Daune imense cerute pentru malpraxis. Spitalul Județean din Slobozia vrea avocați cu experiență!
Spitalul Județean de Urgență din Slobozia a solicitat, săptămâna trecută, Consiliului Județean Ialomița, aprobarea achiziționării de servicii juridice, de consultanță, asistență și de reprezentare a Spitalului într-un dosar penal de malpraxis (vătămare corporală din culpă) aflat în prezent pe rolul Judecătoriei Slobozia. Daunele solicitate de reclamanți sunt imense.
„Ca urmare a solicitării Comitetului director al instituției medicale, prin proiectul de hotărâre se propune externalizarea serviciilor de consultanță, de asistență și de reprezentare în dosarul menționat, motivat, în principal, de particularitatea cauzei și cuantumul pretențiilor solicitate. De asemenea, nu sunt de neglijat nici resursele umane limitate din cadrul compartimentului juridic, unde este angajat în prezent un singur jurist, raportate la activitățile specifice desfășurate zilnic”, se arată în proiectul de hotărâre.
Totodată, în expunerea de motive se precizează faptul că reprezentarea Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, parte responsabilă civilmente, în cauza ce face obiectul dosarului aflat pe rolul Judecătoriei Slobozia se impune a se realiza prin intermediul unui avocat, avându-se în vedere cuantumul ridicat al pretențiilor solicitate, analiza volumului mare de documente al cauzei, coroborat cu complexitatea și specificitatea aparte a probelor ce presupune experiență în cauze de malpraxis, existența unui singur jurist angajat în cadrul instituției medicale.
Dosarul are ca părți pe Dinu Valentina, fostă angajată a Spitalului ca medic specialist obstetrică ginecologie, părțile civile Uzea Marius Daniel și Uzea Ecaterina și Spitalul Județean de Urgență, parte responsabilă civilmente.
Calitatea de parte responsabilă civilmente o are persoana care, potrivit legii civile, are obligația legală sau convențională de a repara în parte sau în întregime, singură sau în solidar, prejudiciul cauzat prin infracțiune și care este chemat să răspundă în proces, ca parte în procesul penal.
„Spitalul are un jurist, dar acesta este un proces de malpraxis început în 2009 care, în cazul în care va fi pierdut… Părțile reclamante au avut la un moment dat chiar trei avocați, sunt cu cel puțin trei evaluări medico-legale de la Mina Minovici, cu rezultate contradictorii, iar daunele solicitate la momentul de față sunt de aproximativ 70 de miliarde.
Cum știm care este evoluția, și în cazul în care spitalul pierde, medicul acuzat fiind în acea perioadă angajat al Spitalului Județean, ceea ce s-ar întâmpla în cazul pierderii acestui proces nu este tocmai favorabil să spunem. Mai mult, este de foarte mult timp, procesul plimbându-se de la o instanță la alta, iar juristul nostru nu poate susține cauza în acest moment.
Vă pot spune sumele cerute ca daune: 200.000 lei cu titlu de daune materiale, 500.000 lei daune cu titlu de prejudiciu viitor, 300.000 euro daune morale pentru suferința îndurată de nașterea singurului copil cu grave probleme de sănătate, 700.000 euro… Dacă adunăm… (…) Niciun medic nu își poate desfășura activitatea fără asigurare de malpraxis. În momentul de față, noi suntem asigurați cu sume între 30.000 și 100.000 de euro. Cam atât se asigură pentru malpraxis. Suma este foarte mică.
Dar nu de aici pleacă problema. Trebuie să avem în vedere în momentul de față rezultatele procesului cu ceea ce s-a întâmplat la Giulești. Cred că este suficient”, spunea Violeta Șapira, managerul Spitalului Județean de Urgență, în cadrul ședinței C.J.
Adică, Spitalul să fie pus să plătească și să fie executat silit.
Vicepreședintele C.J., Ștefan Mușoiu, susținea că acest proces este unul complex „care necesită o expertiză juridică superioară”, considerând că este nevoie „să ne apărăm serios în acest proces”.
Un consilier a ținut să ia oarecum partea juristului spitalului, spunând că totul se va tranșa în baza probelor și nu a numărului de avocați care sunt în cauză.
„Nimeni nu garantează faptul că dacă spitalul va angaja o casă de avocatură procesul va fi câștigat. Juristul spitalului ar putea să ducă la bun sfârșit procesul. O casă de avocatură nu ar face decât să ia mulți bani, iar rezultatul să fie poate același”.
Vicepreședintele Ioan Martin susținea că onorariul avocaților va fi asigurat din bugetul spitalului, iar Consiliul Județean nu va avea nicio obligație financiară.
„Dânșii consideră că actualul jurist, care are în prezent peste 100 de cauze în instanță, multe cauze legate de recuperări de sume în urma auditului Camerei de Conturi, tot felul de cauze comerciale, nu poate acoperi și nici nu are competența, expertiza de a acoperi acest caz. (…) Dânșii au considerat necesar, având în vedere suma solicitată, să angajeze un apărător extern, cu experiență în așa ceva și, bineînțeles, cu un onorariu pe care să și-l permită”.
Cu 22 voturi pentru și 6 abțineri proiectul a fost adoptat, așa că Spitalul poate angaja un avocat. Însă, trebuie spus, procesul are un nou termen de judecată miercuri, 4 noiembrie 2015