Modificări legislative privind concediile și indemnizațiile medicale
Venitul lunar înscris în contractul de asigurare încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către persoanele fizice, altele decât salariații și asimilații acestora, nu va putea fi mai mic decât valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi nici mai mare decât valoarea a 3 salarii minime brute pe țară, inclusiv pentru sarcină și lăuzie.
Venitul înscris în contractul de asigurare va trebui să fie același cu cel înscris în declarația fiscală depusă la ANAF în vederea plății contribuției de sănătate sau, după caz, cu media veniturilor lunare înscrise în declarație.
Cuantumul indemnizațiilor de concediu medical se stabilește în funcție de venitul lunar înscris în contract, pe baza unei formule de calcul. Baza de calcul a indemnizațiilor este media veniturilor asigurate, înscrise în contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 3 salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată.
Contractele aflate în derulare la data intrării în vigoare a OUG nr. 10/2023 pentru modificarea și completarea OUG nr. 158/2005, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 218 din 16 martie 2023, se vor modifica prin acte adiționale, la notificarea casei de asigurări de sănătate, până la data de 1 iunie 2023.
De asemenea, potrivit OG nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea OUG nr. 158/2005, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 87 din 31 ianuarie 2023, au fost aduse modificări aplicabile începând cu 1 martie 2023, pentru salariatii sau asimilații acestora care desfășoară activitate la mai mulți angajatori, astfel:
Pentru salariatul care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori, la fiecare fiind asigurat, stagiul minim de asigurare este de 6 luni realizate la fiecare angajator, iar indemnizațiile se calculează și se plătesc, după caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizație o constituie numai venitul obținut pe fiecare loc de realizare;
Pentru persoanele asigurate care sunt cadre didactice și își desfășoară activitatea la mai mulți angajatori pentru completarea normei didactice, perioadele de stagiu de asigurare realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical se utilizează de către toți angajatorii, iar indemnizațiile se calculează și se plătesc de fiecare angajator, numai pentru venitul realizat de asigurat la respectivul angajator;
Perioadele de asigurare realizate în temeiul legislației unui stat cu care România a încheiat acorduri, înțelegeri, convenții sau protocoale internaționale cu prevederi în domeniul sănătății, se asimilează stagiului de cotizare necesar pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate;
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Ialomița