Nicolae Sitaru: Protestez față de modul în care autoritățile aruncă munca oamenilor direct la gunoi
Nicolae Sitaru, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Ialomița și vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) protestează față de modul în care autoritățile cu rol de control înțeleg să aplice legea în această perioadă față de cei care încearcă să comercializeze carne de porc sau porci vii în piețele din România.
Acesta este de părere că „spectacolul” pe care îl desfășoară inspectorii prin piețe, cu confiscări în masă și aruncarea cărnii la gunoi, nu face altceva decât să încurajeze nemunca, dându-se astfel un semnal extrem de prost față de cei care încearcă să-și asigure traiul de zi cu zi. Acesta face apel chiar la primul-ministru al României, Dacian Cioloș, să penalizeze astfel de purtări abuzive.
„Ieri am fost martorul unui spectacol televizat, difuzat de toate canalele de știri, legat de comercializarea cărnii de porc în piețele din România. Am fost uimit să constat că o echipă de control a aruncat la gunoi munca unor oameni, speranța unor oameni și a dat un semnal extrem de prost cu privire la încurajarea muncii sau nemuncii în România.
Cred că dacă organele de control erau interesate de sănătatea oamenilor ar fi trebuit să aibă cu ei un laborator mobil și să constate dacă era bună sau nu de consum, apoi doar carnea care nu era bună să fie aruncată, dacă era cazul.
Eu cred că oamenii aceia care au dispus cu atâta ușurință ca o anumită cantitate de carne de porc și porci vii să fie confiscate, iar carnea să fie distrusă, este posibil ca în viața lor să nu fi crescut un porc și să nu știe câtă muncă înseamnă asta și câți bani se investesc în creșterea lui. Este foarte trist.
Pe de o parte, statul zice că micul producător trebuie să facă produse de calitate bună și să aibă și el cu ce trăi, pe de altă parte, autoritățile aceluiași stat când îl prinde pe unde vrea să-și vândă bruma aia de marfă pe care o produce îl execută și-i aruncă marfa.
Să ne hotărâm o dată pentru totdeauna dacă vrem să fim o țară numai de asistați social și încurajăm nemunca sau încurajăm munca și acolo unde se greșește să fie pedepsiți oamenii pentru ce au greșit. Statul român să încurajeze și să asigure întâi și întâi locuri bune pentru vânzare și dacă atunci oamenii nu se duc în locurile acelea bune, să îi penalizeze.
Oamenii s-au dus să vândă produsele într-o piață, organizată de primărie, la nivelul pe care l-a organizat primăria. Atât a făcut primăria, atât au putut și ei să facă. Cred că este un semnal prost și cred că domnul Cioloș va penaliza astfel de purtări, pentru că dânsul a încurajat întotdeauna mica producție și munca și nu nemunca și bătaia de joc la adresa muncii.
În numele Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice, dar și al LAPAR, protestez față de felul în care niște autorități, plătite din banii și ai amărâților alora cărora le-a fost aruncată carnea, se duc să își bată joc pur și simplu de munca lor de un an de zile.
Să facă un exercițiu domnii inspectori să crească și ei niște porci, să vadă și ei cum este să le arunce unul munca la gunoi. A fost foarte trist spectacolul și sper să înceteze astfel de spectacole pe la televizor. Pe de-o parte vrem ca oamenii să-și asigure din munca lor traiul, pe de altă parte, când o face, i-o aruncă la gunoi. Nu era mai simplu dacă tot erau medicii aceia veterinari atât de pricepuți, să aibă un laborator mobil și să facă trichina pe loc?
Legile sunt făcute așa cum sunt făcute. Legi care au adus la București și oierii și transportatorii și pe alții, pentru că fac legi oameni care nu s-au pus în locul acelor oameni, iar dacă nu se pricep, să întrebe, să consulte populația înainte.
Un mic producător este trimis să cumpere un carnet de avize care costă 50 de lei. Păi, pentru un pensionar care are 400 de lei pensie, 50 de lei contează foarte mult și le îngreunează orice șansă de a mai vinde și ei ceva din surplusul pe care îl produc în gospodărie. Nu mai vorbesc de prețuri…
Vorbesc despre faptul că este o mare bătaie de joc la adresa unor oameni care au muncit. Se dă un semnal foarte prost față de cei care au muncit și se încurajează nemunca.
Păi, cine va mai crește porci, dacă vor fi confiscați? Nu mai bine stau degeaba, primesc ajutoare sociale și se duc la cârciumă?”, ne-a declarat Nicolae Sitaru.