Medicii de familie au renunțat, momentan, la proteste. Conflictul este „înghețat” o perioadă.
Medicii de familie și medicii specialiști din ambulatoriul de specialitate au renunțat, temporar, la proteste, după ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că, în urma rundelor de consultări și negocieri pe care le-au avut cu reprezentanții din domeniul medical, valorile punctelor per capita și pe serviciu din asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate, cât și suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi care au fost valabile în semestrul al II-lea al anului 2023 vor rămâne valabile și în semestrul I al anului 2024.
Reamintim faptul că medicii de familie și din ambulatoriul clinic și-au manifestat nemulțumirea față de prevederile proiectelor de modificare a Contractului-cadru și a Normelor metodologice de aplicare a acestuia, publicate în transparență decizională pe site-ul www.cnas.ro. Practic, în urma modificărilor făcute, veniturile cabinetelor scădeau cu peste 30% brut.
Considerate „surprinzătoare și nediscutate în prealabil”, aceste modificări reduceau mult bugetul asistenței medicale primare și ambulatoriului de specialitate, având un impact important asupra actului medical și accesului populației la serviciile de sănătate.
„În urma acestor negocieri s-a stabilit că, pentru o perioadă de 6 luni, respectiv până la 30 iunie 2024, valoarea punctelor în baza cărora suntem plătiți noi, ca medici de familie, dar și colegii noștri de la ambulatoriul de specialitate, în contract direct cu Casa de Asigurări, deci nu cei care își desfășoară activitatea în policlinicile spitalelor, rămân la valoarea stabilită în iulie 2023, fără să sufere modificările propuse și aflate pe site-ul Casei Naționale, în Transparență Decizională. Tot în urma discuțiilor au fost scoase și anumite modificări propuse în acel document, modificări care, din punctul nostru de vedere, îngreunau foarte mult realizarea actului medical. Aceste modificări aveau un impact semnificativ asupra actului medical și accesului populației la serviciile de sănătate. Faptul că au avut loc aceste negocieri este un lucru bun. (…) Casa Națională de Sănătate și-a asumat, printr-un comunicat, faptul că aceste negocieri au existat și că valoarea punctelor a rămas la nivelul stabilit inițial, dar nu a făcut precizări cu privire și la celelalte lucruri discutate. (…)Noi am susținut dreptul la demnitate în sistemul sanitar, pentru că, pe lângă problemele care ar apărea din cauza acestor scăderi de buget, ne-am simțit foarte umiliți, noi, corpul medical, pentru că am fost luați prin surprindere. Nimeni nu ne-a întrebat nimic, nimeni nu ne-a explicat, nu ne-a justificat în vreun fel decizia de a reduce acest buget, în condițiile în care ministrul Sănătății a declarat la o emisiune tv că bugetul alocat Sănătății, per total, pentru 2024, are fonduri cu 40% mai mari decât în 2023. Valoarea acestor puncte face obiectul negocierilor periodice între Casa Națională de Sănătate, asistența medicală primară și Ambulatoriul de Specialitate, anual sau la doi ani, în funcție de evoluția economiei naționale. Ultima negociere a avut loc în iunie 2023 când s-a stabilit acea creștere, o creștere nu semnificativă, relativă, care acoperă cât de cât nivelul inflației. Mesajul nostru este că noi nu am cerut o creștere a veniturilor noastre, ci să rămânem la nivelul la care suntem, în condițiile în care de la 1 ianuarie au crescut semnificativ taxele și impozitele, dar și alte costuri”, a declarat medicul Andreia Radu, președintele Asociației Medicilor de Familie din Ialomița, în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit acesteia, „conflictul este înghețat” deocamdată, însă medicii vor fi atenți ca promisiunile să fie „trecute pe hârtie” și, evident, respectate.
„Dacă la 30 iunie ni se va spune că se taie bugetul cu 30% pentru că nu sunt bani, medicii de familie nu vor mai acorda servicii în contract cu Casa, astfel că se va limita accesul populației la servicii medicale de bază. De asemenea, dacă nu se publică în Monitorul Oficial ceea ce s-a negociat cu CNAS, aceleași reguli se vor aplica și de la 1 februarie sau de la 1 iulie. Nu se vor închide cabinetele la propriu, dar nu se vor mai acorda consultații în contract cu Casa. (…) Eu îl consider conflict înghețat sau amânat până în iunie 2024. Propunerea este să rămânem așa încă cinci luni, iar în acest interval să se găsească soluții pertinente și concrete de finanțare și de acoperire a intervalului rămas până în decembrie 2024”, a transmis reprezentantul medicilor de familie din Ialomița.
Județul Ialomița are doar 100 de medici de familie, iar în mediul rural este o problemă, nefiind acoperite toate localitățile. Mulți dintre medicii de familie s-au pensionat, au decedat sau au plecat în străinătate, iar medicina de familie nu mai este atractivă pentru tinerii absolvenți de facultate.
Majoritatea rezidenților iau în calcul fie schimbarea specialității și plecatul în străinătate sau, dacă termină medicina de familie, rămân „agățați” în centrele universitare ori în diverse clinici. Nu vor să meargă „în teritoriu”, considerând că devin „scriitorii și secretarele sistemului”, iar instabilitatea financiară îi sperie.
În Slobozia, de exemplu, există 23- 24 de medici de familie, doar 4 dintre aceștia având vârsta sub 50 de ani. Între 50-60 de ani sunt 2 doctori, ceilalți având peste 60-65 de ani. Cel mai vârstnic medic de familie are 74 de ani și profesează în Slobozia.
Medicii de familie se confruntă cu multe alte probleme, printre care și cele generate de un sistem informatic instabil, de o birocrație care încă le îngreunează activitatea, de lipsa unei predictibilități financiare, dar și cu probleme legate de spațiile unde își desfășoară activitatea.
Cabinetele de familie din mediul rural sunt… așa cum unele primării au înțeles să investească. Deși prin PNRR există o componentă de renovare și dotare, accesată de aproximativ 20 de medici din Ialomița, programul merge foarte greu, mulți dintre aceștia neștiind când și cum vor beneficia de finanțare, unii dintre ei accesând diverse credite în speranța că le vor acoperi ulterior cu banii din PNRR.