Noi reglementări privind sectorul băuturilor spirtoase
În Ședința de Guvern din data de 27 februarie 2019 a fost adoptată o Hotărâre ce stabilește cadrul instituțional și unele măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2008 privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea și protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului.
Scopul actului normativ adoptat astăzi este de a desemna Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ca:
- autoritate competentă cu atribuţii în verificarea documentaţiei pentru înregistrarea şi protecţia indicaţiei geografice a băuturilor spirtoase,
- autoritate responsabilă să efectueze controalele în ceea ce privește respectarea obligațiilor instituite prin Regulament,
- autoritatea competentă cu atribuţii în verificarea şi monitorizarea activităţii şi recunoaşterea organismelor de certificare a băuturilor spirtoase.
Totodată, prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale se vor aproba ulterior: Procedura de verificare a documentaţiei pentru înregistrarea unei indicaţii geografice şi dobândirea protecţiei băuturilor spirtoase, procedura de declarare a opoziţiei la nivel naţional şi procedura de transmitere la nivelul Comisiei Europene a cererii de înregistrare a indicaţiei geografice a băuturilor spirtoase, în vederea dobândirii protecţiei la nivelul Uniunii Europene, precum și Regulamentul privind recunoaşterea organismelor de certificare a băuturilor spirtoase ce au dobândit protecţia indicaţiilor geografice (I.G.) şi supravegherea activităţii acestor organisme.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE
Sectorul băuturilor spirtoase este important pentru consumatori, pentru producători şi pentru sectorul agricol din cadrul Comunităţii Europene. Măsurile aplicabile sectorului băuturilor spirtoase ar trebui să contribuie la atingerea unui nivel înalt de protecţie a consumatorilor, la prevenirea practicilor dolosive, la obţinerea transparenţei pieţei şi a unei concurenţe loiale.
România are înscrise, în anexa III la Regulamentul(CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 ianuarie 2008 privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea şi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului, un număr de 9 băuturi spirtoase ca indicaţii geografice.
Prin Hotărârea Guvernului nr. 276/2014 pentru înființarea sistemului privind protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase s-a realizat implementarea prevederilor Regulamentului (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 ianuarie 2008 privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea şi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului, denumit în continuare Regulament, care urmează a fi abrogată prin dispozițiile art. 6 din prezentul proiect de act normativ.
Până la data prezentei, în România nu au fost recunoscute organisme de inspecție și certificare care să certifice conformitatea datelor din dosarul tehnic, care privește înregistrarea şi protecţia indicaţiei geografice a băuturilor spirtoase.