Pe tot parcursul anului școlar 2024-2025 vor fi continuate și intensificate activitățile specifice de prevenire a infracționalității în mediul școlar
Marți, 10 septembrie, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Ialomița, a fost susținută o conferință de presă în sistem integrat, la care au participat Col. Dobre Costel Marius, inspector șef al I.J.J. Ialomița, Cms. șef Savu Sebastian, inspector șef al I.P.J. Ialomița, Col. Lică Florian, prim adjunct al inspectorului șef și Mr. Ion George, șef serviciu Inspecția de Prevenire din cadrul I.S.U. Ialomița.
Subiectele abordate au făcut referire la activitățile desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne în contextul începutului de an școlar, activități gestionate în funcție de competențele pe care le au de către polițiști, jandarmi și pompieri.
Rețeaua școlară din județ este compusă din 147 de unități de învățământ, din care 95 cu personalitate juridică și 52 arondate. Dintre acestea, 54 sunt în mediul urban și 93 în mediul rural.
Potrivit Cms. șef Savu Sebastian, inspector șef al I.P.J. Ialomița, în anul școlar 2024 – 2025, fiecare școală va avea repartizat câte un polițist, datele de contact ale acestuia urmând să fie expuse la vedere în fiecare unitate de învățământ.
„Fiecare unitate de învățământ va avea repartizat câte un polițist. Nu înseamnă că va sta tot timpul acolo. El are în gestiune o unitate de învățământ, iar periodic va desfășura o serie de activități acolo, atât singur, cât și împreună cu reprezentanți ai Biroului de Siguranță Școlară, ai Compartimentului pentru Analiză și Prevenirea Criminalității, ai Serviciului Rutier”, a transmis inspector șef al I.P.J. Ialomița.
De asemenea, privitor la modul de asigurare a pazei în unitățile de învățământ, reprezentantul IPJ Ialomița a precizat că în urma unor verificări s-a constatat că 126 de unități de învățământ sunt asigurate cu pază umană și/sau sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției, iar 21 de grădinițe sau școli cu un număr mic de elevi din mediul rural nu dispun de pază umană sau astfel de sisteme.
Cms. șef Savu Sebastian susține că polițiștii au notificat autoritățile publice locale în vederea găsirii unor soluții de intrare în legalitate, însă mulți primari au motivat că nu au fonduri suficiente pentru asigurarea pazei în școli, indiferent sub ce formă. Cu toate acestea, inspectorul șef a subliniat faptul că în ultimii ani numărul unităților de învățământ fără niciun fel de pază a scăzut simțitor, iar cele rămase sunt în mediul rural și în atenția organelor abilitate.
Un alt aspect ce trebuie menționat este cel referitor la transportul școlar. Polițiștii cu atribuții în domeniu au verificat mijloacele de transport care au această destinație, pentru a fi siguri că aceste vehicule vor putea transporta în siguranță elevii. Verificările au vizat și semnalizarea rutieră, verticală și orizontală, precum și efectuarea demersurilor necesare pentru remediere, acolo unde au fost sesizate sau constatate disfuncționalități.
Activitățile au fost completate și de verificarea documentelor și instruirea persoanelor implicate în transportul școlar – conducători auto și coordonatori de transport – în vederea respectării legislației, a scopului pentru care au fost alocate aceste mijloace, dar și despre conduita preventivă în traficul rutier. Potrivit inspectorului șef, nu au fost descoperite nereguli.
De asemenea, după începerea cursurilor, au fost derulate controale în trafic a microbuzelor de transport școlar și altor mijloace de transport a elevilor, care au vizat inclusiv starea psihofizică a conducătorului, utilizarea centurilor de siguranță și respectarea normelor rutiere.
Pe tot parcursul anului școlar 2024-2025 vor fi continuate și intensificate activitățile specifice de prevenire a infracționalității în mediul școlar, având ca principale teme violența (atât cea fizică, cât și cea verbală) și consumul de substanțe psihoactive, urmând a fi inițiate campanii, proiecte și protocoale, în colaborare cu unitățile de învățământ preuniversitar.
Activitățile desfășurate pentru prevenirea consumului de droguri vor fi desfășurate în sistem integrat în cadrul a două protocoale de colaborare încheiate între Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Ialomița.
De asemenea, membrii structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne de la nivelul județului Ialomița implicate în prevenirea consumului de substanțe psihoactive se întâlnesc săptămânal în vederea analizării activităților desfășurate și stabilirii obiectivelor viitoare.
Pentru creşterea siguranţei în școli și în proximitatea acestora, și jandarmii ialomițeni își vor adapta dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice, prin includerea acestora în itinerariile de patrulare.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Ialomița are în responsabilitate instituirea unor măsuri specifice de ordine şi siguranţă publică la instituţii de învăţământ, atât îndividual, cât și în sprijin pentru alte structuri competente. Totodată, pentru prevenirea fenomenului violenței în școli și a comportamentelor antisociale, Jandarmeria Ialomița va derula pe durata întregului an școlar campanii preventive specifice de informare a elevilor și de sensibilizare a acestora cu privire la manifestarea unor comportamente civice, prosociale.
