Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, în vizită de lucru în județul Ialomița
Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, s-a aflat vineri, 3 mai, în județul Ialomița, într-o vizită de lucru, alături de directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), Victor Sandu, directorul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, directorul Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița, Marilena Stoian, dar și de directorii SGA Buzău și Direcției Silvice Ialomița.
Ministrul Deneș a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Slobozia, în prezența prefectului județului Ialomița, Gigi Petre, a parlamentarilor Ștefan Mușoiu și Marian Pavel, obiectivele de investiții derulate de Ministerul Apelor și Pădurilor în anul 2019, în județul Ialomița, conferință urmată de deplasări în teritoriu, pentru a inspecta lucrările hidrotehnice aflate în derulare.
„Din punct de vedere hidrografic, județul Ialomița este unul, să spunem așa, liniștit, comparativ cu alte județe din țară, însă sunt și aici câteva probleme unde trebuie să intervenim, cu investiții, pe diverse obiective punctuale, atât pe brațul Borcea cât și pe râul Ialomița. Guvernul României, format din Alianța PSD – ALDE, a promis că anul 2019 este anul investițiilor în România, atât în ceea ce privește infrastructura rutieră, cât și infrastructura hidrotehnică. Drept urmare, Ministerul Apelor și Pădurilor nu face rabat de la concretizarea acestei promisiuni, în sensul că ministerul are în 2019 alocat pentru investiții pe ape și păduri suma de 700 milioane de lei, din care pe lucrări hidrotehnice avem alocată suma de peste 500 milioane lei, bani din care vor fi finanțate lucrări de investiții în județele din România (…) Este cea mai mare sumă alocată pentru lucrări hidrotehnice din ultimii zece ani în România. (…) În ceea ce privește investițiile din județul Ialomița, suma totală alocată în 2019 este de 9,5 milioane de lei, din care, pe domeniul Ape – 2,4 milioane lei, Nutrienți – pentru că avem și un cmpartiment care se ocupă de construiri de platforme de gunoi de grajd și achiziționări de utilaje pentru aceste platforme -, suma alocată este de 2 milioane lei, iar pe domeniul păduri – 5,1 milioane lei”, a declarat Ioan Deneș.
În domeniul Gospodăririi Apelor, există două proiecte în derulare, dar și un proiect de amploare, aflat în analiza reprezentanților Uniunii Europene, prin POIM.
Unul dintre proiectele finanțate din bugetul național aflate în derulare este “Punerea în siguranță a lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor pe râul Ialomița și afluenți în zona municipiului Urziceni, valoarea totală fiind de 75,1 milioane lei, aici fiind alocați bani și pentru exproprieri. Termenul de realizare a investiției este 2022.
Cea de-a doua investiție din județul Ialomița este „Punerea în siguranță a lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor pe râul Ialomița și afluenți pe sectorul Slobozia – Țăndărei, etapa a II-a. Valoarea totală a investiției este de 92,9 milioane de lei, lucrări începute din 2013.
Etapa I a fost realizată prin fonduri Phare, iar în etapa a II-a sunt investiții de peste 86 milioane lei. Se vor face lucrări de supraînălțare la dig pe o distanță de 67 de kilometri, dig nou pe o distanță de peste 3 km, consolidări de mal etc. Valoarea alocată în 2019 este de 1 milion de lei, fonduri cu ajutorul cărora se va supraînălța digul pe o distanță de aproximativ 2 kilometri. Lucrarea va fi finalizată în 2022.
În ceea ce privește „mega proiectul” finanțat din bani europeni, prin POIM, se are în vedere ca pe brațul Borcea al fluviului Dunărea să fie pus în siguranță digul de pe malul drept, pe raza localității Stelnica, dar și lucrări de apărare împotriva inundațiilor în municipiul Fetești.
