Polițiștii Ialomițeni, la datorie, în perioada Sărbătorilor Pascale
Peste 300 de poliţişti vor acţiona zilnic, în perioada 19 – 21 aprilie a.c., pe raza judeţului, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale.
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, precum şi pe timpul acestora, poliţiştii ialomiţeni vor acţiona, prin activităţi specifice, pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, în toate localităţile judeţului.
Astfel, în perioada 19 – 21 aprilie, media zilnică a poliţiştilor care vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, este de peste 300, fiind angrenate efective din structurile de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, investigare a fraudelor, arme, explozivi şi substanţe periculoase, precum şi din cadrul altor structuri operative şi de suport din cadrul Inspectoratului.
Poliţiştii de investigare a fraudelor, în colaborare cu reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa, au demarat o serie de activităţi specifice în mediul urban şi rural, în târguri, oboare, pieţe, precum şi pe arterele de circulaţie, pentru verificarea respectării legalităţii în domeniul transportului şi comerţului cu animale şi a tuturor produselor alimentare şi nealimentare tradiţionale.
Totodată, în colaborare cu Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Ialomiţa, vor efectua controale în unităţile comerciale şi pieţele agroalimentare, în scopul protejării populaţiei împotriva activităţilor comerciale ilicite. În locurile aglomerate, urmează a se folosi atât echipe „la vedere”, în uniforma de serviciu, cât şi poliţişti „în civil”, principala misiune a acestora fiind depistarea şi descurajarea persoanelor predispuse la comiterea de tâlhării şi furturi din buzunare, genţi şi bagaje.
În toată această perioadă, vor fi constituite dispozitive de ordine publică în zona celor 189 de lăcaşe de cult existente la nivelul judeţului, unde se desfăşoară slujbe religioase, îndeosebi la mănăstirile şi catedralele din municipiile Slobozia, Urziceni, Feteşti şi comuna Balaciu, unde se preconizează participarea unui număr important de credincioşi.
De asemenea, pe drumurile publice se va asigura o prezenţă activă a agenţilor de poliţie rutieră şi siguranţă publică, pe traseele de acces către biserici, mănăstiri şi alte lăcaşe de cult, în vederea prevenirii accidentelor rutiere şi fluidizării traficului rutier.
O atenţie deosebită se va acorda şi locurilor de agrement, în vederea prevenirii manifestărilor antisociale, a infracţiunilor cu violenţă şi furturilor, fiind redimensionate dispozitivele de siguranţă publică care acţionează în aceste zone.
Poliţiştii din sistemul de siguranţă publică vor verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind paza, manipularea şi transportul de bani şi/sau alte valori de către agenţii economici. Intensificarea acestor acţiunilor de control la deţinătorii de valori se impune având în vedere creşterea masei monetare şi a bunurilor aflate în circulaţie în perioada sărbătorilor şi tendinţa de creştere a criminalităţii pe fondul neglijenţei şi aglomeraţiei ce se manifestă în această perioadă.
Totodată, pentru preîntâmpinarea oricăror evenimente nedorite, la nivelul fiecărei subunităţi vor fi constituite echipe de rezervă, ce vor fi amplasate în locuri care să permită reducerea timpului de răspuns, întărirea dispozitivului şi asigurarea unui raport de forţe suficient pentru eventuale incidente.
O componentă importantă a acţiunilor desfăşurate de poliţiştii ialomiţeni în această perioadă o reprezintă activităţile preventive ce vor fi organizate de către toate unităţile de poliţie. În această perioadă, poliţia acordă o atenţie deosebită informării cetăţenilor cu privire la măsurile preventive pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime ale unor infracţiuni.
Pentru preîntâmpinarea unor evenimente neplăcute, poliţiştii recomandă să se evite afişarea ostentativă cu obiecte de valoare ce ar putea să atragă atenţia celor certaţi cu Legea, iar înainte de a pleca de acasă, să se ia măsuri corespunzătoare de asigurare a locuinţelor.
Persoanele care se vor afla la cumpărături în această perioadă nu trebuie să uite că, în mulţimea de oameni care le înconjoară, se pot afla şi infractorii, aceştia profitând de orice clipă de neatenţie pentru a le fura din genţi, buzunare sau bagaje. Adolescenţii sunt sfătuiţi să fie foarte atenţi cu cine se împrietenesc în locurile în care îşi vor petrece sărbătorile şi, de asemenea, în discuţiile purtate să nu dezvăluie situaţia materială pentru a nu deveni, din „prieteni” – victime.
Celor mici, poliţiştii le atrag atenţia să îşi aleagă cu grijă locurile de joacă, departe de traficul intens specific acestei perioade.
Nu în ultimul rând, conducătorilor auto care vor pleca la drum le recomandăm să spună „NU” alcoolului, să îşi păstreze calmul în trafic, să circule prudent şi să se asigure corespunzător la efectuarea oricăror manevre, pentru a ajunge în siguranţă la destinaţie.