Peste 3.300 de hectare de teren, trecute în domeniul public pentru a fi concesionate
Consiliul Județean Ialomița a supus joi, 28 ianuarie, votului consilierilor, un proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul privat în domeniul public al județului a unor terenuri în suprafață de peste 3.300 de hectare de pe raza localităților Giurgeni, Gura Ialomiței și Vlădeni.
Proiectul a provocat numeroase discuții, având intervenții pe acest subiect chiar și prefectul județului Ialomița.
Trebuie menționat faptul că, în septembrie 2002, o suprafață de 8.697 de hectare de teren agricol productiv și neproductiv a trecut din domeniul privat al statului în domeniul public al județului Ialomița și în administrarea Consiliului Județean. Ulterior, în martie 2003, au fost trecute din domeniul public în domeniul privat al județului.
De la dobândirea terenului și până în prezent, Consiliul Județean a concesionat aceste terenuri în scopul exploatării lor prin cultivarea cerealelor, a orezului sau în regim de pășune, în funcție de categoria de teren, productiv sau neproductiv.
Deoarece contractele de concesiune pentru o parte din terenuri au fost reziliate sau au ajuns la termen, o suprafață de 3.305 hectare este liberă de sarcini, putându-se concesiona. Numai că, se pare, nu există în prezent norme clare legate de concesionarea terenurilor din domeniul privat al statului, ci doar din domeniul public.
Nu de aceeași părere este, însă, prefectul Gigi Petre. Acesta susținea că a dezbătut această speță cu juriștii Consiliului Județean, cu cei ai Prefecturii, dar și cu vicepreședinții CJ, iar punctul de vedere majoritar al juriștilor din prefectură a fost acela că „expunerea de motive este insuficient motivată, nefiind precizat care este uzul, respectiv interesul public, pentru că nu se poate trece un teren dacă nu i se justifică uzul sau interesul public”.
Prefectul preciza că există cadrul legal pentru a închiria sau arenda acele suprafețe de teren fără a le trece în domeniul public, susținând că există precedent în țară.
„Eu nu contest dreptul Consiliului Județean de a trece în domeniul public, dar acest drept trebuie să aibă în spate modul de folosință sau ce înseamnă acel interes public. (…) Cu acest proiect de hotărâre nu facem decât să deschidem o cutie a Pandorei”, spunea prefectul, referindu-se în principal la faptul că primăriile ar putea veni cu hotărâri de consilii similare legate de terenuri și nu se mai pot face retrocedări. Însă, secretarul județului și-a menținut argumentația, susținând că aceste terenuri sunt de uz public, fiind de interes județean. Mai ales că de pe urma lor se obțin bani care sunt ulterior investiți.
Vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Martin, aprecia că în bugetul anului 2016 și-au propus, din venituri proprii, să realizeze 5,2 milioane lei, o parte importantă reprezentând venituri din concesiuni sau din închirierea acestor terenuri (…)”.
În final, s-a supus la vot, iar cu 24 de voturi „pentru” și trei „abțineri” proiectul a fost adoptat.