Ministrul Educației a semnat, la Slobozia, contractul pentru crearea unui consorțiu regional dedicat învățământului dual
Ligia Deca, ministrul Educației, s-a aflat astăzi, 9 aprilie, în județul Ialomița.
După câteva vizite la unități de învățământ din Slobozia și Perieți, oficialul, alături de primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare, și de câțiva operatori economici, a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia a fost semnat contractul de finanțare privitor la crearea unui consorțiu regional pentru învățământ dual „Conect Muntenia”, un proiect în valoare de aproape 20 de milioane de euro, finanțat prin PNRR.
„Este un eveniment excepțional, aș spune eu, pentru municipiul Slobozia, dar și pentru județul Ialomița. (…) Astăzi semnăm contractul cu Ministerul Educației pentru un campus dedicat învățământului dual. Aplicantul pe această schemă de finanțare este un consorțiu compus din Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean, Primăria Slobozia, agenți economici, universități naționale. Este vorba despre cel mai important proiect dedicat dezvoltării mediului de afaceri local. (…) Noi vrem să construim aici cel mai mare centru din județ pentru formare profesională și pentru a sprijini efectiv mediul de afaceri cu resursă umană de calitate, pregătită, care la finalizarea studiilor să poată intra direct în producție. (…) Este un proiect în care am intrat în competiție cu alte județe, alte regiuni, și ne bucurăm tare mult că am făcut punctajul și aici mulțumesc echipei din zona privată care a rămas încrezătoare în acest proiect și care nu a cedat până în ultimul minut. Este un moment chiar de istorie a acestui oraș. (…) Este o muncă de echipă, este o muncă de cel puțin doi ani, de la idee și până la acest moment”, a declarat Dragoș Soare, primarul municipiului Slobozia.
La nivel național sunt, potrivit ministrului Educației, 29 de proiecte de acest gen, proiecte în valoare totală de aproximativ 600 milioane de euro, care vor permite tinerilor să își continue studiile până la nivelul doctoratului profesional în domenii-cheie pentru comunitatea din care fac parte. Acest parteneriat între școli, companii, universități, autoritate publică locală este încheiat pe o perioadă de 15 ani, iar investiția ar trebui implementată până în vara anului 2026.
„Este vorba despre un parteneriat între două universități, două unități de învățământ preuniversitar, Primăria Municipiului Slobozia și șapte operatori economici, prin eforturile cărora tinerii din județul Ialomița vor putea urma specializările mecanică, electromecanică, electronică și automatizări, respectiv electric. Implementarea rutei duale este o misiune de echipă și sunt sigură că determinarea membrilor consorțiului de la Slobozia va avea rezultate remarcabile odată cu demararea lucrărilor de investiție. Ministerul Educației va rămâne același partener solid în perioada de implementare. (…) Este clar deja că Ialomița este unul dintre județele care își propune să revigoreze ruta învățării meseriilor, pentru că despre asta vorbim, despre tineri care au o înclinație către partea practică, își urmează această vocație și pot ajunge până la nivel de doctorat profesional dacă pot și își doresc acest lucru”, a menționat ministrul Educației, Ligia Deca.
Consorțiul este format din Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, două unități de învățământ din Slobozia, respectiv Liceul Tehnologic „Al. Ioan Cuza” și Liceul Tehnologic „Înălțarea Domnului” și șapte operatori economici din județ, beneficiari ai ajutorului de minimis.
„În momentul în care am făcut o analiză, legat de dezvoltarea acestei idei de campus dual, am plecat de la faptul că suntem un județ la coada clasamentului în ceea ce privește investițiile, cu o populație cu un nivel scăzut de finanțare, cu un nivel de trai extrem de scăzut, cu o nevoie mare a mediului de afaceri local de resurse umane (…). Deci, ne raportăm la o populație de cel puțin 100.000 – 150.000 de locuitori care vor fi deserviți de acest campus. (…) Noi nu am făcut pasul doar de a construi un campus. În urmă cu trei ani am comasat două licee, vrem să dezvoltăm infrastructura acestor două licee și vrem să dezvoltăm, și este prins în acest proiect de investiții, reabilitarea internatului la unul dintre liceele pe care le-am comasat, care are o capacitate de câteva sute de locuri, peste 300, și vrem să-i mărim capacitatea, vrem să facem un campus unic în județul Ialomița și în Slobozia, unde toți copiii de la toate liceele vor trăi într-un campus de nivel european, cu condiții de pregătire și de viață extrașcolară corecte și prin metoda asta vom atrage și din zonele mai îndepărtate, Brăila, Buzău, copii care să trăiască în niște condiții, într-un campus de liceu, cu piscină, cu absolut toate facilitățile de care au nevoie și, evident, accesul la agenții economici”, a evidențiat primarul municipiului Slobozia.
Contractul semnat astăzi, la Slobozia, are o valoare de peste 96 de milioane de lei, iar investiția va consta într-un campus dual, în cadrul căruia vor exista laboratoare de ultimă generație, săli de clasă dotate cu echipamente IT, vor exista burse pentru elevi, consiliere etc.
„Această investiție se va realiza având în vedere și obiectivul din legea învățământului preuniversitar, și anume acela ca, la orizontul anului școlar 2029 – 2030, ruta duală să se generalizeze. Adică, tot ce avem pe rută tehnologică să nu se mai poată întâmpla decât în parteneriat foarte strâns cu piața muncii, un deziderat mai vechi al sistemului educațional românesc”, a adăugat Ligia Deca.
Ministrul a mai vorbit și despre dotarea școlilor românești, proces aflat în desfășurare în această perioadă, dar și despre vizita pe care a desfășurat-o la Școala Gimnazială din Perieți, școală care, în opinia sa, arată extraordinar, dar și la Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată” din Slobozia, o grădiniță model, unde a văzut un colectiv extrem de proactiv.
De asemenea, ulterior conferinței, ministrul a mers și la Liceul Tehnologic Al. I. Cuza, parte a acestui consorțiu dual, dar și la o întâlnire cu directorii unităților de învățământ din județ și cu inspectorii școlari, pentru a vedea care sunt problemele locale și cum pot găsi soluții la acestea, dar și pentru a discuta despre legislația în domeniu și implementarea unor proiecte.