Lumea autismului – seminar de informare și instruire la Slobozia
Asociația „Ajutați-ne să înțelegem lumea”, în parteneriat cu „Fundația Floarea Ialomițeană”, “Palatul Copiilor Slobozia” și „Asociația Națională a Surzilor din România” filiala Ialomița, a desfășurat, în perioada 11 – 12 iunie, seminarul de informare/ instruire “LUMEA AUTISMULUI”.
Evenimentul a făcut parte din cadrul proiectului „CLUB AUTISM”, finanțat de Consiliul Județean Ialomița și a fost susținut la Palatul Copiilor Slobozia.
Pe parcursul celor două zile, aproximativ 40 de specialiști din mai multe domenii au fost instruiți în vederea însușirii și dezvoltării tehnicilor și metodelor practice speciale adresate copiilor cu tulburări din spectru Autist(TSA). Tehnicile psihoterapeutice prezentate au fost TEACCH, ABA, PECS, Small Steps, Give me Five, iar la la finalul seminarului au fost eliberate certificate de participare pentru toți cursanții.
Seminarul a fost susținut de Lector Psih. Tudor Mitasov, președintele Asociației Centrul Român de Intervenție Psihoterapeutică (CRISP), prima școală de perfecționare în autism și unicul cadru de instruire unde se eliberează diplome cu recunoaștere internațională, acreditat de Ministerul Educației Naționale (MEN).
La cursuri au participat și părinții unor copii cu tulburări din acest spectru, cărora li s-a explicat cum să facă față unei astfel de provocări, cum să înțeleagă acțiunile propriului lor copil, ce așteptări să aibă de la un copil cu autism, cu sindrom Down sau cu întârziere mentală. De asemenea, specialiștilor le-au fost prezentate tehnicile și metodele aplicate asupra unor astfel de copii. O misiune dificilă pentru lector, care a trebuit să oscileze între tehnicile de lucru ale specialiștilor și explicațiile oferite în așa fel încât informațiile să fie pe înțelesul tuturor, atât pentru cei care nu au lucrat niciodată cu un copil cu tulburări din spectrul autist cât și pentru părinți.
„Autismul este o lume a bizarului. (…) Autismul este un sindrom, o altfel de structură la nivel cerebral. De aceea autismul nu este o boală. (…) Copilul cu autism este un copil cu nevoi speciale, mult mai speciale față de alți copii cu diverse alte tulburări, față de care trebuie lucrat asupra comportamentului”, spunea Tudor Mitasov.
Lectorul a mai vorbit despre anomaliile întâlnite la copiii autiști în relația cu obiectele și persoanele, despre senzorio-motricitate (hipo sau hiperkinetic), despre limbajul persoanelor cu autism (ecolalia imediată sau întârziată – repetarea automată a unor propoziții sau a ultimului cuvânt dintr-o propoziție), despre intelectul unei persoane cu autism, dar și multe alte lucruri necesare în terapiile comportamentale pentru a înțelege atât cât se poate acest sindrom.