Misiunile pompierilor ialomițeni din acest weekend (12-14 iulie 2024)
Stingerea incendiilor, intervențiile în cazul accidentelor rutiere, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și acordarea de prim ajutor reprezintă doar câteva exemple dintre cele 77 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 72 de ore (12-14.07.2024). La nivel județean, 37 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de aceștia, amintim:
- În data de 12 iulie, echipajele de intervenție de la Detașamentul de pompieri Urziceni au intervenit pentru limitarea și lichidarea a două incendii produse la baloți de paie, ce au avut loc pe raza localităților Horia și Movilița.
Au ars aproximativ 2500 de baloți de paie. Cauzele probabile de producere a incendiilor au fost stabilite ca fiind folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul, respectiv scântei mecanice. - În perioada menționată, două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD au intervenit la un accident rutier, produs pe raza localității Gârbovi, în care a fost implicat un autoturism.
În sprijinul pompierilor a intervenit și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. În urma evenimentului rutier a rezultat o victimă, conștientă și cooperantă care, după acordarea primului ajutor medical la locul evenimentului, a fost transportată la Spitalul Municipal Urziceni. Pompierii au asigurat și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului. - În data de 14 iulie, trei echipaje operative de la Detașamentul de pompieri Urziceni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, au intervenit la un accident rutier, produs în municipiul Urziceni, în care au fost implicate 2 autoturisme și 4 persoane. Trei dintre persoanele implicate au avut nevoie de îngrijiri medicale la locul producerii accidentului, ulterior două dintre acestea au fost transportate la Spitalul Municipal Urziceni. Pompierii au asigurat și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
- Tot în data de 14 iulie, două echipaje de salvatori de la Detașamentul de pompieri Slobozia au intervenit pentru limitarea și lichidarea unui incendiu, produs la o locuință, în comuna Ciulnița, sat Ion Ghica. Au ars locuința, un adăpost de păsări, pomi și vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind foc deschis în spații deschise.
- Stația de pompieri Fetești a intervenit în data de 14 iulie, la un accident rutier, în care au fost implicate 3 autoturisme și 6 persoane. Trei dintre persoanele implicate în accidentul rutier au avut nevoie de îngrijiri medicale la locul evenimentului, ulterior acestea nu au necesitat tranportul la spital. Pompierii au asigurat și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
- Trei echipaje operative de la Detașamentul de pompieri Slobozia au intervenit, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, la un accident rutier produs pe DN 21, în municipiul Slobozia, cartier Slobozia Nouă, în care a fost implicat un autoturism. În urma accidentului au rezultat două victime ce au fost asistate medical la locul intervenției, ulterior acestea nu au necesitat tranportul la spital. Pompierii au mai asigurat și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul evenimentului.
- În perioada 12-14 iulie, echipaje de pompierii de la Detașamentele de pompieri Urziceni și Slobozia au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și măsurile de acordare a primului ajutor medical, pe timpul desfășurării circuitului Motorpark-Adâncata, precum și la Festivalul „Freeland”-Slobozia.
În ultimele 24 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 29 de incendii înregistrate la nivel județean .
Din totalul celor 29 de incendii care au avut loc în perioada menționată, 25 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată, miriște de grâu, deșeuri menajere), fiind afectate aproximativ 30 de hectare de teren. Cauzele probabile de producere a incendiilor au fost stabilite ca fiind focul deschis în spații deschise, fumatul în locuri nepermise, scântei mecanice și folosirea intenționată a sursei de aprindere.
În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. În condiții de vânt puternic sau temperaturi extrem de ridicate, cum a fost cazul județului nostru care se află sub avertizare de cod roșu de caniculă, astfel de situații pot deveni periculoase, mai ales dacă în apropierea zonelor de manifestare se află locuințe.
Vă reamintim, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
sursa: ISU Ialomița