Operație în premieră la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia: Injectarea cu toxină botulinică (Botox) în corzile vocale
Săptămâna trecută, medicul specialist ORL Tudor Ionescu, supraspecializat în clinica și chirurgia vocii, a efectuat o procedură chirurgicală în premieră la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia –injectarea cu toxină botulinică în corzile vocale la un pacient cu disfonie spasmodică.
Pacientul, diagnosticat astfel în urmă cu doi ani, este un membru al clerului din Satu Mare. Acesta a urmat o perioadă un astfel de tratament de injectare cu toxină botulinică la Paris, însă procedura este extrem de costisitoare, având în vedere faptul că aceste injectări trebuie repetate la un anume interval de timp. Fără costurile de cazare și transport, o singură procedură îl costa 1.250 de euro.
„Acest pacient a auzit de noi, a venit aici, i-am injectat toxina botulinică și acum are vocea bună. Nu este primul pacient pe care îl injectez, având experiență la București în mediul privat. Însă, experiența acestui tip de injectări am dobândit-o în Regatul Unit, după ce am injectat zeci de pacienți. Această injectare se face sub anestezie locală, deci pacientul nu trebuie să fie adormit, prin inserarea unui ac la nivelul gâtului, sub control fibroscopic (pacientul are o cameră introdusă în nas până în zona laringelui pentru a se putea urmări injectarea la nivelul corespunzător). (…)
Potrivit unor studii, incidența acestei afecțiuni este de 10 pacienți la 10.000 de locuitori în SUA. La noi nu există un astfel de studiu. La noi, un astfel de pacient se prezintă la medicul ORL-ist, care se uită în laringe și constată că nu există tumori, nu există noduli vocali, nu există polipi, nu există tumori care să fie maligne sau benigne.
Pacientului i se spune că nu are nimic (…). Neavând pentru ce să fie tratat, este trimis la psihiatru sau psiholog să fie tratat cum știu ei. Dar atât psihoterapia cât și tratamentul psihiatric nu ajută. Singurul tratament care ajută este această injectare cu toxină botulinică, Botox, care induce un grad de paralizie la nivelul corzilor vocale, la nivelul unei componente a corzilor vocale, astfel încât astfel de contracții aberante să nu mai existe. După ceva timp, toxina botulinică se metabolizează și trebuie reinjectată. La unii pacienți poate fi la trei luni, la alții, după doi ani”, a declarat luni, 8 februarie, medicul Tudor Ionescu.
Acesta susține că spitalul are capacitatea de diagnostic a unei plaje foarte largi de patologii care țin de aparatul fonator și există susținere pentru diverse achiziții necesare în vederea extinderii tratamentelor aplicate, o astfel de achiziție fiind, de exemplu, un aparat de stroboscopie.
De asemenea, se dorește ca, în viitor, Spitalul Județean, prin secția ORL, să devină un centru de excelență în tratarea bolilor de voce, de la cancere, paralizii de coardă vocală și până la disfoniile profesioniștilor vocali.
Trebuie spus faptul că o astfel de intervenție este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, astfel că, în baza unui bilet de trimitere, pacientului i se va face o internare de zi și va beneficia gratuit de o astfel de intervenție chirurgicală.