comenzi la domiciliu cliseru.ro

Mario-Ernest Caloianu: „Ne pasă de românii din afara granițelor“

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
12/11/2014 | Stiri nationale

Convocată ad-hoc, ședința Comisiei Permanente a Camerei Deputaților pentru Comunitățile de Români din afara granițelor țării, comisie din care fac parte, a reunit în sala de ședințe de la etajul I al Palatului Parlamentului la ora stabilită pentru începerea ședinței un număr de 3 (trei) membri din 17 cât număra comisia.

Din câte am observat, nu au existat niciun fel de îngrădiri pentru desfășurarea în bune condiții a lucrărilor acesteia.

Mario CaloianuArgumentul că activitatea comisiei se desfășoară numai în conformitate cu programul stabilit în Camera Deputaților nu poate justifica așa zisa împiedicare a desfășurării ședinței și aceasta pentru că Regulamentul de funcționare al comisiei prevede ca „La propunerea Biroului Comisiei se pot ține ședințe speciale după un alt program¨. Ceea ce se și putea întâmpla.

Dar, vicepreședintele comisiei care a și convocat întâlnirea nu se afla în sală la ora stabilită, nu a existat o ordine de zi, cvorumul comisiei nu s-a constituit, colegii mei preferând ca în loc să pună în discuție posibile soluții pentru rezolvarea crizei cu care se confrunta conaționalii noștri aflați în străinătate și care vor să-și exprime opțiunea electorală privitor la alegerea viitorului președinte, să facă figură de oropsiți și să încerce să câștige suport electoral denaturând situația în fapt.

Personal, aflându-mă în sală alături de dl. Deputat Sorin Teju — secretar al comisiei și de dl. Deputat Aurelian Mihai – deputat pentru diaspora, m-am exprimat arătând că preocuparea acestei comisii referitor la numărul secțiilor de votare și locul în care acestea sunt amplasate în străinătate ar fi trebuit să facă obiect încă din primul moment în care Hotărârea Guvernului 520/ 2014 privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României a fost publicată.

Spun aceasta pentru că am cunoștințe despre modul în care trăiesc românii din Spania, Italia, cunosc suferințele prin care trec pentru a-și asigura traiul zilnic și efortul pe care trebuie să-l depună pentru a ajunge la vot, asta pe de o parte, iar pe de altă parte, datorită faptului că fiind membru numit recent în componența acestei comisii trăiam cu convingerea că politica aplicată este de prevenție, de a veni în întâmpinarea nevoilor conaționalilor noștri și nu de a constata disfuncționalități și de a crea și escalada conflicte cu vădit caracter electoral partinic.

Văzând aceste lucruri, îmi propun și îmi impun ca în activitatea viitoare în comisie să mă implic efectiv în rezolvarea pe cale legală a problemelor tuturor românilor din afara granițelor, fie ei minoritari în țări vecine, fie oameni plecați în căutarea unui loc de muncă, care să le asigure traiul zilnic, ale căror probleme le cunosc după ce am trăit mai bine de zece ani în mijlocul acestora și cu care m-am confruntat în mod nemijlocit, fiind unul dintre ei.

Mă întreb, totuși, dacă vicepreședintele comisiei, cel care a convocat întâlnirea, dorea într-adevăr să dezbatem și să rezolvăm o problemă serioasă sau a dorit să ‘provoace’ un eveniment de presă.

Nimănui din miile de români care așteaptă o soluție nu-i va servi un scandal mediatic !

Comunicat de presă: Deputat Mario -Ernest Caloianu