Pasajul de la Drajna a fost deschis circulației rutiere
Mult așteptatul pasaj de la Drajna, pe DN21, intersecție cu DN3A, a fost deschis circulației rutiere, începând din data de 30 mai, după mulți ani în care șoferii așteptau la bariera la nivel cu calea ferată chiar și 45 de minute. De exemplu, în fiecare zi treceau aproximativ 80 de trenuri, iar bariera era lăsată pe parcursul unei zile circa șase ore…
Astfel, cei care tranzitează zona Drajna, dinspre Slobozia spre Autostrada Soarelui sau Călărași, ori invers, nu vor mai sta la barieră, având posibilitatea de a traversa calea ferată pe pasajul suprateran.
Constructorul pasajului, societatea Arcada Company din Galați, a depus mari eforturi pentru ca această lucrare să fie finalizată înainte de termenul contractual și a reușit, în ciuda problemelor întâmpinate pe parcursul derulării investiției.
Chiar dacă bariera de la Drajna este pe teritoriul județului Călărași, cei mai afectați erau șoferii care tranzitau municipiul Slobozia în drumul lor spre A2, astfel că demersurile cele mai susținute pentru construcția unui pasaj au fost făcute în urmă cu aproximativ șase – șapte ani, de către autoritățile din județul Ialomița, fără a subestima, însă, aportul celor din județul vecin. S-a dovedit, astfel, că dacă se vrea se poate, cu perseverență, seriozitate, muncă și, nu în ultimul rând, cu voință politică.
„Încă un proiect definitivat și dat în folosință la timp, după cum v-am promis. Noi, cei de la PSD Ialomița, v-am reconfirmat și cu această ocazie că ne ținem întotdeauna de cuvânt. La fel și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, cel care ne-a susținut demersul și a semnat autorizația de construcție, precum și recepția lucrărilor. Ialomițenii și călărășenii au fost primii români care au trecut cu mașina, în această dimineață, pe pasajul de la Drajna. După o ultimă inspecție amănunțită și după recepția finală a lucrărilor, la care am luat parte alături de prefectul județului Ialomița, Constantin Marin, și de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu, am decis să îi lăsăm pe beneficiarii direcți să aibă prioritate și să inaugureze ei înșiși pasajul peste calea ferată, astfel încât să le sporim bucuria generată de finalizarea pasajului. Mulțumirea ialomițenilor, cât și a locuitorilor județelor învecinate, Brăila, Galați, Călărași, Constanța și Tulcea, că au scăpat definitiv de așteptarea istorică și de cozile lungi de autoturisme de la trecerea la nivel cu calea ferată de la Drajna contează pentru noi mai mult decât orice festivism oficial de inaugurare. Am lăsat faptele noastre să vorbească în locul nostru. A fost într-adevăr un proiect pentru care am făcut lobby susținut, alături de Marian Pavel, începând din 2017, la mai mulți miniștri ai Transporturilor, care s-au succedat de atunci și până în prezent, cât și la colegii din CNAIR. Însă, satisfacția noastră sufletească, pe care o resimțim acum, depășește toată străduința noastră anterioară. Și nu ne vom opri aici”, a precizat deputatul Ștefan Mușoiu.
Reamintim faptul că pe 17 februarie 2021 CNAIR semna contractul de proiectare și execuție pentru pasajul denivelat superior DN21, cu Arcada Company. Autorizația de construire a fost semnată în decembrie 2021 de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, iar lucrările au început efectiv în luna ianuarie 2022.
Inițial, contractul referitor la proiectarea și construcția acestui pasaj a avut o valoare de 98 de milioane lei, finanțare obținută prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), dar cu ajustările generate de inflație și lucrările suplimentare solicitate de avizator sau de cei care dețin utilități în zonă, s-a ajuns la aproximativ 128 de milioane lei.
Această supratraversare peste DN21, DN 3A și CF800 are o lungime de 2,7 km, iar pasajul propriu-zis se întinde pe 305 metri.
