Ministrul Agriculturii, la Ziua Porumbului de la Orezu: „Cea mai afectată cultură este cea a porumbului. În acest an, producția exportată va fi, din nefericire, mai mică”.
Unul dintre cele mai mari evenimente agricole din România, Ziua Porumbului, a reunit și anul acesta foarte mulți fermieri, din multe zone ale țării, interesați să afle noutățile din domeniul agricol, dar în special care sunt ultimele tehnologii folosite în cultura de porumb, care să le sporească recolta și să le reducă cheltuielile pe unitatea de suprafață.
A XIII-a ediție, organizată de APPR – Mândru că sunt fermier, împreună cu ferma Elsit, prin Nicolae Sitaru, președintele APPR, în parteneriat cu Bayer Crop Science România, în satul Orezu, din comuna Ciochina, s-a desfășurat joi, 8 septembrie, sub egida „Fermieri la lot de cinste”, pe platforma demonstrativă fiind prezente mai multe companii producătoare de semințe, de produse pentru protecția plantelor, asigurători, bănci, utilaje agricole, fertilizanți etc.
Alina Crețu, director executiv APPR: „Anul acesta nu este unul extraordinar pentru porumb”
România cultivă cea mai mare suprafață de porumb din Uniunea Europeană. Schimbările climatice, însă, îi provoacă pe fermieri, an de an, indiferent de cultura cultivată, să găsească soluții cât mai adaptate solului și climei din țara noastră, pentru a obține o producție cât mai bună.
Din păcate, anul acesta, fermierii nu au putut vedea la maxim potențialul genetic al hibrizilor de porumb care au fost cultivați, condițiile climatice fiind extrem de dure. Lipsa precipitațiilor, lipsa apei din sol, stresul termic, au diminuat foarte mult potențialul de producție, conducând la o recoltă mult sub așteptări față de alți ani.
Fermierii, însă, merg mai departe, așa cum o fac de fiecare dată. Se gândesc la anul agricol următor, își fac planuri, atât cât pot, pentru a putea răspunde provocărilor, atât din punct de vedere al schimbărilor climatice, cât și din punct de vedere economic.
„Pentru mine, personal, este cel mai frumos eveniment din agricultura românească, un eveniment cu tradiție, un eveniment care s-a născut din profesionalismul, pasiunea și omenia domnului Nicolae Sitaru, fondatorul acestui eveniment, care a considerat, după ce a văzut și în alte locuri ale lumii ce se întâmplă, cum se întâlnesc fermierii, cum schimbă experiențe, cum învață unii de la alții și cum încearcă să afle ce este mai nou și mai bun de la cei care ne furnizează soluții în agricultură, să construiască acest eveniment, care este la a XIII-a ediție. În fiecare an, între 1.500 și 2.500 de oameni vin, într-o singură zi, să se întâlnească la acest eveniment. Companii din diferite domenii ale agriculturii, cercetători, toți cei pasionați și interesați de domeniul agriculturii își dau întâlnire aici, la Ziua Porumbului.
Din păcate, anul acesta nu este unul extraordinar pentru porumb, este un an chiar complicat, în special pentru fermierii care nu au terenul irigat. Vedem și aici pe platforma de la Ziua Porumbului că producțiile sunt între 4 și 6 tone, mult sub producțiile cu care ne-am obișnuit. Într-un an normal, în această zonă se obțin între 7.500 și 9.000 de kg/hectar, iar în anii foarte buni, la neirigat, se obțineau și 12 – 14 tone la hectar. Deci, un an foarte slab. Per total, în România, este un an slab. Ne așteptăm la o scădere a producției în România, față de 2021, cu aproape 30%. Asta ne motivează, însă, să ne vedem, să împărtășim experiențe și să alegem cele mai bune soluții de care avem nevoie pentru o cultură reușită. (…) Și mulțumim tuturor celor care au dat curs invitației noastre de a ne fi parteneri la acest eveniment extraordinar”, a declarat Alina Crețu, director executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR).
Ministrul Agriculturii, Petre Daea: „În această toamnă, fermierii pot lua subvenție 70% ca avans
La eveniment au participat și ministrul Agriculturii, Petre Daea, alături de secretarii de stat Iulian Bucur și Costin Telehuz, prefectul județului Ialomița, Constantin Marin, zeci de primari, șefi de instituții și reprezentanți ai multor societăți și asociații agricole.
Printre momentele în care a stat de vorbă cu specialiștii, a cercetat producția de porumb pe diverse parcele sau a pus întrebări despre capacitatea unor utilaje, ministrul Petre Daea a răspuns și întrebărilor jurnaliștilor.
Recent, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Agriculturii să ia măsuri în ceea ce privește siguranța alimentară, făcând referire la importurile foarte mari, în special de legume sau carne de porc, deși țara noastră ar putea asigura o cantitate suficientă pentru consum. Totodată, i-a solicitat ca în două săptămâni să prezinte și un nou plan de măsuri prin care pesta porcină să fie combătută.
Referitor la acest subiect, ministrul Daea spunea că solicitarea primului ministru este „legitimă și firească”, afirmând că „se știe că în țară avem probleme din punct de vedere al aprovizionării cu produse alimentare, iar balanța produselor agro-alimentare este dezechilibrată”.
