Percheziții domiciliare în Slobozia, Amara și București. Trei femei au fost reținute.
La data de 19 octombrie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Ialomița au efectuat 6 percheziții domiciliare, în Bucureşti, Slobozia şi Amara, la locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de delapidare, înşelăciune, abuz în serviciu și fals în înscrisuri oficiale.
Din datele şi probele administrate în cauză de către polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice a rezultat presupunerea rezonabilă că, în decursul mai multor ani, persoanele bănuite ar fi înregistrat în contabilitatea unei asociaţii de ajutor reciproc un circuit fictiv de încasări şi plăţi, menit să inducă în eroare membrii acesteia că are suport economic să acorde dobânzi la fonduri sociale, mult peste mediul bancar.
Din verificările efectuate, poliţiştii au stabilit că dobânzile la fond încasate de o parte din membrii asociaţiei de ajutor reciproc ar fi fost plătite din depunerile celorlalţi membrii şi nu din profitul înregistrat la finalul fiecărui an.
Prejudiciul total estimat la acest moment este de aproximativ 49.000.000 de lei.
Patru persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa, în vederea audierii, față de trei dintre acestea fiind dispusă măsura preventivă a reținerii, pentru 24 de ore.
Trei femei, cu vârste cuprinse între 37 și 65 de ani au fost introduse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Ialomița, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, 20 octombrie, să fie prezentate instanței, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.
În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate aproximativ 565.000 de lei, bijuterii din aur și argint, în valoare de aproximativ 210.000 de lei, sisteme de calcul, telefoane mobile, precum și înscrisuri utile cauzei.
De asemenea, poliţiştii au instituit sechestre asiguratorii pe bunuri imobile, autoturisme, bijuterii și sume de bani în valoare de aproximativ 4.000.000 de lei.
Activitățile au beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Ialomița.
Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are ca scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauze, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
sursa: IPJ Ialomița