Misiunile pompierilor ialomițeni din ultimele 96 de ore
Pompierii ialomițeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
Stingerea incendiilor, asigurarea măsurilor PSI, intervenții în cazul accidentelor rutiere și acordarea de prim ajutor reprezintă doar câteva exemple dintre cele 63 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 96 de ore (28.04.2023-01.05.2023).
La nivel județean, 56 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de salvatorii ialomițeni, amintim:
Trei echipaje operative din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au intervenit la un accident rutier, produs pe DN2, la km 55, în care au fost implicate două autoturisme, o autoutilitară și 10 persoane. În sprijinul acestora au acționat și două echipaje ale SAJ Ialomița. În urma evenimentului rutier au rezultat trei victime, cărora li s-au acordat asistență medicală de urgență la locul solicitării, ulterior două persoane fiind transportate la Spitalul Municipal Urziceni, pentru investigații medicale de specialitate, iar cea de-a treia a refuzat transportul la unitatea spitalicească. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
De asemenea, în data de 29.04.2023, în jurul orei 16:00, s-a intervenit la un accident rutier, produs în localitatea Gârbovi, în care au fost implicate două autoturisme, în urma căruia au rezultat două victime conștiente și cooperante. La locul solicitării a fost alocată o autospecială de stingere cu apă și spumă, din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni. În sprijinul acestora au acționat și două echipaje ale SAJ Ialomița. Persoanele au primit primul ajutor medical de urgență, ulterior nefiind necesar transportul acestora la spital. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
În perioada menționată, pompierii ialomițeni au intervenit pentru lichidarea a trei incendii de vegetație uscată, produse pe raza localităților Bărbulești, Țăndărei și Amara. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 1 hectar. Cauza probabilă de producere a incendiilor, în două dintre cazuri a fost focul deschis în spații deschise, iar în cazul celui de-al treilea incendiu, folosirea intenționată a sursei de aprindere.
Vă reamintim principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor pe care trebuie să le cunoaşteţi şi să le respectaţi:
Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.
Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.
O altă intervenție a avut loc luni, în jurul orei 22:00, când Stația de pompieri Țăndărei a intervenit pentru lichidarea unui incendiu, produs în curtea unui cetățean din localitatea Valea Ciorii. Pentru gestionarea situației de urgență au fost alertate două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Ca urmare a producerii evenimentului, au ars aproximativ 20 de baloți paie și peretele unei anexe. Concomitent cu acțiunea de stingere, echipajul SMURD a acordat prim ajutor proprietarei, care suferise un atac de panică, ulterior aceasta fiind transportată la Spitalul Orășenesc Țăndărei, dar și unei persoane de sex feminin, cu vârsta de aproximativ 52 de ani, care suferise o arsură de gradul I, aceasta refuzând transportul la unitatea spitalicească. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea intenționată a sursei de aprindere.
Salvatorii ialomițeni au fost solicitați să intervină pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor pe timpul desfășurării activităților cultural- artistice din Piața Revoluției a Municipiul Slobozia.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
sursa: ISU Ialomița