„Investițiile care sunt necesare a fi făcute de-a lungul fluviului Dunărea de la intrarea în țară și până la vărsare, în Marea Neagră, sunt investiții care necesită un efort financiar foarte mare. Și pentru că sunt sume foarte mari, s-a convenit în urmă cu câțiva ani la nivelul autorității publice centrale, la Ministerul Apelor și Pădurilor, să existe o discuție cu cei de la ANPOIM, reprezentanții europeni în România, ca aceste investiții să se facă din bani europeni. Avem 49 de proiecte discutate cu reprezentanții UE, plus această amenajare a fluviului Dunărea, care este împărțită în șapte sectoare. Reprezentanții UE au aprobat finanțarea a 17 proiecte, din cele 49, iar la ora actuală avem un singur contract semnat (zona de plajă a Mării Negre), urmând semnarea a încă trei contracte de finanțare, iar până la sfârșitul anului să finalizăm primul lot de 17 proiecte. Această amenajare a fluviului Dunărea este un proiect separat (…), iar sectorul care vizează și județul Ialomița este sectorul 4, care în ordinea priorităților celor 7 sectoare este prioritatea numărul 1. (…) Sperăm la anul, în toamnă, să avem aprobat contractul de finanțare pe acest proiect”, a mai spus ministrul.
În Sectorul 4 se are în vedere rezolvarea unor puncte critice, eroziuni de mal, atât din Ialomița cât și Călărași, valoarea totală estimată a proiectului fiind de 48,2 milioane lei.
Pentru Ialomița, lucrările vor viza punerea în siguranță a digului de pe malul drept al fluviului Dunărea, pe Brațul Borcea, pe raza localității Stelnica – reabilitarea digului din zona Bentu, stabilizarea malurilor, îndepărtarea șenalului navigabil pe o lungime de 1 km, realizarea unei linii de apărare la nivelul intravilanului în zona Stelnica, lucrări de apărare împotriva inundațiilor la nivelul municipiului Fetești, în special în zona Buliga. Sunt propuse realizarea unui dig de apărare de peste 6,5 kilometri, realizarea unor parapete din beton, subtraversări pentru evacuarea apelor din incintă în zona canalelor de irigații. Valoarea estimată a lucrărilor este de 33,2 milioane euro, iar durata de realizare este de 36 de luni.
Potrivit prefectului județului Ialomița, Gigi Petre, se caută soluții și finanțări din alte surse pentru rezolvarea cât mai rapidă a unor situații critice existente, în special în zona Adâncata.
De asemenea, în județul Ialomița, pe componența Nutrienți (construiri platforme de gunoi de grajd și achiziționări de utilaje pentru aceste platforme), există două proiecte la Ciochina (1,5 milioane lei, capacitate de stocare 1.500 m.c pe an, termen de finalizare anul 2020) și Roșiori (dotare cu echipamente a platformei de compost existente din 2009 – un tractor, două remorci, o mașină de împrăștiat gunoi, o cisternă vidanjă, un încărcător frontal și un tocător de resturi vegetale). Echipamentele au fost deja livrate în martie 2019, suma totală fiind de 508.000 lei.
În ceea ce privește Pădurile, suma alocată Direcției Silvice Ialomița pentru regenerări, reabilitări și refaceri de drumuri forestiere este de 5,09 milioane lei, numai pentru reîmpăduriri suma fiind de 4 milioane lei, pentru 261 de hectare. De la bugetul de stat există o sumă de 1,05 milioane lei pentru crearea de perdele forestiere și exproprieri terenuri pe care urmează să fie plantate perdele forestiere, suprafața de expropriat fiind de 25,4 hectare. Suprafața de fond forestier din județul Ialomița este de 25.793 hectare, din care 22.115 hectare fond forestier proprietate publică a statului și 3.678 hectare alți deținători.
Totodată, specialiștii au prezentat mai pe larg aceste proiecte, cu lucrările efective care se realizează, în ce localități, pe care râuri și afluenți.
Ministrul Apelor și Pădurilor s-a deplasat apoi la Fetești, unde a avut o întalnire cu primarul localității, Sorin Gafițoi. În cadrul întâlnirii, directorul ABA Buzău a prezentat obiectivul de investiții „Punerea în siguranță a liniei de apărare de la Dunăre pe sectorul identificat cu risc tehnologic semnificativ”, investiție ce va fi finanțată prin POIM și implementată în două judeţe, respectiv Ialomița și Călăraşi. Valoarea totală estimată a proiectului este de 48,2 milioane de euro (cu TVA) din care 33,2 milioane de euro aferente județului Ialomița.
Vizita de lucru a delegației conduse de ministrul Ioan Deneș s-a încheiat cu inspectarea zonelor cu puncte critice pe Brațul Borcea, km. 34 – zona Bentu, mal drept și zona intravilan Stelnica, mal stâng.