comenzi la domiciliu cliseru.ro

Lucrările de consolidare a malului drept al brațului Borcea, în zona Bentu, realizate în proporție de 80%

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
08/06/2013 | Locale Ialomita

Ca urmare a condiţiilor hidrometeorologice din ultimele zile, s-a constatat că în zona comunei Stelnica există eroziuni în corpul digului de apărare, pe malul drept al braţului Borcea, la km 34, impunându-se stabilirea unor măsuri necesar a fi adoptate pentru prevenirea cedării digului de apărare.

Astfel, sâmbătă, 8 iunie, o comisie formată din reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, ai Apelor Române şi membri ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă cu atribuţii în domeniul prevenirii situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, condusă de prefectul județului Ialomiţa, Constantin Atanasiu, s-a deplasat în zona comunei Stelnica şi, din analiza situaţiei în teren, s-a constatat că eroziunile sunt active pe o lungime de cca. 40 metri liniari, având o evoluţie care pune în pericol stabilitatea digului. Adâncimea apei în dreptul eroziunii este de aproximativ 10-15 metri, iar în zonă sunt formaţi curenţi de apă ce acţionează continuu asupra corpului digului.

Ca urmare a acestei stări de fapt, sâmbătă, la ora 15.00, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa s-au întâlnit în şedinţă extraordinară, în urma căreia au fost adoptate anumite măsuri pentru consolidarea digului de apărare.

Astfel, lucrările (începute încă din cursul zilei de 4 iunie), au fost realizate până în momentul de faţă în procent de cca. 80%, acestea urmând a continua şi zilele următoare, până când se se va executa consolidarea digului pe lungimea de 80 metri liniari, coronamentul digului va avea o lăţime de cca. 10 metri, iar ecranul de protecţie a taluzului interior se va realiza până la stadiul în care digul va fi pus în siguranţă.

La momentul actual, în zonă sunt dislocate utilaje din dotarea ANAR – ABA Buzău Ialomiţa,  utilaje închiriate, dar şi utilaje puse la dispoziţie de anumiţi operatori economici, materiale din stocul de apărare împotriva inundaţiilor de la ABA Buzău şi 30 de muncitori.

Se estimează că luni, 10 iunie, digul va fi pus în siguranţă, zona fiind supravegheată în permanenţă. Lucrările în regim de urgenţă au fost aprobate prin hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa.

Dacă digul se va rupe vor fi acoperite de ape circa 30.000 de hectare de teren arabil din Balta Ialomiței, iar ca obiective pot fi afectate nouă stații de pompare ANIF, șase cantoane, două magistrale de rețele electrice, două magistrale de transport produse petroliere și mai multe ferme agricole. Cea mai mare suprafață de teren o deține  Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași – 10.200 de hectare (suprafață administrată de o firmă portugheză), societatea Interagro – aproximativ 9.000 de hectare, A&S Internațional cu circa 8.500 de hectare și ADS.

Reprezentanții Apelor Române (SGA Ialomița) susțin că este exclus ca apele brațului Borcea, în cazul în care se vor inunda cele trei incinte din Baltă, să ajungă la calea ferată de pe ruta Fetești – Cernavoda, ci doar să afecteze terasamentul acesteia. O altă problemă aflată în atenția autorităților este ca apa să nu ajungă la Autostrada Soarelui, dar asta numai în cazul în care apele vor acoperi toate cele trei incinte aflate în Balta Ialomiței.