Noi specializări introduse în licee
Vești bune pentru toți elevii care doresc să se specializeze într-un domeniu de activitate: se vor implementa noi cursuri în liceele tehnologice din județul Ialomița, autorizările în acest sens fiind obținute din partea ARACIP.
“Acest lucru e un prim pas. E adevărat, nu am câștigat bătălia, dar a fost un succes obținerea acestor autorizări”, spunea inspectorul general școlar al Inspectoratului Școlar Județean Ialomița, Otilia Dumitru, în cadrul unei conferințe de presă.
Ca element de noutate, în cadrul Liceului Tehnologic “Alexandru Ioan Cuza” Slobozia se va introduce și specializarea în meseria de sudor, cu un efectiv de 25 de elevi. Inițiativa este salutară, mai ales după ce o firmă din Slobozia a încheiat deja contracte cu această unitate școlară. De asemenea, au fost obținute două acreditări pe alimentație publică – domeniul servicii.
Ponderea educațională a acestei instituții de învățământ se concentrează pe modulul economic, dar se dorește și păstrarea componentei de mecanică/tehnică pentru a satisface și completa cererile consistente de pe piața muncii. Se are în vedere stimularea abilităților profesionale ale elevilor prin practică intensivă, elevii putând munci la cantină sau internat, beneficiind de servicii la prețuri minime, ori spațiile să poată fi închiriate unor terțe persoane, iar serviciile să fie oferite de elevi.
La liceul “Mihai Eminescu” Slobozia există o nouă specializare acreditată, cea de mecanic-auto. Se are în vedere ca elevii care urmează această specializare să obțină și carnet de conducere. “Vom găsi o modalitate prin care să se aplice, să se realizeze acest lucru”, a precizat Otilia Dumitru.
Acreditări s-au obținut și la nivelul liceului pedagogic “Matei Basarab” Slobozia, pe matematică și științele naturii.
“Ponderea e aproape de 70% uman, urmând ca în viitorii doi, trei ani, acest liceu pedagogic să devină umanist, pentru că cererea a fost foarte mare, poate și din cauza faptului că la bacalaureat matematica le-a dat bătăi de cap”, a argumentat inspectorul general școlar schimbările ce au loc în acest liceu, la nivel structural.
Din toamnă, vor fi înființate două clase de liceu pedagogic, axate pe domeniul umanist – învățător-educator, urmând chiar să se acrediteze și pentru specializarea de babysitter, ca program de reprofilare profesională pentru adulți.
“În acest moment lucrăm la acest proiect, dar ne trebuie autorizările, acreditările din partea Ministerului Muncii”, a mai spus Otilia Dumitru.
Schimbări majore se vor face și la Liceul Tehnologic “Înălțarea Domnului”, o școală unde nu există, momentan, clasă pregătitoare sau clasa a treia. Se urmărește ca din toamnă să se extindă oferta educațională, astfel vor apărea o grădiniță și after-school gratuit, clasă de educație fizică, cât și școală postliceală de cosmetică, nebugetată, cu o durată a studiilor de trei ani. Taxa va fi undeva în jur de 1.500 lei.
Rămâne de văzut dacă absolvenții acestor module educaționale vor fi pregătiți conform cu așteptările și pretențiile angajatorilor, iar investirea resurselor de către autoritățile locale în aceste proiecte va avea succesul scontat.