comenzi la domiciliu cliseru.ro

Marian Neacșu: „PRO România se reorganizează. Această redefinire ideologică este necesară”

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Reprezentanții PRO România Ialomița au prezentat miercuri, 24 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, situația politică actuală a partidului, atât la nivel local cât și național, dar și câteva dintre planurile de viitor ale formațiunii.

Pro Romania Ialomita

„În urma Biroului Politic Național din 12 ianuarie s-a decis ca proiectul Pro România să continue, iar oamenii să fie mai bine informați cu privire la activitățile din cadrul partidului, dar în special să se acorde o atenție deosebită structurilor din teritoriu și aleșilor locali ai Pro România, consilieri locali, județeni, primari, viceprimari etc. Astfel că, în această lună, a fost constituită o Ligă a Aleșilor Locali Județeni, urmând ca pe parcursul lunii martie să fie organizat și Congresul Ligii Aleșilor Locali ai Pro România”, a precizat Marian Neacșu.

La nivel județean, Pro România l-a ales președinte al Ligii pe Ilie Sima. De asemenea, au fost aleși trei prim-vicepreședinți, șapte vicepreședinți, șapte membri și trei secretari.

Din forul de conducere mai fac parte primarii Mirela Drăgoi (Săveni), Marian Trâmbițașu (Grindu) și Sorin Niculae (Maia) ca prim-vicepreședinți, Daniel Popa, Neidoni Sabin, Moraru Valentin, Corbu Georgian, Meluță Marian, Stoian Ștefan, Petrache Gigel ca vicepreședinți.

„Am reușit, cu succes, să constituim o ligă a aleșilor locali, o structură, din punctul meu de vedere foarte echilibrată. (…) Am gândit această structură ca o platformă de dialog și de transparență a deciziilor care se iau la nivel local. (…) Pro România are la nivel județean trei primari, 87 de consilieri locali și șase consilieri județeni. Cei care fac parte din această structură sunt oameni foarte motivați, foarte dedicați, astfel încât noi să reușim să structurăm cât mai bine fiecare organizație, iar acolo unde nu există, să fie constituite, astfel încât să avem acoperire în toate UAT-urile din județ. Liga este formată dintr-un președinte, trei prim-vicepreședinți, șapte vicepreședinți, șapte membri și trei secretari”, a declarat Ilie Sima.

Așadar, s-a convenit ca partidul să intre într-un proces de reorganizare, de redefinire ideologică, în acest sens fiind constituite mai multe grupuri de lucru și comisii.

Trebuie spus că vineri va avea loc un congres extraordinar al Pro România în care se va adopta noul statut și se va decide încetarea protocolului de fuziune cu ALDE.

În opinia lui Marian Neacșu, această redefinire ideologică este necesară, în condițiile obținerii unor rezultatele electorale sub așteptări.

„Am avut rezultate relativ pozitive la alegerile locale. În schimb, nu am reușit să intrăm în Parlament, iar acesta este un eșec, indiferent că ne place sau nu să o spunem. Este foarte clar că ceea ce s-a întâmplat până acum în partid, sau o parte din ce s-a întâmplat, nu este ceea ce oamenii așteptau. Motiv pentru care este important să redefinim criteriile de organizare ale partidului și obiectivele pe care acesta le-ar avea de îndeplinit pentru ca la următorul exercițiu electoral, 2024, partidul să fie mult mai bine structurat pe așteptările electoratului. Părerea mea este că orientarea partidului va rămâne de centru-stânga, dar poate că dintr-o anume perspectivă ar fi important să nu mai fim un partid eclectic, situat într-o poziționare de 4-7% și care să-și propună să ia 40% sau să aibă un program care să răspundă la 50% din zona electoratului. Poate că este bine să nișăm anumite zone electorale și să ne structurăm mult mai bine pe ele. Dar asta va decide grupul de lucru”, a mai spus Marian Neacșu.

De asemenea, în următoarea perioadă, până în luna iunie, la nivel local vor avea loc alegeri, iar prin lunile septembrie-octombrie să se desfășoare un congres național în care să fie adoptate strategia politică, dar și ideologia doctrinară a partidului.

Potrivit reprezentanților Pro România Ialomița, deși rezultatele la alegerile parlamentare au fost considerate un eșec, nu s-au înregistrat plecări din partid. Cel puțin „pe hârtie”. Însă, aceștia consideră că dacă cineva nu se mai regăsește în acest partid este liber să plece, pentru că „dragoste cu sila nu se poate”, însă cert este că nu dau pe nimeni afară.

„Suntem singurul partid de opoziție din Ialomița. Și spun asta în condițiile în care PSD are președinția Consiliului Județean, PNL are primăria reședinței de județ și din câte am înțeles doi dintre viceprefecți, Alianța USR PLUS va da, se pare, prefectul județului, iar cei de la AUR, că ne place sau nu ne place, au cea mai constistentă reprezentare parlamentară, cu doi senatori și un deputat. Din această perspectivă, singurul partid care nu poate să fie făcut responsabil pentru nerealizările pe care eu le presupun a se întâmpla în administrație este Pro România. (…) Noi vom face o opoziție constructivă în cadrul Consiliului municipal, în cadrul consiliului județean, acolo unde avem consilieri, vom sprijini consilierii și primarii noștri”, a concluzionat Marian Neacșu.