excluderea din partid a domnului Cezar. Dacă nu va pleca dumnealui, voi pleca eu, împreună cu alți colegi. Independenți. (…)”, declara hotărât primarul.

Constantin Sava a spus că acea curățenie generală se va face în rândul liberalilor care au colaborat intens cu PSD, neexcluzându-l chiar pe președintele PNL Ialomița, Ioan Martin.

„De ce nu? Știți că eu nu mă feresc. Ceea ce am de spus, spun, nu mă feresc de nimeni, indiferent de consecințe. Și de multe ori, chiar le-am și tras….(…)”, spunea Sava.

În „cârca” lui Cezar Zamfir și a altor lideri au fost puse multe acuzații legate de faptul că ar fi fraternizat cu PSD, însă chiar dacă PNL riscă să se fărâmițeze tot se vrea decapitarea celor care au colaborat cu social-democrații! De parcă USL ar fi fost o organizație secretă, iar funcțiile obținute de liberali ca urmare a Alianței, ar fi fost oferite fără voia lor. Mai mult, rezultatul dezastruos obținut de liberali la alegerile europarlamentare a fost pus tot pe seama vechii colaborări cu PSD.

Și Mihai Emilian, în prezent suspendat din partid, a mers pe același discurs, de excludere a lui Cezar Zamfir din partid „pentru ceea ce a făcut în ultimii doi ani, pentru jocul mizerabil pe care l-a făcut”.

Cezar Zamfir i-a replicat că, în cazul în care îl vor exclude, vor pierde, nu numai un viceprimar, ci și postul de consilier, următorul pe lista defunctei USL fiind Vasile Zamfir de la PSD.

„Care va fi diferența?”, au răspuns cei doi contestatari ai lui Cezar.

Chiar și în condițiile unui eșec al dreptei, lucrurile nu vor mai fi la fel în Consiliul local. Cel puțin așa promit consilierii de dreapta. Aceștia le pregătesc celorlalți ședințe animate, discuții îndelungate la fiecare proiect de hotărâre, împotriviri, avize negative în comisiile de specialitate etc..

Până la finalul conferinței, nici Gabi Mușat, nici șeful PP-DD Ialomița, Mario Caloianu, nu au venit. Discuțiile, însă, au avut loc ulterior, la scurt timp după conferință, cu președintele PP-DD Ialomița.

Acesta a declarat că a venit să discute despre „ce este mai bine pentru Slobozia și nu pentru numiri de oameni”.

mario caloianu„În momentul în care există o concluzie clară, care se bazează pe argumente în sprijinul cetățenilor din Slobozia, pot lua o decizie. Mușat o să fie viceprimar. Dar un viceprimar, poziția lui, nu indică o orientare politică, ci indică obiectivul pe care îl are. Ce este mai bine pentru Slobozia (…). Eu nu vreau să îmi pierd identitatea. Nu voi fi un instrument nici pe stânga, nici pe dreapta. (…) Eu nu vin să răstorn pe nimeni”, spunea Caloianu.

După o jumătate de oră de discuții, totul a fost clar, deși nimeni nu spunea „cu subiect și predicat” concluzia. Astfel că, la ședința de consiliu, de vineri, 6 iunie, vom cunoaște oficial de care parte se va poziționa PP-DD, deși neoficial se știe.