În cadrul acestor campanii, elevii vor participa la acțiuni interactive desfășurate în cooperare cu reprezentanți ai celorlalte structuri competente ale Ministerului Afacerilor Interne-polițiști și reprezentanți ai Centrelor Antidrog, care se vor concentra în jurul unor teme de interes: problema delincvenței juvenile, prevenirea absenteismului școlar, prevenirea fenomenului „Bullying” sau prevenirea consumului de tutun, alcool și droguri.
Este important să amintim faptul că pe parcursul anului școlar, care tocmai a început, Jandarmeria Ialomița are în responsabilitate instituirea unor măsuri specifice de ordine și siguranță publică la 9 instituții din învățământul preuniversitar: Liceul Tehnologic ”Înălțarea Domnului”, Liceul Tehnologic ”A.I.Cuza”, Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială Gheorghe Lazăr din municipiul Slobozia; Liceul Teoretic ”Carol I”, Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” și Școala Gimnazială Aurel Vlaicu din municipiul Fetești; Colegiul Național ”Grigore Moisil” și Școala Gimnazială ”Ion Heliade Rădulescu” din municipiul Urziceni, fără a exclude, însă, și alte unități de învățământ.
Pe linia combaterii faptelor antisociale în instituţiile de învăţământ preuniversitar şi zonele adiacente acestora, cadrele inspectoratului au constatat, anul trecut, două fapte de natură penală în mod independent, de lovire și alte violențe, săvârşite de către 3 elevi şi au aplicat 162 sancţiuni contravenţionale în valoare de 9.000 lei (sancţiuni aplicate la Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun şi Legea nr. 61/1991 rep. pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice).
„Cunoaşterea gradului şi a modului în care este realizată siguranţa şcolară constituie o preocupare permanentă pentru cadrele I.J.J. Ialomița, iar în funcţie de situaţia operativă înregistrată sunt adaptate dispozitivele şi modul de acţiune în imediata apropiere a instituţiilor de învăţămînt, în incinta instituţiilor de învăţământ, monitorizare, patrulare sau activităţi preventiv-educative şi de informare, dar având în vedere faptul că vorbim despre o categorie socială vulnerabilă şi predispusă la o varietate mare de fapte antisociale atât din postura de victime, dar şi de făptuitori, considerăm că este necesară o implicare activă şi permanentă din partea tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu pentru cunoaşterea situaţiei operative din zonele instituţiilor de învăţământ şi realizarea unui climat de siguranţă şcolară”, a declarat Col. Dobre Costel Marius, inspector șef al I.J.J. Ialomița.
Siguranța copiilor și a cadrelor didactice în mediul școlar reprezintă o prioritate și pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
De la începutul anului calendaristic și până în prezent, prin intermediul specialiștilor din cadrul Inspecției de prevenire, au fost derulate 88 de controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor și protecției civile la unitățile de învățământ atât din mediul urban, cât și din cel rural.
Pe parcursul acestor acțiuni s-au constatat 490 nereguli (dintre acestea, 47 au fost soluționate pe timpul controalelor), acestea fiind sancționate conform prevederilor legale, astfel: 429 de avertismente și 14 amenzi în cuantum de 9.000 lei”, a precizat Col. Lică Florian, prim adjunct al inspectorului șef I.S.U Ialomița.
Categoria de construcții cu destinația de învățământ este într-o continuă dinamică, ce depinde substanțial de lucrările de modificare care se execută.
„ Din totalul celor 328 de clădiri cu destinația de unități de învățământ care sunt în prezent în evidența unității noastre, 232 de clădiri nu necesită autorizația de securitate la incendiu, 67 dețin acest act, iar pentru un număr de 29 clădiri se impune obținerea autorizației de securitate la incendiu, întrucât se încadrează în categoria obiectivelor conform HGR 571/2016 privind aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu. Totodată, facem precizarea că pentru un număr de 5 clădiri s-a obținut avizul de securitate la incendiu, urmând ca după recepția la terminarea lucrărilor să fie solicitată autorizația de securitate la incendiu”, a mai spus Col. Lică Florian.
Pe lângă controalele efectuate, de la începutul anului și până în prezent, la nivelul unităților de învățământ au fost desfășurate 414 activități constând în lecții deschise, exerciții de evacuare și informare preventivă. Prin intermediul acestora, aproximativ 10.492 de tineri și adulți s-au familiarizat cu tipurile de risc existente la nivelul județului nostru, modul de comportare și intervenție în diferite situații de urgență (cutremur, incendii, fenomene meteo periculoase, acordarea primului ajutor medical).
Odată cu debutul anului școlar, pompierii ialomițeni au fost prezenți în unitățile de învățământ de pe raza județului Ialomița unde au desfășurat un număr de 19 activități de informare și acțiuni de distribuire a materialelor preventive. Acestea vor fi completate ulterior de exerciții de alarmare și evacuare în situații de urgență, precum și de lecții deschise, fiind destinate elevilor, cadrelor didactice și personalului auxiliar, având ca scop formarea comportamentului preventiv specific tipurilor de risc.