comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a vizitat unul din centrele de tradiție la sabie masculin, secția CSM Slobozia. Marin Cruțu a primit titlul de antrenor emerit.

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
03/09/2020 | SPORT

Aflat într-o vizită de lucru la Slobozia, ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a vizitat secția de scrimă a CSM Slobozia, centru de tradiție în scrima românească, sabie masculin, cel mai recent medaliat mondial format acolo fiind George Dragomir, vicecampion mondial en-titre de juniori la sabie. Profitând de acest prilej, ministrul i-a înmânat antrenorului Marin Cruțu titlul de antrenor emerit, felicitându-l pentru rezultatele remarcabile obținute la nivel mondial de sportivii pe care i-a pregătit.

Ionut Stroe
Ionuț Stroe

“Doresc să vă felicit pentru rezultatele excepționale pe care le aduceți în sportul de performanță, în scrima românească, să vă felicit pentru performanțele recente pe scena mondială la sabie băieți, cu George Dragomir vicecampion mondial la juniori. Acest titlu de antrenor emerit este o formă de recunoaștere simbolică din partea statului român, pentru că, dincolo de titluri sau medalii, dumneavoastră sunteți antrenorul care crește acești campioni, care formează copii. Știu că aici este un centru de tradiție la sabie băieți și acest lucru se datorează, în mare măsură, activității desfășurate aici, și de dumneavoastră. Este foarte important să investim în copii, să îi îndrumăm spre sport, să-i creștem cât mai bine. Pe de altă parte, noi, cei care încercăm să-i sprijinim pe cei care fac sport și performanță în sport, apreciem tot acest efort pe care-l fac pentru copiii noștri întrucât sportul ne poate aduce sănătate, este o formă de a-ți îmbunătăți condiția fizică, sportul este o formă de educare. Domnule antrenor Cruțu, câți copii nu v-au trecut prin mână, care au preluat valori, principii, disciplină, spirit de echipă, valori pe care sportul le promovează? Iar, cel mai important acum, sunt acești copii pe care îi pregătiți, pe care îi învățați să iubească sportul, tineri care sunt următoarea bază de selecție pentru cei care fac acum perfomanță, sunt tinerii care îi vor călca pe urme lui Alin Badea, Iulian Teodosiu și acum, George Dragomir”, a declarat Ionuț Stroe.

Vizibil emoționat, Marin Cruțu a mulțumit pentru această „recompensă profesională” oferită personal de ministru,  afirmând, cu modestie, că meritul nu-i aparține în totalitate.

Marin Crutu
Marin Cruțu

“Nu mă așteptam să îmi înmânați dumneavoastră personal acest titlu care mă obligă și mă onorează în același timp, nu pot decât să vă spun că am o mare bucurie, dar în aceeași măsură, și emoțiile sunt copleșitoare. Vreau să spun că aceste merite nu-mi aparțin, nu putem să facem singuri totul, ci trebuie să avem în jurul nostru o echipă sau oameni cu care să colaborăm, mă gândesc la părinții, copii, sportivi, autoritățile locale, județene, inclusiv Ministerul Tineretului și Sportului care ne-a sprijinit tot timpul și a ajutat scrima să se dezvolte. Mulțumesc celor care m-au sprijinit să obțin această recompensă profesională și mai am o satisfacție personală, din această muncă a mea de antrenorat, cred că am creat calea unor copii, unii provenind poate din familii mai puțin prospere, de a-și crea un drum în viață. Vă mulțumesc că ați avut timp să ne vizitați”, a declarat Marin Cruțu.

Fost sportiv de performanță, Marin Cruțu (58 ani) a devenit antrenor în 1994, de atunci promovând la lotul național sportivi care au cucerit medalii europene și mondiale. Fiul său, Mihai Cruțu, e sabrer al lotului național al României. Cele mai reprezentative performanțe le-au obținut elevii săi, Alin Badea și Iulian Teodosiu, care împreună cu băieții din echipa masculină de sabie a Românei sunt medaliați cu argint la Campionatul Mondial de seniori – Budapesta 2013, au medalie de argint la Jocurile Europene Baku 2015 și bronz la Campionatul European Torun 2016 și la Campionatul Mondial Rio de Janeiro 2016. Iulian Teodosiu este medaliat cu bronz la Campionatul European de Tineret Minsk 2017.

Marin Cruțu a continuat să își îndrepte atenția spre selecție în localitatea natală Săveni, iar din grupa 2004 doi sportivi sunt deja medaliați pe plan internațional: Răzvan Stănescu- medaliat cu bronz la echipe la Campionatul European de Cadeți – Plovdiv 2017 și George Dragomir – vicecampion mondial de juniori în 2019 la Torun, bronz la individual și aur la echipe la Campionatele Europene de la Plovdiv 2019.