Lucrările de restaurare a Bisericii de lemn „Sf. Nicolae” din Slobozia au fost finalizate
Vineri, 24 martie, au fost recepționate lucrările de restaurare și conservare realizate la Biserica de lemn Bunavestire, cu hramul „Sf. Nicolae”, amplasată în parcul Muzeului Național al Agriculturii din Slobozia.
În prezența unor reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, a Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, alături de preoți, biserica de lemn, un edificiu de patrimoniu cu o însemnătate aparte, a fost redată credincioșilor, tuturor celor care vor să-i treacă pragul, după ce a fost supusă unor lucrări de restaurare și conservare.
Implementarea acestui proiect, inițiat de Consiliul Județean Ialomița, a contribuit atât la salvarea de la degradare a acestui monument istoric, cât și la creșterea atractivității turistice a zonei prin punerea în valoare a acestuia.
„Trăim astăzi un moment important pentru comunitatea noastră, în ceea ce înseamnă tradiție și religie, ceea ce ne-a ținut de fiecare dată pe noi, românii, uniți. Uniți în demnitate și unitate. Obligația oricărui edil, că vorbim despre primar sau de președinte de Consiliu Județean, este aceea de a investi în tradiție și viitor. (…) Avem datoria față de copiii noștri să investim în credință, în cultură, pentru că sunt pilonii principali, până la urmă, ai acestei nații. (…) Mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect. A fost un drum lung, frumos, iar astăzi putem inaugura această minunată bijuterie”, a declarat președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.
Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Slobozia reprezintă un monument semnificativ, prin valoarea sa istorică, pentru patrimoniul cultural judeţean și național, fiind înscris în Lista monumentelor istorice, categoria de interes naţional. Strategia de dezvoltare a judeţului Ialomiţa din perioada 2009-2020 a urmărit ca acest monument istoric, având în vedere vechimea sa şi starea de degradare a părţilor componente, să fie supus unor intervenţii urgente de restaurare şi conservare.
Astfel, Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Slobozia a făcut obiectul proiectului finanțat din Programul Operațional Regional 2014-2020: „Restaurare și conservare Biserica de lemn Sf. Nicolae”, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Apel de proiecte POR/2017/5.5.1/SUERD/1, Apel dedicat sprijinirii obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, ȋn ce privește Aria prioritară 3 a SUERD “ Promovarea culturii și a turismului, a contactelor directe între oameni”.
Durata de implementare a proiectului a fost de 82 de luni, derulându-se în perioada 01.06.2016 – 31.03.2023, iar bugetul investiției a avut o valoare totală de 3.068.250,40 lei, din care 1.736.473,98 lei a reprezentat valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR, 265.578,36 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național, iar 40.858,21 lei a fost contribuția proprie a beneficiarului. Antreprenorul a fost S.C. Axa Reconst S.R.L.
„Hramul vechi este Sf. Ierarh Nicolae, iar în momentul în care a fost strămutată aici, fericitul meu înaintaș întru pomenire, episcopul Damaschin, a dat și un al doilea hram, Bunavestire. Eu în fiecare an am slujit aici și slujeam de obicei iarna, pentru că vara în biserică veneau foarte mulți credincioși și era foarte cald. Și atunci iarna era minunat, cum nu se putea mai bine. Preacucernicii părinți o vor stropi mai întâi cu agheazma mare. Ea va trebui sfințită, cu ajutorul lui Dumnezeu, după Sfintele Paști (…) Ce este foarte important de știut: nu este un muzeu, nu este obiect de muzeu, este o instituție vie, cu comunitate, cu preoți, cu slujbe”, a transmis și Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, care a fost președinte al Comisiei de Pictură, mare parte dintre pictorii care au intervenit asupra restaurării icoanelor fiindu-i ucenici, în sensul că acesta le-a fost coordonator.
Biserica de lemn „Sf.Nicolae” a fost ctitorită de boierul Răducan Târcă, familia sa și moșnenii din satul Poiana de Jos în anul 1737, așa cum reiese din inscripția de pe lespedea de piatră din pridvorul bisericii.
Aproape abandonată din cauza inundaţiilor în anii ’50, biserica a fost desfăcută şi mutată din satul Poiana de Jos şi reclădită pe un pinten de deal din Poiana de Sus în anul 1979, pentru ca, în anul 2000, ea să fie strămutată la Slobozia în spațiul adiacent Muzeului Naţional al Agriculturii, la inițiativa fostului manager, Răsvan Ciucă, şi resfinţită la 17 decembrie 2000. Consiliul Judeţean Ialomiţa are acest monument istoric în proprietate publică din anul 2000.
Foto înainte de restaurare:
Practic, lucrările au constat în restaurarea și conservarea acoperișului și a structurii de rezistență a acestuia, schimbarea șiței realizate în anul 2000, restaurarea și conservarea pereților și a brâului median în torsadă, restaurarea, conservarea, întreținerea mobilierului și a celor 27 de icoane, etanșarea, completarea și tratarea împotriva atacului de carii a părților adăugate, reașezarea soleii. Totodată, au fost realizate lucrări inițiale pentru amenajarea teritoriului, amenajare peisagistică, lucrări și acțiuni de protecția mediului, iluminat arhitectural (de punere în valoare a bisericii monument istoric), dotări cu mobilier urban, dar și alte lucrări, precum construirea unui adăpost pentru mascarea sistemului de climatizare al bisericii, amplasarea de panouri explicative (de informare/ direcționare), eșafodaj de protecție și clopot pentru gazare microorganisme, realizarea unei rampe de urcare pentru persoanele cu dizabilități, dar și realizarea unui tur virtual al bisericii.
Potrivit ADR Sud Muntenia, până la această dată, în cadrul priorității de investiții 5.1., unde au putut fi depuse proiecte pentru conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, s-au transmis 50 aplicații, în valoare totală de 548,29 milioane de lei, ce au solicitat 530,7 milioane de lei – fonduri nerambursabile. Pentru 32 dintre ele s-au semnat contracte de finanțare cu o valoare totală de 409,82 de milioane de lei și au solicitat fonduri publice în valoare de 371,38 milioane de lei.
Potențialii beneficiari din județul Ialomița au transmis 138 de cereri de finanțare ce au însumat o valoare totală de 1,64 miliarde de lei și au solicitat fonduri nerambursabile de 1,25 miliarde de lei. Pentru 67 dintre acestea s-au semnat contracte de finanțare în valoare totală de 773 milioane de lei, ce au solicitat fonduri publice în valoare peste 680 milioane de lei.