comenzi la domiciliu cliseru.ro

Militari americani: Slobozia „is amazing”, iar oamenii „so wonderful”

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
19/06/2019 | Evenimente

Prezența militarilor americani în Slobozia a devenit deja o obișnuință. Dacă în 2017 municipiul era „asaltat” de forțe armate și tehnică româno-americană, anul acesta Slobozia este gazda a sute de militari participanți la exercițiul multinațional Saber Guardian 19, care se desfășoară în mai multe zone din țară, printre care și în raionul Bordușani.

Cu această ocazie, militarii americani ai Brigăzii 141 MEB, găzduiți de Batalionul 113 Artilerie “Bărăganul” din Slobozia, au organizat marți, 18 iunie, între orele 19.00-21.00, în Piața Unirii, o expoziție cu armament și  tehnică militară, în parteneriat cu Primăria municipiului Slobozia și Forțele Terestre Române.

Aceștia sunt campați de cel puțin două săptămâni la unitatea militară din Slobozia, timp în care s-au întâlnit cu autoritățile locale, au vizitat Muzeul Agriculturii, s-au plimbat prin oraș, prin parcuri, au făcut cumpărături, au stat de vorbă cu oamenii.

După aceste experiențe au declarat că Slobozia „is amazing”, iar oamenii au fost „so wonderful”. Pentru ei a fost o experiență foarte plăcută, relaționarea cu oamenii fiind extraordinară, mai ales cu copiii. În ciuda așteptărilor unora, militarii nu s-au plâns, cel puțin în public, nici de căldura sufocantă, nici de întâlnirea cu țânțarii înfometați, nici de mirosul din oraș sau de calitatea apei… Probabil au văzut lucruri și mai rele…

Am stat de vorbă cu doi dintre ei, Brad Reed (53 de ani), care s-a înrolat în armată pe când avea 17 ani, și Matt Walstad (32 de ani), din Dakota de Nord (Vestul mijlociu al SUA).

Ambii au declarat că armata este o modalitate bună de a-și servi țara, că familiile lor îi susțin în ceea ce fac, iar experiența pe care o acumulează în țările pe unde desfășoară diverse exerciții, cum ar fi Irak, Afganistan, Kuweit, îi motivează să continue.

Militarii americani au prezentat la Slobozia două vehicule blindate, cu multiple utilizări, folosite de poliția militară sau de către trupe, și un camion pentru apă, însă asta nu a împiedicat sutele de copii să se urce în fiecare vehicul militar în parte, să încerce fiecare buton, claxon, volanul, furtunul cu apă, să-și pună căștile pe cap și să se fotografieze cu militarii. În plus, copiilor le-au fost oferite bomboane, acadele, iar fetelor din armata americană le-au fost oferite flori.

Saber Guardian 19 este cel mai mare exercițiu multinațional desfășurat anul acesta pe teritoriul României, principalele activități desfășurându-se în poligoanele de instruire și zonele Cincu, Bordușani, Babadag, Smârdan și Râșnov, având ca principal obiectiv evidențierea coeziunii, unității și solidarității statelor partenere și aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă și concentrare a forțelor în timp scurt, oriunde în Europa.

Saber Guardian 19 este inclus în Programul exercițiilor întrunite ale Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa, în vederea creșterii interoperabilității la nivel întrunit și multinațional cu forțele națiunilor aliate și partenere.