PDL Ialomița și-a ales noul Birou Permanent Județean
Aproximativ 500 de membri ai PDL Ialomița au participat, sâmbătă, 23 noiembrie, la lucrările Consiliului județean de coordonare, eveniment susținut la Casa de Cultură a Sindicatelor din Slobozia.
Principalele puncte pe ordinea de zi a ședinței au fost legate de alegerile interne, respectiv alegerea noului Birou Permanent Județean – președinte, prim-vicepreședinți, vicepreședinți, secretari, alegerea președinților comisiei județene de statut, integritate și litigii și comisiei județene de revizie și control.
În prezența vicepreședinților de la centru, Cezar Preda, Andreea Paul și Bogdan Cantaragiu, ședința a început timid, cu mici probleme tehnice, pentru că microfonul, cel care ar fi trebuit să asigure comunicarea cu oamenii din sală, era defect… Problema a fost remediată în scurt timp, astfel că, „având forță în microfon”, discursurile „de opoziție” au mers ca unse.
Andreea Paul versus „Taxa Ponta”
Vicepreședintele PDL, Andreea Paul, și-a început discursul cu mesaje mobilizatoare adresate membrilor democrat-liberali, apreciind că PDL, la aproape 18 luni de opoziție, „s-a regăsit pe sine însuși, este mai energizat, mai puternic și mai creativ”.
Aceasta a vorbit și despre bugetul pentru anul 2014, principalul act de opoziție al PDL, pe care l-a catalogat ca fiind o „agresiune constantă, de proporții, la adresa contribuabilului român care muncește și își plătește corect taxele și impozitele”, dar și despre „taxa Ponta”, respectiv introducerea unor taxe și impozite „abuzive”, prin care sunt hărțuiți, în opinia acesteia, atât agenții economici cât și persoanele fizice.
Totodată, discursul doamnei Paul a fost direcționat și spre „așa zisa indexare a pensiilor și salariilor”, spre „disproporția colosală între fondurile alocate bugetarilor și cele alocate investițiilor”, dar și spre alte probleme care vizează economia națională și efectele asupra omului de rând.
Cezar Preda versus Silvian Ciupercă
Dacă Andreea Paul a făcut o comparație între salariile și pensiile ialomițenilor și cele ale altora din alte județe, considerând județul nostru unul „văduvit din multe puncte de vedere”,
Cezar Preda a avut un discurs mult mai aplicat, ținta fiind președintele PSD și al Consiliului Județean, Silvian Ciupercă.
„Domnul Ciupercă astăzi, veșnic și de nedat jos de acolo… Îi recomand domnului Ciupercă să se teamă. De astăzi, PDL începe bătălia pentru o nouă viață a ialomițenilor. Domnul Ciupercă este foarte fericit astăzi pentru că se face descentralizarea lui Dragnea, baronului Dragnea. (…) Facem descentralizare? Nu, dăm puteri sporite unor baroni care nu sunt sătui niciodată de putere. Și dăm un exemplu. Trecem Mediul la domnul Ciupercă. Păi, dacă un investitor din acest județ vrea să facă un proiect sau chiar domnul Ciupercă generează proiecte, iar cel de la Mediu spune că nu e bine pentru că creează probleme de mediu, domnul Ciupercă îl dă afară pentru că el l-a pus acolo…. (…) Clasa administrativă a României nu este pregătită pentru descentralizare, nu este maturizată pentru o descentralizare cu responsabilități globale. Dar nu, noi trebuie să le dăm putere, pentru că bani nu avem”, spunea Preda.
De asemenea, acesta a adus în discuție mediul de afaceri, pe care l-a catalogat ca fiind „speriat, cocoșat de taxe și impozite și care nu știe dacă va mai trăi de azi pe mâine”, propunând oamenilor de afaceri să „ridice capul”.
„O parte așteaptă pomană de la putere și atunci nu va fi capacitat să-și apere drepturile. O altă parte intră în faliment, mai nou în insolvență. Nu știm ce se va întâmpla, de exemplu, în Ialomița anului 2014. Lucruri bune, nu cred. Trebuie să ne întâlnim cu ei, să ne preocupăm de acești oameni care produc bunăstare României (…). Cer de aici, de la Slobozia, mediului de afaceri să fie mai curajos, să nu lase capul jos. Să ridice capul și să se încreadă că există cineva în mediul politic românesc care are grijă de el și care se bate pentru el. (…) Nu avem numai investitori străini, domnilor, în România!”, sublinia acesta.
Cazacu Marinică versus Gheorghe Tinel
Este binecunoscut faptul că rezultatul alegerilor din 2012 nu a fost unul pe măsura așteptărilor democrat-liberalilor, dar la fel de bine știm că acest rezultat a venit după o guvernare care a avut destule probleme, accentuate și de criză. Plecați la „luptă” cu acest „handicap”, democrat-liberalii au fost sancționați dur la vot, însă, „pe nedrept”, în opinia președintelui PDL.