„I-am și mulțumit domnului prim-ministru pentru această misiune, pentru că ea trebuie să fie abordată de mai multe instituții ale statului și de aceea m-am și angajat imediat la acțiune. Astăzi de dimineață, în ședința de lucru (…) de la ministerul Agriculturii am stabilit colectivul de lucru și am intrat în contact cu ministrul Economiei pentru a putea să ne armonizăm din punct de vedere al abordării acestui domeniu extrem de complicat și nu ușor de rezolvat. Pentru că încă în țară avem o serie de situații care au căpătat o specificitate anume, știindu-se ce se întâmplă în jurul nostru, și ne poate influența. (…) Cu ceva timp în urmă am introdus în Programul de Guvernare acea susținere pentru produsele deficitare. România nu poate să facă citrice, dar poate să facă foarte bine legume, pe care, din nefericire, le importăm. Iată explicația, conform căreia noi am stabilit acel program de tomate, și nu numai de tomate, ci legumele, și va veni în sprijinul acestui proiect, dar și Casa De Comerț Agroalimentară care timp de trei ani de zile a foast paralizată. Acest instrument valoros trebuia să lucreze, pentru că putea să ia producția agricolă a țării și să o pună în fața consumatorilor. (…) La carnea de porc există o situație mai delicată. (…) Am pus în mișcare două acte normative pentru susținerea producției în România”, a spus ministrul Agriculturii.
Referitor la Ziua Porumbului, ministrul constata faptul că există „o preocupare formidabilă a societăților care se ocupă de această cultură”, observând o serie întreagă de hibrizi, „care se diferențiază de la o parcelă la alta, în condiții identice de climă și agrofond”.
Petre Daea a vorbit și despre unele măsuri luate în ultima perioadă, respectiv posibilitatea fermierilor de a schimba destinația culturii pentru a nu avea pierderi totale din cauza secetei, dar și despre posibilitatea ca fermierul să nu fie afectat de procedurile care se impun pentru acordarea subvenției. În plus, un alt sprijin pentru fermieri anunțat este posibilitatea acordării subvenției în avans 70% și nu 50% cum era.
„În această toamnă, fermierii pot lua subvenții 70% ca avans. Acest lucru se va întâmpla începând cu data de 16 octombrie. O a treia măsură a fost aceea de a introduce programul „de trei ori subvenția”, care a însemnat un mod de lucru. (…) Măsura este favorabilă tuturor și nu există vreun risc legat de returnarea creditului. Este vorba despre subvenția de la Uniunea Europeană”, a precizat ministrul.
Făcând referire și la producția de grâu, Petre Daea spunea că „nu am obținut atât de mult cât ne-am fi dorit noi, dar nici atât de puțin cât și-ar fi dorit alții”, România având, în prezent, peste 9 milioane de tone de grâu care asigură consumul intern, dar și disponibilități pentru extern.
Totodată, ministrul aprecia că nici la floarea soarelui nu ar fi mari probleme, susținând că „avem cantitatea de semințe necesară procesării pentru a asigura nevoile țării, dar și disponibilități pentru export”.
„Cea mai afectată cultură este cea a porumbului, o cultură de o importanță deosebită pentru țară. Este principala cultură, dacă o analizăm din punct de vedere al suprafeței pe care o însămânțăm în România. Este cultura care a suferit cel mai mult în acest an. Cu toate acestea, vom avea porumb pentru nevoile proprii. Este adevărat că vom avea mai puțin pentru export, știindu-se că România este o țară cu potențial în domeniul agriculturii și în mod deosebit în producția de cereale și un exportator care se află în primele zece țări ale lumii. În acest an, producția exportată va fi, din nefericire, mai mică. În orice caz, putem să facem față nevoilor țării și evident și pentru cei care ne solicită”, a spus Petre Daea.
În cadrul unui panel de discuții, vicepreședintele APPR, Theodor Ichim, i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, „să se implice cu maxim de energie ca agricultura să devină ceea ce trebuie să devină în România”, făcând referire la reabilitarea sistemelor de irigații, la posibilitatea implementării de sisteme de irigații secundare, la înființarea de perdele forestiere, la cercetare, la învățământul dual și multe altele.
Ministrul a felicitat organizatorii acestui eveniment agricol de excepție, asigurându-i pe fermieri de tot sprijinul său.
Totodată, a admis că acest an a fost unul greu, cu dificultăți majore pentru fermieri, însă unul potrivit pentru cercetare, condițiile vitrege prin care au trecut agricultorii îndemnând la căutări de soluții pentru a le atenua, pentru a da perspectiva stabilității producției în România.
„Primul obiectiv pe care îl urmărește ministrul Petre Daea și care este vital pentru agricultura țării este acela de a repune în stare de funcționare sistemul de irigații (…)”, a subliniat ministrul, spunând că există proiectul ca până în anul 2027 să fie irigabile 2 milioane de hectare de teren, iar pentru ca acest obiectiv să fie realizabil sunt puse la dispoziție 1,5 miliarde de euro.
Petre Daea a mai vorbit și despre programul de combatere a grindinei și de stimulare a precipitațiilor, susținând că este stabilit „ca până în 2027 întreaga suprafață a țării să poată fi apărată în fața acestui factor distructiv”, informând fermierii despre multe alte măsuri.
Mihai Gheorghe, reprezentant al Bayer, partenerul principal al Zilei Porumbului, spunea că „evenimentul în sine reprezintă o lecție”, cu concluzii, dar și cu planuri de viitor, având în vedere faptul că cea mai mare producție obținută în ferma Elsit a fost la un hibrid de porumb tardiv, deși până acum se obțineau rezultate foarte bune la hibrizii timpurii.
Totodată, Arnaud Perrein, fermier francez stabilit de foarte mulți ani în Ialomița, în comuna Mihail Kogălniceanu, spunea că cele trei condiții pentru ca lucrurile să fie puse pe un făgaș normal în România, în multe domenii de activitate, dar în special în agricultură, sunt „educația, educația și iar educația”. Aceasta ar fi, în opinia acestuia, „cheia succesului”.
În concluzie, evenimentul a fost un bun prilej de a aduce în atenția tuturor atât lucrurile bune, cât și mai puțin bune din zona „făuritorilor de hrană”, dar și din a „făuritorilor de legi”.