comenzi la domiciliu cliseru.ro

Peste 600 de persoane din Ialomița vor fi introduse în programe de formare profesională

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
07/04/2013 | Locale Ialomita

Reprezentanții AJOFM Ialomița și-au prezentat, vineri, 29 martie, programul de ocupare din acest an, la scurt timp de la apariția bugetului.

Georgian MocănescuPotrivit directorului AJOFM Ialomița, Georgian Mocănescu, bugetul este unul auster din punctul de vedere al cheltuielilor de bunuri și servicii, dar este unul acceptabil, chiar mulțumitor, din punctul de vedere al alocării sumelor necesare activităților de stimulare a forței de muncă.

Programul de ocupare este bazat în acest an pe creșterea ratei de ocupare a anumitor categorii sociale, din grupurile țintă făcând parte persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, persoanele din familii monoparentale, unic întreținător de familie, persoane cu vârsta peste 45 de ani care au dificultăți la angajare, persoane care mai au aproximativ trei ani până la momentul pensionării, persoane cu handicap sau de etnie romă.

În programele de formare profesională vor fi cuprinse 630 de persoane, din categoriile menționate, 126 fiind din mediul rural. Dintre acestea, 364 vor fi calificate la Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Călăraşi.

„Deocamdată, AJOFM nu poate lucra cu furnizorii privați de formare profesională deoarece bugetul a venit cu întârziere și nu au putut fi încheiate contractele cu acești furnizori acreditați de stat. Pentru cele peste 600 de persoane se au în vedere cursuri în 17 meserii, din care 6 cu furnizorii privați și 11 cu CRFPA Călărași. Noi am adăugat încă două cursuri în meserii precum lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic și fierar betonist, montator prefabricate, existând cereri în acest sens”, afirma directorul AJOFM Ialomița.

Bugetul total al AJOFM Ialomița este de 32 milioane lei, mai mare comparativ cu cel de anul trecut cu aproape trei milioane lei, iar pentru formare profesională sunt alocați 150.000 lei.

La ora actuală, AJOFM are în derulare patru cursuri de formare profesională, începute anul acesta, două pentru lucrător în cultura plantelor, care se desfășoară la Gura Ialomiței, cu două grupe de câte 14 persoane, și, de asemenea, pentru patiser la Slobozia și lucrător în comerț.

Un alt capitol în activitatea AJOFM este acela de stimulare a ocupării, prin subvenționarea locurilor de muncă oferite de agenții economici unor persoane din anumite categorii.

Potrivit directorului AJOFM Ialomița, anul acesta se are în vedere angajarea a 100 de absolvenți, 210 persoane cu vârsta peste 45 de ani, 20 de elevi și studenți pe perioada vacanței, maxim 60 de zile pe an, existând și 90 de locuri pentru persoane cu dificultăți.

„În perioada 15 – 28 martie, AJOFM Ialomița a încheiat convenții cu angajatorii, pentru un număr de 31 de persoane, din care 23 persoane cu vârsta peste 45 de ani, 4 absolvenți din ultima promoție și 4 persoane din categorii sociale defavorizate. În buget avem bani destui, dar chiar dacă nu ne ajung, de obicei se vor suplimenta și vom avea cu ce să ne facem treaba”, a adăugat acesta.

În acest an, sunt programate două burse a locurilor de muncă, în data de 19 aprilie, care se adresează tuturor categoriilor sociale aflate în căutarea unui loc de muncă. Această bursă se va desfășura la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea, începând cu ora 9.00. Până la finalul săptămânii trecute au fost contactați 84 de agenți economici, dintre aceștia doar doi confirmând deocamdată participarea cu 16 locuri de muncă. Cea de-a doua bursă va fi în luna octombrie pentru absolvenții promoției 2013.