Operaţionalizarea SMURD în Slobozia şi Ţăndărei
În urma dotării cu două ambulanţe tip B, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa a operaţionalizat Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare pentru Gărzile de Intervenţie Slobozia şi Ţăndărei.
Cele două ambulanţe au fost achiziţionate de către Ministerul Sănătăţii şi au fost repartizate Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Ialomiţa, iar paramedicii care le încadrează au fost instruiţi şi pregătiţi prin structurile de specialitate ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
„Prin operaţionalizarea şi a celor două componente ale SMURD şi dispunerea judicioasă a lor în zonele de competenţă, suntem siguri că vom scurta timpul de răspuns, intervenţiile structurilor pentru situaţii de urgenţă vor fi mult mai prompte şi de calitate la cazurile la care vom fi solicitaţi”, a declarat inspectorul şef al ISU Ialomiţa, col. Constantin Nae.
La eveniment au participat subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii – domnul Raed Arafat, domnul colonel Sorin Marcel Lucaciu – inspector general al Inspectaratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.
“Le cer colegilor mei să întoarcă această investiţie de suflet şi de trudă a locuitorilor acestui judeţ, să manifeste solidaritate, empatie, discreţie, şi să nu uite niciodată că cine salvează o viaţă, salvează o lume!”, a declarat domnul colonel Sorin Marcel Lucaciu.
De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, şi-a exprimat speranţa că dezvoltarea SMURD va continua, chiar dacă în curând va fi operaţionalizat şi ultimul judeţ în care acest serviciu nu funcţiona.
„Eu cred că astăzi este o dovadă că evoluţia şi dezvoltarea sistemului SMURD continuă. Faptul că s-a operaţionalizat un judeţ nu înseamnă că se opreşte ceea ce s-a făcut în 2009, ci continuăm, şi avem în plan acest lucru, cu dezvoltarea şi la nivelul SMURD şi la nivelul Serviciului de Ambulanţă, ca să acoperim timpii de reacţie aşa cum prevede legea şi să ajungem la cetăţeni exact în timpii pe care îi prevede nu numai legea, dar şi prevederile medicale pentru a salva o viaţă. (…) Avem 12 dispecerate integrate în ţară şi poate şi în Ialomiţa vom putea să avem ambele dispecerate comasate într-o locaţie, ca să se lucreze împreună”, a spus Arafat.
După ceremonialul de tăiere a panglicii, au fost prezentate atât tehnica de intervenţie din cadrul SMURD Ialomiţa, dar și un exercițiu în cazul producerii unui accident rutier.
În februarie 2009 s-a înfiinţat SMURD la Urziceni şi Feteşti. Utilitatea acestui serviciu este binecunoscută, având în vedere că de la înfiinţarea primelor două module SMURD şi până în prezent acestea au fost solicitate să intervină la peste 3.500 cazuri de urgenţă, fiind acordat ajutor de urgenţă în cazul a 3.250 persoane.