Cazacu s-a declarat mulțumit, totuși, de rezultatele obținute în Ialomița la alegerile locale, comparativ cu alte județe, unde primarii PDL se împrăștiau pe la alte partide, însă a ținut să-l atace, în lipsă, pe deputatul PDL, Gheorghe Tinel.
„În toamna lui 2012 au fost organizate alegeri parlamentare. Din păcate, PDL în Ialomița a luat un singur parlamentar (…) pentru că nu am reușit să batem Partidul Poporului. (…) Am rămas cu un singur parlamentar, după redistribuire, și de pe locul 3, parlamentar care astăzi este în două partide. Stă într-un partid pentru că este vicelider și stă în celălalt partid pentru că acolo vrea să meargă, ceea ce nu este în regulă dragi colegi. Trebuie să fim uniți și să știm din care partid facem parte și ce trebuie făcut pentru el”, acuza Cazacu.
Totodată, președintele PDL Ialomița a readus în discuție problema apei din Slobozia, atacând în context atât reprezentanții PSD cât și „presa manipulabilă”, noile taxe și impozite care vor afecta viețile tuturor, mediul de afaceri, lupta împotriva corupției politice, dar și multe altele.
Câți candidați, atâtea funcții
Biroul Permanent Județean al PDL, ales pentru următorii patru ani, a fost validat de cei 495 de delegați prezenți în sală. Fără surprize, nu au existat emoții. Totuși, au existat câțiva candidați care au primit, prin vot, semne că există un pic de opoziție privind prezența lor în BPN.
Pentru funcția de președinte a candidat doar Cazacu Marinică. Acesta a obținut 488 voturi pentru și 7 împotrivă, pentru cele trei funcții de prim-vicepreședinți au candidat Barcari Rodica Luminița (486 pentru, 9 împotrivă), Gheorghe Stelică (primar Ciulnița) – 487 pentru, 8 împotrivă și Drăgușin Ion (primar Bucu) – 488 pentru, 7 împotrivă, pentru secretar general a candidat Began Niculae (primar Reviga) – 487 voturi pentru 8 împotrivă, iar pentru secretar general adjunct au candidat Urloiu Zenica (489 voturi pentru și 6 împotrivă) și Goțea Ionuț Adrian (461 voturi pentru și 34 împotrivă). Pentru trezorier a existat o singură candidatură, respectiv Croitoru Denca Luminița (472 voturi pentru, 23 împotrivă). Pentru cele 12 funcții de vicepreședinți au existat 12 candidaturi: Dacici Mirela (423 voturi pentru, 72 împotrivă), Manea Gigi (451 voturi pentru, 44 împotrivă), Stroe Vasile (primar Grivița – 467 pentru, 28 împotrivă), Șincan Vasile (Primar Sudiți – 489 pentru, 6 împotrivă), Oprea Gelal (Primar Manasia – 477 voturi pentru, 18 împotrivă), Berbec Petru (463 pentru, 32 împotrivă) Tocileanu Eugen (Primar Sărățeni – 488 pentru, 7 împotrivă), Dumitrache Costel (483 pentru, 12 împotrivă), Sitaru Nicolae – 481 pentru, 14 împotrivă), Gonț Marian – 432 pentru, 63 împotrivă), Dobre Anișoara (425 pentru, 70 împotrivă) și Pîrvu Constantin (457 voturi pentru, 38 împotrivă).
De asemenea, pentru secretar executiv au existat 12 candidaturi, pentru președinte al comisiei județene pentru integritate, statut și litigii a candidat Mădălin Teculescu, iar pentru comisia de revizie și control Vlăsceanu Constantin.
Pe parcursul procesului de votare au mai vorbit Nicolae Sitaru, care a mulțumit primarilor pentru că au rămas în acest partid în ciuda presiunilor, dar și despre greșelile PDL atât din perioada guvernării, cât și de la alegeri, despre comunicarea insuficientă dintre centru și teritoriu, dar și despre deciziile majore care ar fi trebuit luate împreună cu membrii din teritoriu.
În final, președintele Cazacu Marinică a mulțumit tuturor pentru încrederea acordată, făcând totodată apel la unitate în partid.
„Dacă au fost și situații în care v-am dezamăgit, îmi cer scuze. Dar sper să țin steagul sus, să facem ca lucrurile să meargă în sensul dorit și toate aceste lucruri pot fi realizabile numai dacă suntem uniți. Trăim vremuri grele și nu le putem trece cu bine decât dacă suntem uniți și împreună…”, a conchis Cazacu.