„Astăzi am dat în trafic o lucrare foarte importantă pentru această zonă, având în vedere intersecția celor două drumuri naționale și, mai ales, proximitatea cu linia feroviară care face legătura cu Constanța. Anul trecut s-a ajuns ca zilnic pe linia feroviară să circule aproximativ 80 de trenuri, iar bariera să fie lăsată pe parcursul unei zile cam șase ore, ceea ce a generat din ce în ce mai mare aglomerație, congestii de trafic la această intersecție. (…) Mulțumesc autorităților locale din zonă pentru colaborarea foarte bună pe care am avut-o pe timpul execuției lucrărilor, antreprenorului român, care a terminat înainte de termen această lucrare, cu aproximativ două luni, și chiar dacă a fost specializat mai mult pe feroviar, iată că reușește să câștige lucrări și pe partea de rutier”, a precizat secretarul de stat Irinel Ionel Scrioșteanu.
Pasajul de la Drajna va fi parte integrantă a viitorului drum TransRegio (TR ISTER) Brăila-Slobozia-Călărași-Chiciu, care va avea 142 de km, dintre care 35 de km vor fi pe teritoriul județului Ialomița.
Proiectul a fost descentralizat de către CNAIR către autoritățile județene din patru județe, Ialomița, Călărași, Brăila, Galați, care au creat cea mai mare asociere în vederea realizării acestei investiții.
În condițiile în care traficul rutier este din ce în ce mai intens, pasajul de la Drajna rezolvă doar o parte a problemei. Ambuteiajele formate la intrare în Slobozia, în zona podului peste râul Ialomița și a sensurilor giratorii, continuă să fie o corvoadă pentru șoferi.
Deși drumul TransRegio va rezolva în viitor problema, existând în proiect construcția unei variante ocolitoare pe zona de Vest, până atunci autoritățile vor să găsească o soluție de fluidizare a traficului.
„Din păcate, Slobozia nu se află în posibilitatea de a avea două centuri. În momentul de față sunt două solicitări, una pe Primăria Slobozia pentru o centură pe zona de Est, și una pe TransRegio pentru o centură pe zona de Vest. În primă fază se schițează pe zona de Vest. Nu pot fi finanțate două centuri. În urma analizei multicriteriale pe care cei care realizează SF-ul o vor face se va stabili care va fi ruta cea mai bună pentru a genera o centură. Am discutat și la Ministerul Transporturilor cât și la CNAIR și mi-au explicat foarte onest că nu putem merge mai departe, cel puțin cu proiectul centurii pe zona de Est, până nu avem analiza multicriterială, pentru că riscăm să nu primim finanțare. (…) Noi suntem în perioada de suspendare a procedurii de selecție a câștigătorului pentru SF Slobozia centura de Est și în urma analizei multicriteriale se va stabili la nivelul Ministerului Transporturilor care va fi varianta finanțată”, a declarat primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare.
Așadar, până se vor face analize, studii, documentații, se conturează ideea unei bretele de circulație care să înceapă de la ieșirea de pe pod și să se înțepe în actuala variantă la Lidl. Această idee a fost refuzată de diverși furnizori de utilități atunci când s-au realizat sensurile giratorii, însă demersurile au fost reactivate, pentru a se vedea dacă se poate, din punct de vedere tehnic, realiza o astfel de investiție și dacă pot fi schimbate deciziile acelor furnizori. Cel puțin așa ne-a declarat deputatul Ștefan Mușoiu.
În final, adăugăm faptul că, de la 1 iunie 2023, intră în vigoare suspendarea taxelor de pod peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă.
A fost publicat în Monitorul Oficial al României ordinul prin care se suspendă aplicarea tarifului de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, pentru toate categoriile de vehicule.
Această derogare intră în vigoare de la 01 iunie, ora 00:00, și va fi valabilă până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a Podului peste brațul Borcea, dar nu mai târziu de sfârșitul lunii august.