Mihai Tănăsescu (vicepreședintele USR Ialomița): Unele achiziții trecute în proiectul de buget al municipiului Slobozia par supraevaluate
Miercuri, 9 februarie, Primăria municipiului Slobozia a supus dezbaterii publice proiectul de buget. În cadrul acesteia, primarul municipiului, Dragoș Soare, afirma, printre altele, că pentru anul 2022 avem un „excedent fantastic”, de 31 de milioane de lei, față de anul trecut când se pornea cu un excedent de 1,4 milioane de lei, iar asta datorită faptului că „a gestionat cum trebuie resursa financiară”.
Banii din excedent vor fi distribuiți, în principal, pentru proiecte de infrastructură, primarul Dragoș Soare anunțând că 2022 va fi un an al investițiilor.
„Nu putem decât să ne bucurăm la astfel de propuneri ce pot aduce mai mult confort în viețile noastre, mai ales că anul trecut orașul nostru a avut parte de un buget de austeritate. Însă trebuie să recunosc că am fost un pic dezamăgit de anumite puncte ale acestui proiect de buget și m-aș fi așteptat ca un antreprenor de succes să fie mult mai atent la cheltuirea banului public”, ne-a declarat Mihai Tănăsescu, vicepreședintele USR Ialomița, fost prefect al județului.
Potrivit proiectului de buget, se intervine puternic cu fonduri, atât pentru modernizări în școli, dar și în alte instituții subordonate.
„Nimic rău în asta. Este necesar, pentru un învățământ de calitate, să oferim condiții elevilor și cadrelor didactice. Sunt alocate fonduri pentru modernizări de clase, pentru garduri, fațade, amenajări incinte, însă, la dotări independente, sunt trecute câteva propuneri de achiziții care mi se par, chiar și estimat, supraevaluate. De exemplu, 8.000 lei pentru două camere de supraveghere la Grădinița „Junior”, o imprimantă multifuncțională – 11.000 de lei la Grădinița „Voinicelul”. Și dacă aici o imprimantă costă 11.000 de lei, la Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” (Liceul M. Eminescu) este estimat un cost pentru două imprimante multifuncționale la 15.000 de lei. Iar exemplele pot continua. Primarul spunea că a cerut tuturor școlilor să se modernizeze, iar directorilor de școli maximă responsabilitate în cheltuirea banilor, să fie cerebrali, să facă lucruri de calitate în școli, dar, pe de altă parte, le-a dat cumva mână liberă să achiziționeze diverse bunuri la suprapreț. Ideea este că nu toate lucrurile scumpe sunt și rezistente pe termen lung, cum nici lucrurile mai ieftine nu ar fi dovedite ca având o calitate slabă. Cam la toate dotările independente în școli sunt trecute sume mai mari, cred eu, față de costul real de pe piață. Este ca o invitație pentru unii… Veniți cu oferte „adaptate”, că bani avem alocați. Mai dau un exemplu. Sistem supraveghere video la un liceu, mai precis o extindere sistem exterior, costă 12.000 lei. Nu știu, mi se par niște costuri prea mari”, este de părere Mihai Tănăsescu.
Alte exemple vin de la Direcția Educație, Cultură și Tineret Slobozia, unde sunt alocați peste 318.000 lei pentru achiziția unui sistem streaming, laptop pentru sunet și lumini, copiator multifuncțional, sistem sceno-tehnic (sunet și lumini), stație grafică pentru promovare și un ecran proiecție filme. Peste trei miliarde de lei vechi.
„Mă gândesc câte economii s-ar putea face la bugetul local dacă s-ar acorda mai multă atenție acestor achiziții. Poate pare puțin la un buget atât de mare, dar nu văd de ce trebuie să cheltuim 80.000 lei pentru un sistem de streaming, în condițiile în care avem zeci de platforme ce oferă acest serviciu ori gratuit, ori la costuri modice. 9.200 lei ne va costa un laptop pentru sunet și lumini. Deși cred că este doar o descriere mai pompoasă pentru a justifica un laptop scump. Am deținut funcția de prefect al județului Ialomița pentru o perioadă scurtă de timp și am gestionat un buget infim în comparație cu cel al primăriei, dar am încercat să-l gestionez cât mai eficient. La Serviciul de Pașapoarte, deși inițial mi s-a propus suma de 20.000 lei pentru a repara acoperișul clădirii, am reușit cu 8.000 lei. Tot la Serviciul de Pașapoarte, am bugetat suma de 7.000 lei pentru achiziționarea de rafturi pentru depozitarea arhivelor, deși propunerea inițială fusese de 14.000 lei. Cred că se poate, cu o maximă atenție, ca fondurile publice să fie gestionate mai bine și să fie direcționate către zone de interes pentru cetățeni. Pentru că municipiul Slobozia are multe proiecte de investiții în întârziere, iar altele nici nu au început”, a concluzionat Mihai Tănăsescu.
Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului Slobozia pe anul 2022 urmează să fie supus votului luni, 14 februarie, în cadrul unei ședințe extraordinare.