Orașul Căzănești ar putea reveni la statutul de comună tocmai la finele anului
Deputatul liberal Cristina Pocora a formulat recent o inițiativă legislativă care are ca scop abrogarea Legii nr. 134 din 26 aprilie 2004 privind declararea ca oraş a comunei Căzăneşti.
Prin această iniţiativă se doreşte corectarea unei nedreptăţi cu care s-a confruntat localitatea, prin revenirea localităţii Căzăneşti la statutul de comună.
În luna aprilie a acestui an, respectiv 26.04.2015, s-a organizat un referendum pentru consultarea populaţiei cu privire la trecerea oraşului Căzăneşti în categoria comunelor. Din 964 participanţi la vot, 906 au votat în favoarea revenirii la statutul de comună. Menţionăm faptul că populaţia Căzăneştiului a mai fost consultată anterior. Astfel, la referendumul din 25.04.2010, din 852 participanţi, 755 au votat în favoarea revenirii în categoria comunelor, iar la referendumul din data de 29.06.2014 au participat 1.288 cetățeni din care 1.202 au votat în favoarea revenirii în categoria comunelor. În acest an, s-a reușit trecerea pragului necesar, astfel că referendumul ar fi trebuit să fie suficient pentru ca lucrurile să poată fi puse în mișcare, iar orașul să redevină comună. Însă, situația este una specială și poate constitui un precedent pentru multe alte localități care au fost ridicate la un rang superior deși nu îndeplineau condițiile la acel moment.
Potrivit deputatului, documentele care au stat la baza adoptării Legii 134/2004 conţin o serie de inadvertenţe care, în fapt, au stat la temelia Legii 134/2004 prin care s-a putut efectua trecerea localităţii Căzăneşti de la statutul de comună la cel de oraş şi, mai mult, criteriile prevăzute de Legea 351 din 6 iulie 2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional nu au fost îndeplinite corespunzător, respectiv numărul minim de locuitori pentru modificarea statutului, conform Legii 351/2001, era de 5.000. În fişa de înfiinţare a oraşului s-a completat ca având 4.841 locuitori, însă, în realitate, localitatea avea doar 3.642 locuitori, iar în prezent, conform datelor oficiale oferite de Institutul Naţional de Statistică, populaţia rezidentă, la 20 octombrie 2011, era de 3.271 persoane.
“Dezbaterea în Parlament a acestei legi va fi un moment foarte important pentru administrația locală din România. Voința cetățenilor în urma referendumului trebuie pusă în aplicare. Un act juridic nu poate fi modificat decât de un act juridic de aceeași putere. Și atunci, dacă avem o lege… Acea lege se referea doar la Căzănești. Strict pentru declararea comunei Căzănești ca oraș. Pentru fiecare localitate există (…)”, a spus Cristina Pocora în cadrul unei conferință de presă.
Când va redeveni Căzănești comună? Se pare că în funcție de voința politică și birocrația din Parlament… În septembrie, practic, va intra în circuit, iar dacă totul merge bine, până la finele anului ar putea să-și parcurgă traseul parlamentar.
“Am să mă lupt pentru această lege, așa cum m-am luptat și pentru altele”, a mai spus parlamentarul.