Polițistul bun, polițistul rău
În Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomiţa s-au produs, în anul 2013, o serie de nereguli „de sistem”.
Că a fost neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici, comportare necorespunzătoare în serviciu, absenţă nemotivată ori întârzierea repetată de la serviciu, toate acestea, dar și multe altele, au condus la sancționarea mai multor polițiști.
Astfel, 7 ofiţeri şi 42 agenţi au comis 56 de abateri disciplinare, fiind aplicate mai multe sancţiuni disciplinare, 50 de polițiști au primit mustrare scrisă, trei agenți au primit salariul redus cu 5%, iar în cazul unui poliţist s-a dispus încetarea raporturilor de serviciu ca urmare a comiterii unor abateri disciplinare.
La solicitarea mass-media, cazul polițistului demis Vasile Cloșcă, în prezent vicepreședinte al unei formațiuni politice, a fost discutat în cadrul unei conferințe de presă.
Jurnaliștii au dorit să afle motivele care au determinat conducerea inspectoratului să ia o astfel de măsură, în condițiile în care, deși au mai existat polițiști cu abateri disciplinare, acesta a fost singurul căruia i-au fost încetate raporturile de muncă.
„Acest polițist a avut într-un an 10 cercetări prealabile, primind cinci sau șase sancțiuni, restul fiind atenționări. (…) Sancțiunile se aplică în mod gradual. De obicei, dacă abaterea nu este foarte gravă, se dă cea mai mică sancțiune, mustrarea scrisă. Pentru unii, această sancțiune are efect, pentru alții nu. De exemplu, pentru cel care a fost dat afară nu au avut efect. Fostul polițist Vasile Cloșcă a fost în repetate rânduri sancționat. Una dintre abateri a fost aceea când a confiscat niște bunuri, a întocmit procese verbale, iar în acele procese verbale a trecut numai o jumătate din bunurile confiscate. Diferența de bunuri a fost dusă în sediul postului de poliție și ce urma să facă cu ele nu știu. Atunci când se face o confiscare, normal că bunurile se duc la poliție și normal ele trebuie să fie predate la camera de corpuri delicte sau la alte instituții. Dacă în procesul verbal ai trecut numai jumătate din bunurile confiscate… Aceasta a fost una dintre abateri pentru care are întocmit și dosar penal. Noi nu considerăm că această abatere este una minoră, de aceea s-a întocmit și dosar penal”, afirma șeful Inspectoratului.
Viorel Ștefu a mai dat și alte exemple de abateri ale polițistului, unele mai grave, altele mai puțin. Însă, adunate, au condus la excluderea lui din poliție.
„A declarat că a pierdut stația de emisie-recepție. Am dispus cercetarea prealabilă, iar până la finalizarea cercetării a venit și a spus că a găsit stația. Atunci a fost atenționat, cu toate că putea fi sancționat. Am văzut că sunt anumite publicații care spun că l-am dat afară pentru că a refuzat să ia șpagă. Dacă vă aduceți aminte, a fost o speță, înainte de treaba cu șpaga, când era acuzat că a bătut la Smirna un cetățean care ulterior s-a sinucis. Atunci am declarat public, după ce am făcut verificări, că nu are nicio legătură cu această speță. Eu nu iau niciun fel de măsuri împotriva unui polițist care nu este vinovat de fapta respectivă. Mie mi-a fost foarte greu să semnez să-l dau afară, dar nu se mai putea continua, pentru că erau abateri după abateri. Într-adevăr, în ultima speță, am și semnat destituirea, deși Consiliul de Disciplină a propus o altă sancțiune, respectiv mustare scrisă. Dar era a zecea cercetare prealabilă. Una după alta. Nu puteam să mai dau în continuare o astfel de sancțiune. (…) Sunt și alte abateri pentru care nu s-au dispus cercetări prealabile, ci doar atenționări verbale. Dar am constatat că lucrurile nu capătă o înțelegere, nu merg pe un făgaș normal. Noi înțelegem că după o sancțiune, două, omul ăsta trebuie să respecte niște reguli, niște legi după care se conduce această instituție. Cetățeanul așteaptă ca prestația lui să fie una profesionistă, să rezolve cetățeanului problema legal. Și să vă mai dau un exemplu. Polițistul a amendat un cetățean care traversa un drum național cu căruța, de trei ori, dintre care o amendă a fost de 80 de milioane lei vechi. Total incorect. După părerea mea a fost un exces de zel. (…) Cetățeanul a încălcat legea, dar sancțiunile nu au fost aplicate corect. Vi se pare normal ca pentru o traversare să îi dai omului 80 de milioane lei amendă? Mai sunt și plângeri la Parchet, unde oamenii s-au plâns că au fost bătuți, că au ajuns în spital cu coaste rupte. Să nu credeți că… Nu am ceva cu cineva. Chiar mi-a fost foarte greu să-l dau afară. În momentul de față am peste 70 de oameni care vor să plece în alte județe. (…) La fel și cu domnul Cloșcă, mi-a fost greu să-i semnez, pentru că este un polițist. Dar pe urmă eram eu întrebat de ce, dacă a comis atâtea fapte, nu iau măsura de destituire. Pe domnul Cloșcă, înainte de a comite ultima abatere, l-am chemat la mine, am discutat, i-am atras atenția că trebuie să se încadreze în anumite norme pe care trebuie să le respecte fiecare polițist și i-am și spus că s-au acumulat foarte multe. Iar după câteva zile a comis-o din nou”, a explicat Viorel Ștefu.
Se pare că Vasile Cloșcă a mai fost destituit în urmă cu câțiva ani din poliție, însă instanța a dispus reîncadrarea lui.
În urma analizei activității polițiștilor, au existat, însă, și exemple bune, respectiv personalului inspectoratului i s-au acordat 21 de recompense pentru 9 ofiţeri şi 12 agenţi de poliţie, dintre care 9 ofiţeri şi 10 agenți au fost avansați în gradul profesional următor înaintea îndeplinirii stagiului minim, iar 2 agenți au primit mulţumiri scrise.