Misiunile pompierilor ialomițeni din ultimele 96 de ore
Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, salvarea animalelor din medii ostile vieții și intervenția în cazul accidentelor rutiere reprezintă doar câteva exemple dintre cele 87 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 96 de ore (26.07- 29.07.2024). La nivel județean, 61 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de aceștia, amintim:
În data de 29 iulie, în jurul orei 22:10, dispeceratul inspectoratului a fost anunțat de producerea unui accident rutier pe DN21A, în orașul Țăndărei, în care au fost implicate un autoturism și un tractor. Au fost alocate de urgență mai multe resurse din cadrul Stației de pompieri Țăndărei.
În sprijinul acestora au acționat și trei echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. În urma coliziunii au rezultat patru victime, conștiente și cooperante, însă una încarcerată. Persoana încarcerată a fost extrasă din autoturism și predată echipajelor medicale aflate la locul solicitării.
Tuturor celor patru victime, li s-a acordat primul ajutor medical, ulterior au fost transportate la Spitalul Orășenesc Țăndărei, respectiv Spitalul Județean de Urgență Slobozia. Pompierii au asigurat și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul evenimentului rutier.
De asemenea, în perioada de referință, pompierii militari au mai intervenit la 5 accidente rutiere produse pe raza localităților Țăndărei, Fetești, Ciochina, în urma cărora 7 victime, conștiente și cooperante au fost evaluate și monitorizate de către echipajele medicale aflate la locul evenimentelor rutiere, ulterior 5 dintre acestea fiind transportate la diferite unități spitalicești din județ.
Salvatorii ialomițeni au fost solicitați să intervină pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și a măsurilor de acordare a primului ajutor medical calificat pe timpul desfășurării evenimentului Disco Night, în municipiul Slobozia și a Campionatului Național BMU Circuit Racing, în comuna Adâncata.
De asemenea, în data de 26.07.2024, în jurul orei 18:30, Detașamentul de pompieri Slobozia a intervenit pentru salvarea unei pisici, rămasă blocată la unitatea exterioară a unui aer condiționat și perete, în municipiul Slobozia. Cu ajutorul mijloacelor din dotare, aceasta a fost scoasă și predată în siguranță proprietarului.
În ultimele 96 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 14 incendii înregistrate la nivel județean .
Din totalul celor 14 incendii care au avut loc în perioada menționată, 12 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată, miriște de grâu, baloți, plante furajere), fiind afectate aproximativ 7 hectare de teren. Cauzele probabile de producere a incendiilor au fost stabilite ca fiind focul deschis în spații deschise și folosirea intenționată a sursei de aprindere.
Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
- În dimineața zilei de duminică, în jurul orei 11:10, Detașamentul de pompieri Slobozia a intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, produs la o anexă gospodărească a unui cetățean, în localitatea Cosâmbești. La locul solicitării au fost alocate două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. În urma evenimentului au ars acoperișul anexei pe o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați, articole de îmbrăcăminte, precum și articole de mobilier. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost flacăra generată de un aparat de gătit lăsat nesupravegheat.
- Un alt incendiu la care au fost solicitați salvatorii din cadrul Stației de pompieri Fetești s-a produs în cursul nopții de duminică spre luni, în jurul orei 02:35, la o șiră de paie, în municipiul Fetești. Forțele deplasate la locul intervenției au acționat cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă. Pentru lichidarea incendiului, dar și pentru înlăturarea efectelor negative generate de acesta, salvatorii au acționat aproximativ 10 ore. În urma evenimentului au ars aproximativ 4200 de baloți de lucernă, 200 de baloți de mazăre și interiorul unui vagon metalic. Din fericire nu s-a soldat cu victime. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea intenționată a sursei de aprindere.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate. Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
sursa: ISU Ialomița