Octavian Săvoiu, președintele USR Ialomița: Este posibil ca numărul PFA-urilor să crească odată cu recunoașterea vechimii în muncă și în specialitate
Un proiect de lege USR, prin care activitatea PFA va fi recunoscută ca vechime în muncă și vechime în specialitate, a fost adoptat de Parlament.
Proiectul de lege depus de Beniamin Todosiu și Andrei Postică vine să facă dreptate celor peste 400.000 de PFA-uri din România. Până acum, nu le era luată în considerare perioada în care au lucrat pe cont propriu.
De acum, va fi considerată vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate, perioada în care PFA a desfășurat activitate economică și a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale, fără a se lua în considerare perioada în care respectiva persoană nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.
Activitățile economice desfășurate de persoana fizică autorizată constituie vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate „dacă activitatea economică pe care o desfășoară a produs venituri nete în anul supus recunoașterii vechimii a căror valoare este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară și este înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerțului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se dorește recunoașterea vechimii”, susțin inițiatoriii proiectului.
22,6% din populația activă a României lucrează pe cont propriu, mulți români alegând să-și facă PFA.
În județul Ialomița, în perioada ianuarie 2021 – decembrie 2021, au fost înmatriculate 199 de PFA-uri, situându-ne pe ultimele locuri din țară, alături de Vaslui și Giurgiu. Și în anul 2020, numărul PFA-urilor înmatriculate a fost redus, doar 154, situându-ne tot pe ultimele locuri, alături de Gorj și Vaslui.
Din ianuarie 2022 și până la finele lunii februarie, în județul Ialomița au fost înmatriculate 26 de PFA-uri, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut când erau înmatriculate 37 de PFA-uri.
„În condițiile noii legi, este posibil ca numărul PFA-urilor să crească vizibil. Sunt oameni care au lucrat pe cont propriu mulți ani, în regim PFA, care și-au plătit taxele și impozitele, dar care erau discriminați. Pentru că nu aveau cum să dovedească faptul că au experiență într-un anumit domeniu, nu au putut participa la concursuri, nu au putut accesa proiecte. Mai mult decât atât, vechimea în muncă este foarte importantă atunci când ajungi la vârsta de pensionare. Noi, cei de la USR, încercăm să venim cu proiecte care să elimine anumite inechități din sistem. Din fericire, acest proiect a fost votat de toate partidele. Însă, nu toate proiectele depuse de parlamentarii USR au sorți de izbândă, chiar dacă sunt foarte bine argumentate și extrem de necesare. Însă vom insista până când se va înțelege că obiectivul tuturor trebuie să fie cetățeanul și nu interesele politice ale unora și altora”, a declarat Octavian Săvoiu, președintele USR Ialomița.
La finele lunii februarie 2022, în județul Ialomița erau active, potrivit statisticii ONRC, 4.528 de PFA-uri, II-uri și IF-uri, cu 4.905 membri. Cei mai mulți membri, respectiv 29,56% (1.450) au vârsta între 40 și 49 de ani, 22,98% (1.127) sunt cu vârsta între 50 și 59 de ani, iar 21,65% (1.065) cu vârsta între 30 și 39 de ani. Tinerii până la 29 de ani reprezintă cel mai mic procent, de 8,93%.