Omul și artistul Nicolae Rotaru – 63 de ani de viață și 40 de carieră
Un artist, de-a lungul carierei sale, nu are voie să fie un om obișnuit. Nu îi dă voie publicul. În fața lui, artistul nu trebuie să-și arate durerea sau tristețea, inevitabil întâlnite de orice om de-a lungul vieții. Cu dureri sufletești sau trupești înăbușite, artistul urcă pe scenă și încearcă să ne binedispună, să uităm de propriile noastre dureri, de propriile noastre tristeți.
Iar de cele mai multe ori, noi, publicul, așteptăm ca artistul să aibă o prestație aproape de perfecțiune. Niciodată un artist nu a fost iertat de public când a falsat la un moment dat din cauza unei răceli, niciodată nu a fost iertat dacă a greșit textul, nu a fost iertat pentru că a avut trac pentru câteva secunde.
Nu a fost iertat pentru că este, în definitiv, om. Artistul, în accepțiunea publicului, este un fel de zeitate, cu puteri pe măsură. Asta până când acel „zeu” își pierde puterile și se dovedește că este, până la urmă, un om. Însă un om cu calități deosebite.
Așa cum este cazul interpretului de muzică populară Nicolae Rotaru, în vârstă de 62 de ani, a cărui stare de sănătate a fost afectată, la jumătatea anului trecut, în urma unui accident vascular cerebral. De atunci, se luptă din răsputeri, ajutat de medici, familie și prieteni, să își revină. Anul acesta, în luna iulie, împlinește 63 de ani de viață și 40 de ani de activitate, 40 de ani de când a debutat la concursul „Floarea din grădină” unde, patru ani mai târziu, obținea și Trofeul.
Iar Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa și Consiliul Judeţean Ialomiţa au pregătit o lansare de carte, mai precis a volumului „Cântece din Muntenia“, dedicată interpretului Nicolae Rotaru, urmând ca, în funcție și de starea de sănătate a artistului, să fie organizate și spectacole omagiale atât în județul Ialomița cât și în Călărași.
Lansarea cărții a avut loc într-un cadru festiv joi, 20 februarie, la Casa Municipală de Cultură, în prezența unui public numeros. Nu a fost, însă, o prezentare de carte obișnuită. Timp de peste două ore, a fost prezentat un film cu cele mai reprezentative momente din viața artistică a lui Nicolae Rotaru, s-a cântat, s-au spus glume, existând totodată o sumedenie de momente emoționante, ropote de aplauze și multe amintiri rememorate de prietenii de-o viață ai artistului, atât din județ cât și din afara lui, de familie sau autorități locale și județene.
„Acesta este un moment mai special, nu este un spectacol. (…) Ne întâlnim azi, toți, aici, pentru o lansare de carte, nu pentru un spectacol. Este un proiect mai vechi al instituției la care lucrăm împreună, eu, Nicu Rotaru și colegii mei, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa. Ani de-a rândul am cules folclor sub mai multe titulaturi. Toți cei care am lucrat aici am încercat să culegem folclor și să îl valorificăm pe scenă. Primul volum din această serie „Cântece din Muntenia” a fost cartea Ion Albeșteanu, un mare artist. Azi suntem în fața unui alt eveniment, și anume lansarea cărții „Cântece din Muntenia – Nicolae Rotaru”. În această carte puteți găsi momente despre viața lui Nicolae Rotaru povestite de el însuși într-un interviu realizat de Gheorghe Dobre, apoi câteva cuvinte de suflet pe care colegii de breaslă au dorit să le treacă pe hârtie și, nu în ultimul rând, am încheiat acest moment pe care l-ați vizionat, cu Marioara Murărescu. Noi când am conceput această carte, Marioara Murărescu trăia. Nu ne gândeam că ne vom despărți atât de repede de această doamnă a cântecului popular. Pe coperta acestui volum am trecut cuvintele dumneaei, la dorința dumneaei, despre Nicolae Rotaru”, spunea Cristian Obrejan, directorul Centrului și unul dintre autorii cărții.
Lucrarea mai cuprinde, pe lângă amintirile relatate cu umor de artistul însuşi, fotografii şi aprecieri semnate de personalităţi ale culturii ialomiţene şi româneşti, cântece reprezentative şi partituri muzicale din repertoriul care l-a făcut cunoscut şi îndrăgit.
Au urcat pe scenă, alături de Nicolae Rotaru, fiul lui Ion Albeșteanu, Valentin, actualul dirijor al orchestrei radio, Adrian Grigoraș, Florin Ologeanu, unul dintre marii interpreți din Teleorman, Adriana Mihai – Radio România, maestrul Nelu Bălășoiu, interpreta de muzică populară Floarea Calotă, scriitorul Șerban Codrin, regizorul și realizatorul de festivaluri de umor, Gheorghe Preda, autoritățile locale și județene, Nicolae Parepa, șeful Jadarmeriei ialomițene și, nu în ultimul rând, familia artistului.
„Nicolae Rotaru este mai mult decât un artist. Este de acum un simbol. Un simbol comparabil cu marii artiști, marile personalități culturale, științifice, sport. Noi nu știm mereu pe cine avem alături”, spunea Șerban Codrin.
Nicolae Rotaru a fost extrem de emoționat pe scenă, acolo unde s-a derulat cea mai mare parte din viața sa de artist. După aproape 8 luni de suferință și luptă crâncenă dusă pentru a putea merge, pentru a putea vorbi, a simțit acel dor imens de cântec, de oameni, de aplauze, dor care l-a copleșit.
„Nicolae Rotaru este un nume de referinţă în lumea cântecului popular românesc. Prin multă dăruire, modestie şi seriozitate a dovedit că îşi merită locul său în galeria marilor artişti ai cântecului popular românesc“, spunea cu câţiva ani în urmă regretata Marioara Murărescu, la lansarea unuia dintre CD-urile artistului.
Pe Nicolae Rotaru îl așteptăm din nou pe scenă să cânte publicului care îl îndrăgește, dar și o reeditare a cărții, având în vedere că mulți dintre cei prezenți la eveniment nu au reușit să o obțină.