Liviu Patrichi, managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia: Lucrările de reabilitare și modernizare vor crea disconfort și vor duce la unele restrângeri de activități
Spitalul Județean de Urgență din Slobozia va intra, în următoarea perioadă, într-un amplu proces de reabilitare și modernizare. Ambulatoriul de Specialitate, Unitatea de Primiri Urgențe, și în final incinta spitalului, toate vor beneficia de reabilitări, modernizări și dotări cu aparatură.
Aceste proiecte vor fi implementate pe o perioadă de doi, trei ani, ceea ce va conduce, inevitabil, la un disconfort accentuat, atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Mai mult, se iau în calcul restrângerea unor activități, schimbări la nivelul programului cabinetelor din Ambulatoriu, a programului de internări, schimbări care vor fi anunțate de reprezentanții spitalului în timp util.
„Urmează doi, trei ani foarte dificili, din perspectiva operaționalizării acestor proiecte de dezvoltare și modernizare a spitalului, a ambulatoriului și UPU, toate trebuind să se întâmple în prezența personalului și a activității curente care nu trebuie oprită. Va fi un proces dificil, complex, dar nu imposibil de realizat. Asta îmi doresc în acest moment, să declanșăm acest proces de schimbare.
În primul rând, vom avea nevoie de sprijinul comunității, care va trebui să înțeleagă că la sfârșitul celor trei ani va exista aici o unitate nouă, modernă, reabilitată. Ne așteptăm la o perioadă de restrângeri de activități, de disconfort creat de lucrările de reabilitare, de mentenanță, de construcții care vor fi în curs, probabil mai mult praf ca de obicei, la zgomot, dar sunt lucruri inerente. Este ca atunci când îți faci curat în casă, trebuie să trăiești o perioadă cu anumite constrângeri, dar la sfârșit urmează să avem un rezultat care este benefic. Este prima intervenție de acest gen. Așteptăm de la constructori, de la proiectanți, în următoarele trei săptămâni, să vină cu un plan foarte detaliat asupra datelor, momentelor și etapelor de lucrări. (…)
Ne dorim ca acest proces să fie finalizat la timp și vom da tot sprijinul. Ce ține de noi, este să găsim această modalitate în care ne restructurăm activitatea viitoare pe 2-3 ani, în așa fel încât să asigurăm atât cât putem confortul pacienților, dar și spațiu constructorilor pentru a-și putea face treaba conform proiectelor”, a declarat Liviu Patrichi, managerul unității sanitare.
Reprezentanții Spitalului ne asigură, însă, că pe parcursul implementării acestor proiecte calitatea actului medical nu va scădea, însă fac un apel la cetățeni ca în acest timp să fie înțelegători și răbdători. De asemenea, aceștia vor trebui să găsească soluții pentru ca bugetul să nu fie foarte afectat, având în vedere faptul că prin restrângerea unor activități, probabil vor fi în situația în care nu vor reuși să îndeplinească toate criteriile cantitative ale serviciilor medicale.
„Schimbarea cere sacrificii. Acest proiect de modernizare va ridica nivelul actului medical, iar principalul beneficiar va fi cetățeanul. Noi vom face ca această reorganizare să nu scadă nivelul actului medical. (…) Noi vom acorda în continuare servicii medicale, dar în același timp va trebui să modernizăm ambulatoriul, pentru a fi și din punct de vedere calitativ un mediu bun pentru ambele părți”, afirma și dr. Mohammad Jamil Hamed Aldabsheh, directorul medical al SJU Slobozia.
De asemenea, reprezentanții Spitalului din Slobozia au început, încă de anul trecut, după evenimentul tragic de la Piatra Neamț, unele investiții pentru a ridica gradul de securitate în zonele cu risc de incendiu. Astfel, au fost montați senzori de fum în toate camerele din zona ATI non-COVID, Blocul Operator și Chirurgie (fosta secție COVID – etajul 4), urmând montarea senzorilor de fum și oxigen și în alte zone, de exemplu ATI COVID de la etajul 2. În paralel, este demarată o altă investiție legată de monitorizarea consumului de oxigen pe fiecare secție, cu senzori de înaltă precizie, care vor fi legați la o unitate centrală. Mai mult, s-a reușit schimbarea tabloului general al spitalului.
