Misiunile pompierilor ialomițeni din acest weekend. Accidente rutiere la Coșereni, Urziceni și Scânteia
Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, intervenția în cazul accidentelor rutiere și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor reprezintă doar câteva exemple dintre cele 65 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 72 de ore (04- 06.10.2024). La nivel județean, 55 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de aceștia, amintim:
- În dimineața zilei de 05 octombrie, în jurul orei 07:50, salvatorii din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au intervenit la un accident rutier, produs pe DN2, în localitatea Coșereni, în care a fost implicat un autoturism, ce s-a răsturnat pe partea carosabilă. La locul solicitării au fost alocate o autospecială de stingere, o ambulanță SMURD, iar în sprijinul acestora a acționat și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. În urma impactului două victime, conștiente și cooperante au fost evaluate medical fără a se impune transportul acestora la o unitate spitalicească. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
- Tot în data de 05.10.2024, în jurul orei 11:20, dispeceratul inspectoratului a fost sesizat cu privire la producerea unui accident rutier, în localitatea Scânteia, în care au fost implicate un tractor și un autoturism. Au fost alocate de urgență o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. În urma coliziuni două persoane, conștiente și cooperante au avut nevoie de îngrijiri medicale, ulterior nefiind necesar transportul acestora la spital.
- Detașamentul de pompieri Urziceni a fost solicitat să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență generată de producerea unui accident rutier, în municipiul Urziceni, în care a fost implicat un autoturism, ce s-a răsturnat în afara părții carosabile. În urma evenimentului rutier, unei persoane conștiente și cooperante i s-a acordat primul ajutor medical de specialitate, ulterior aceasta refuzând transportul la spital. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
- De asemenea, în perioada supusă analizei salvatorii ialomițeni au executat cinci misiuni privind asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și măsurilor de acordare a primului ajutor medical, pe timpul desfășurării Campionatului Național de Anduranță 2024, în localitatea Adâncata și a unui eveniment sportiv ce a avut loc în localitatea Gheorghe Doja.
- O altă misiune a pompierilor ialomițeni a fost cea din cursul zilei de 04.10.2024, în jurul orei 17:20, când aceștia au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, produs la locuința unui cetățean, din localitatea Sfântu Gheorghe (sat Butoiu). Au fost alocate de urgență două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. În urma evenimentului au ars articole de mobilier și acoperișul pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a acestuia a fost scurtcircuitul electric generat de un cablu electric defect.
- În data de 05.10.2024, în jurul orei 14:10, pentru Detașamentul de pompieri Urziceni s-a dat alarma, în vederea lichidării unui incendiu produs la bucătăria unui fast-food, în localitatea Cotorca. Scurtcircuitul generat de un aparat de gătit defect a condus, cel mai probabil, la izbucnirea acestuia. Forțele deplasate la locul intervenției au acționat cu două autospeciale de stingere cu apă și o ambulanță SMURD. Focul a distrus un aparat de gătit. Din fericire nu au fost înregistrate victime.
Pentru a gestiona cu eficienţă situaţiile neplăcute, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Barbu Catargiu” al județului Ialomița vă recomandă să respectați următoarele reguli și măsuri preventive:
- nu suprasolicitați instalațiile electrice prin alimentarea mai multor consumatori electrici (radiatoare, plite, boilere) de la aceeași sursă (prelungitor, priză), în același timp;
- nu lăsați aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiți, deoarece pot constitui în orice moment surse generatoare de incendiu;
- nu amplasați conductorii electrici aflați sub tensiune sub covoare, mochete sau preșuri, deoarece un scurtcircuit poate provoca aprinderea acestora;
- nu utilizați aparatele electrice improvizate sau conductori electrici deteriorați sau neizolați corespunzător.
Pentru remedierea defecțiunilor constatate la aparatele și instalațiile electrice defecte, apelați la specialiști sau la persoane autorizate.
Verificați instalațiile electrice și renunțați la aparatele defecte și la improvizații.
Este interzisă utilizarea aparatelor electrice, cablurilor electrice, prizelor, întrerupătoarelor, dispozitivelor de protecție cu defecțiuni sau improvizații.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Compartimentul Informare și Relații Publice – ISU Ialomița