Oameni și câini. Cine a cutezat să invite presa la o dezbatere publică?
Taxă pe câinele nesterilizat, externalizarea serviciului de capturare a câinilor fără stăpân, catagrafierea și microciparea tuturor câinilor sunt doar câteva dintre propunerile lansate de municipalitatea din Slobozia pentru o gestionare cât mai bună a situației.
Aceste propuneri au fost făcute publice în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Casa de Cultură Municipală din Slobozia, joi, 18 aprilie, pe tema câinilor fără stăpân dar și legată de deficitul locurilor de veci de pe raza municipiului Slobozia.
Prezenți la dezbatere au fost cei doi viceprimari ai municipiului Slobozia, Cezar Zamfir și Valentin Băcanu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Ialomița, Adrian Mocioniu, doi consilieri locali și câțiva reprezentanți ai Primăriei.
Din partea societății civile au participat aproximativ 30 de cetățeni și câțiva reprezentanți ai mass-media locale care au auzit în treacăt de această dezbatere.
Pe lângă faptul că a fost organizată la o oră inaccesibilă pentru mulți dintre cei care ar fi fost interesați de un astfel de subiect, nu a fost anunțată pe toate canalele media, așa cum ar fi fost normal, astfel că acei aproximativ 30 de iubitori de animale s-au simțit în largul lor și au pornit o adevărată ofensivă atât la adresa administrației locale care vrea să nu mai vadă câinii fără stăpâni pe străzi sau în jurul blocurilor, dar și la adresa unor reprezentanți ai presei care și-au exprimat părerile într-o manieră care i-a deranjat.
Dezbaterea s-a transformat foarte repede într-un circ, pe alocuri grotesc, cu jigniri grave aduse de unii participanți la adresa unei reprezentante a mass-media și viceversa, obscenități pe care nu le putem reproduce. Putem menționa doar că, la un moment dat, cineva destul de iritat de prezența presei, a întrebat revoltat, cine a invitat jurnaliștii la dezbaterea publică și în ce calitate suntem prezenți acolo?!! Trecând peste aceste incidente, de o violență verbală ieșită din comun, putem spune că așa zisa dezbatere nu a avut un final clar și nici o concluzie, pe parcursul ei fiind lansate câteva propuneri dintr-un regulament elaborat după exemplul altor administrații din țară, care au reușit să scape de câini de pe străzi, regulament care va fi supus dezbaterii și în Consiliul local.
Așadar, în deschidere, medicul veterinar Adrian Mocioniu, președinte al Colegiului Medicilor Veterinari Ialomița, a explicat celor prezenți faptul că în problema câinilor fără stăpân s-a lucrat mai mult la „diminuarea efectului decât a cauzei”, mai precis pe capturarea câinilor, decât să se meargă la sursa generatoare a acestei probleme.
Potrivit acestuia, aproximativ 900 de câini au fost capturați, sterilizați și, o parte din ei eutanasiați, anul trecut, însă problema nu a fost deloc rezolvată, alți câini apărând pe străzile municipiului.
Viceprimarul Sloboziei, Valentin Băcanu, afirma în context că se dorește externalizarea serviciului de capturare a câinilor fără stăpân, pentru că această problemă i-a cam depășit și, oricât au încercat să o rezolve, nu au reușit.
Acesta a mai vorbit despre problemele pe care le au în ceea ce privește capturarea câinilor, angajarea de personal, tehnica din dotarea celor câțiva hingheri pe care îi mai au, numărul din ce în ce mai mare al câinilor de pe străzile municipiului, reclamațiile multiple pe care le primesc din partea cetățenilor mușcați de câini dar și multe altele.
„Trebuie să avem curajul să facem ceva pentru acest oraș, să fim liniștiți când ieșim pe stradă, când copilul nostru se duce la școală”, spunea Valentin Băcanu.
Este binecunoscut faptul că în zona blocurilor se adună haite de câini, hrăniți de multe ori de către diverși locatari. Pentru că acești câini nu sunt duși la un cabinet veterinar, nu sunt sterilizați, ajung să se înmulțească fără noimă, dar să reprezinte și un pericol pentru sănătatea noastră, indiferent cât de dragi ne-ar fi.
Medicul Mocioniu spunea că oamenii sunt de cele mai multe ori vinovați de modul în care se comportă un animal, chiar și atunci când i se oferă prea multă dragoste. Hrănirea în fața blocului duce la schimbarea comportamentului animalului, care va deveni agresiv cu oamenii, pentru că știe că acolo este teritoriul lui, unde primește de mâncare.
Potrivit regulamentului propus, câinii fără stăpân nu vor mai acceptați pe spațiul public, în jurul blocurilor, în fața magazinelor etc, iar cei care nu pot renunța la acești câini ori îi vor adopta și îi vor ține în propria locuință, devenind proprietarii lor, ori vor căuta alte persoane care să îi adopte, în caz contrar, câinii vor fi capturați, duși la adăpost, fiind chiar posibil să fie eutanasiați.
O altă propunere este aceea ca un proprietar să plătească o taxă pentru câinele pe care îl deține în curte, pentru că, în opinia medicilor, sursa principală de înmulțire a câinilor de pe străzi de aici vine, iar dacă acel câine va fi sterilizat, proprietarul nu va plăti și taxă. De asemenea, se are în vedere o catagrafiere a câinilor, inclusiv a celor din curți, o microcipare a lor, pentru a avea o situație cât mai exactă, dar și pentru a evita falsele adopții.
„Dacă un câine va fi pe domeniul public, va fi ridicat fără discuție. Nimeni nu este proprietarul lui, chiar dacă de ani de zile acesta este îngrijit de anumite persoane din zona respectivă. Dacă nu și-l va asuma cineva, dacă nu va fi ținut într-un spațiu privat, va fi ridicat și dus la adăpost”, spunea viceprimarul Băcanu.
Până când se vor găsi niște soluții valide în această problemă a câinilor fără stăpân, se are în vedere ca o zi pe săptămână, la cererea iubitorilor acestor animale, adăpostul de la Slobozia să fie deschis publicului, atât pentru adopții, cât și pentru a li se aduce mâncare, însă cumpărată numai din spații autorizate.
Consilierul Radu Paros afirma că externalizarea serviciului de ecarisaj nu este o soluție agreată de Consiliul local și nu s-a discutat despre atragerea unei firme private care să se ocupe de capturarea câinilor, în opinia acestuia fiind o scuză a Primăriei pentru ca acest serviciu să fie direcționat spre o firmă anume.
Timp de aproape o oră și jumătate am asistat la o ceartă nesfârșită, fără prea multă decență și fără soluții. Autoritățile s-au văzut nevoite să încheie subiectul și să treacă la cel de-al doilea punct, cel referitor la problema locurilor de veci, moment în care mulți dintre participanți s-au ridicat și au plecat. Discuțiile pe acest subiect au fost purtate mai mult cu jurnaliștii decât cu oamenii rămași în sală, astfel că în curând este posibil să se organizeze o altă dezbatere, una reală, cu oameni care au un cuvânt de spus și nu doar aruncat în stânga și în dreapta.