„Este o soluție de alarmare. Tehnologie modernă, wireless, cu blocuri de comandă, cu panouri de avertizare, care sunt predate echipei de pază, cu intervenții… (…) Urmează, în perioada 22-24 februarie, vizita colegilor de la ISU (…). La ultima verificare a acestora au fost trecute ca recomandări. Ceea ce nu s-a realizat în ultimii 10-15 ani am reușit în această săptămână, cu niște eforturi fantastice, și anume să schimbăm tabloul general al spitalului, vechi de 50 de ani. Este o realizare. (…)
Vom continua, probabil în următoarele două săptămâni, cu modernizarea postului Trafo, care cade în sarcina furnizorului de electricitate. Deci, practic, toată infrastructura, pentru a demara procesele de modernizare a spitalului, este deja realizată. Un post de transformare modern care funcționează la intrarea în unitate și acest tablou general. După finalizarea proiectelor, cred că a doua solicitare a celor de la ISU este să avem doar un contract de mentenanță pe acest sistem de monitorizare. Acum așteptăm să vedem dacă recomandarea va fi de extindere în tot spitalul. Noi am încercat să acoperim acele zone foarte riscante, care au avut o incidență mare de risc la nivelul unităților medicale, în secțiile unde există consum de oxigen. (…)
Noi am acoperit în acest moment un etaj al spitalului, etajul 4 și cred că celelalte etaje sunt prinse în aceste etape de modernizare. Noi am încercat ca până la finalizarea etapelor de modernizare să acoperim acele zone cu grad foarte mare de risc, până la modernizarea finală, care poate fi într-un an, doi, trei, în funcție de constructor. În general, când se construiește o unitate ATI și este, din start, cu dedicație ATI, ea are infrastructura electrică și cea a fluidelor necesară pentru a acoperi numărul de paturi existente (…), unde plinta de la fiecare pat are 12 prize, plus prizele de oxigen, aer și vacuum. Când iei peste noapte o decizie și transmiți sub forma unui ordin să organizezi o secție de ATI Covid, infecțioase, într-o altă zonă a spitalului și nu în zona ATI, pentru că nu pot fi amestecate ca și circuite, evident că faci această secție ATI într-o secție a spitalului, unde nu ai aceeași infrastructură electrică, de fluide sau de circuite, decât cele epidemiologice, pe care le poți crea prin construcția unor uși sau unor despărțitoare.
Evident că de acolo apar problemele și trebuie să fi foarte atent, să vezi ce tipuri de consumatori ai, cum și cât de mult îi folosești, în așa fel încât să nu ajungi într-o zonă de risc. Dar, din acest punct de vedere, spitalul are personal administrativ care este autorizat ANRE, care are în atribuțiile zilnice ale fișelor de post verificarea, supravegherea și evident monitorizarea tuturor instalațiilor din spital. În acest sens, noi am dotat aceste echipe de electricieni proprii, cu termoscannere, astfel că atunci când fac monitorizarea zilnică să poată să vizualizeze prin camere infraroșu dacă există supraîncărcare pe anumite circuite.
În plus, am luat decizia să investim în sisteme de monitorizare a consumului de oxigen. Astfel, fiecare etaj, fiecare latură și compartiment al spitalului sunt monitorizate în sistem electronic de comandă de la distanță, într-un calculator central, și putem depista dacă există consumuri care ies din normal, în funcție de numărul de paturi și de cei care primesc oxigen pe secții. Într-o altă etapă, odată ce avem monitorizat acest consum, urmează să investim într-un echipament foarte complex, dar nu foarte costisitor, de ultimă tehnologie, pentru a depista scăpările de oxigen care pot să apară în infrastructura de oxigen a spitalului, care vine prin pereți, așa cum a fost, nu la suprafață. Credem că vom aduce această tehnologie și aceasta se va adăuga rutinei zilnice a electricienilor. (…) Odată eliminate aceste două puncte, oxigen și curent electric, credem că suntem într-o zonă mai sigură, chiar dacă niciodată nu este foarte sigură”, a adăugat Liviu Patrichi.
Citește și: