Liviu Cazan: „Primăria trebuie să atragă investitori, prin propunerea unei oferte promovate în mediile financiare”
Liviu Cazan „Lucrurile bune se fac în timp, cu muncă, ambiţie şi perseverenţă”
Reporter: În primul rând, pentru introducere, v-aş solicita câteva date despre dumneavoastră, în forma unui foarte scurt CV.
Liviu Cazan: „Am 43 de ani, sunt căsătorit şi am doi copii. Ca formare profesională, sunt inginer şi ofiţer maritim. Am navigat 9 ani, ultima funcţie ocupată fiind cea de căpitan. În prezent, sunt acţionar la firme cu diferite domenii de activitate.”
Liviu Cazan „Lucrurile bune se fac în timp, cu muncă, ambiţie şi perseverenţă”
Reporter: În urmă cu câțiva ani, ați decis să vă implicați în politică. Ce v-a determinat să luați această hotărâre, în condițiile în care, ca om de afaceri, erați cunoscut în comunitate, și de ce PSD?
Liviu Cazan: „Orice întreprinzător şi investitor îşi doreşte ca localitatea unde munceşte să fie una dinamică, deschisă mediului de afaceri, curată şi sigură. Dacă lucrurile astea nu se întâmplă, atunci vrei să îţi fie auzită vocea, iar cea mai potrivită formă este cea a societăţii civile. Dacă ea nu există, trebuie să te implici politic. Social – democraţia are o viziune altruistă asupra resurselor, iar PSD a avut şi va avea o concepţie realistă, stimulativă şi predictibilă asupra mediului economic.”
Reporter: Ascensiunea dumneavoastră a fost una destul de rapidă. Ați fost o perioadă vicepreședintele organizației, de aproape o lună sunteți președintele PSD Urziceni, dar și candidat la Primăria municipiului. De ce primar?
Liviu Cazan: „În opinia mea, ascensiunea rapidă într-o carieră nu are rezultate pozitive decât în condiţiile în care are un fundament puternic, atât profesional cât şi moral. Sper să confirm şi atunci voi avea succes. În general, lucrurile bune se fac în timp, cu muncă, ambiţie şi perseverenţă.
Candidatura la Primăria Municipiului Urziceni este o propunere care mă onorează şi mă obligă. Este postura din care pot face auzite proiectele mele şi ale echipei, iar dacă şi concetăţenii sunt de acord, din vară, putem să le punem în aplicare.”
„Transparenţa asigură o bună informare a cetăţenilor, ceea ce ţine la distanţă corupţia”
Reporter: Sunteți cunoscut ca o persoană pragmatică, atât în afaceri cât și în politică, respingând categoric demagogia, promisiunile fără acoperire. Ce veți aduce nou în abordările privind relația administrației locale cu cetățeanul?
Liviu Cazan: „Transparenţa este primul lucru important pentru orice administraţie publică. Ea presupune ca locuitorii să fie consultaţi pe proiectele majore ale Primăriei, participarea lor fiind esenţială pentru calitatea procesului decizional. Tot transparenţa asigură o bună informare a cetăţenilor cu privire la modul de cheltuire a banului public, ceea ce ţine la distanţă corupţia.
Eficienţa este un alt principiu care trebuie să ghideze Administraţia. Şi mă refer atât la eficienţa cheltuirii banului public, cât şi la eficienţa în relaţia cu cetăţeanul şi cererile sale. Optimizarea timpului de răspuns la solicitări ne conduce la cheltuieli mai mici şi induce o stare de satisfacţie pentru contribuabil.”
Reporter: La ora actuală, există transparență în ceea ce privește cheltuirea banului public?
Liviu Cazan: „Nu.”
Reporter: În opinia dumneavoastră, din informațiile pe care le aveți, considerați că bugetul localității a fost suficient pentru dezvoltarea unor proiecte? Cum au fost gestionați acești bani?
Liviu Cazan: „Nu pot să apreciez dacă banii au fost suficienţi sau nu. Pot să văd că lucrările făcute se deteriorează, pot să văd că, de exemplu, în anumite cartiere, canalizarea nu funcţionează sau că, în altele, apa a ieşit prin asfalt. Deci, după părerea mea, gestiunea nu a fost tocmai eficientă.”
Reporter: Se vorbește mult despre fonduri europene, acestea fiind considerate ca o șansă pentru comunitățile locale de a dezvolta proiecte de amploare. Cum le considerați dumneavoastră? Ca o alternativă sigură la bugetul local sau ca o amăgire, fiind greu de accesat, iar de multe ori nu există cofinanțare pentru astfel de proiecte?
Liviu Cazan: „Le văd ca pe un instrument util. Depinde de priceperea funcţionarilor din Primării ca ele să devină uşor de accesat şi indispensabile pentru dezvoltarea unei localităţi.”
Reporter: Cum vedeți Urziceniul peste patru ani? Pentru că, nu demult, îl catalogați ca pe un târg fără perspective, o urbe a contrastelor.
Liviu Cazan: „Catalogarea este scoasă din context şi se referea la faptul că nu reuşim să oferim un viitor tinerilor excepţionali care sunt nevoiţi, an de an, să plece din oraş şi să-şi construiască în altă parte cariera. Urziceniul are multe atuuri – poziţia, resursele – care, puse în valoare, pot da oraşului strălucire.”
„Cu teamă în suflet, nu se poate construi nimic”
Reporter: Pe blogul dumneavoastră ați lansat deja teme de discuție cu cetățenii din municipiu. Tema nr. 1 este legată de măsurile de ordine publică și siguranță. De ce ați considerat ordinea și siguranța ca primă temă și nu, să spunem, infrastructura?
Liviu Cazan: „Pentru că este mai important ca locuitorii să se simtă în siguranţă, ei şi avutul lor. Este mai important să nu stăm cu teamă când ne iese copilul pe uşă, decât să avem asfalt peste tot. Cu teamă în suflet, nu se poate construi nimic.”
Reporter: Ce părere aveți despre activitățile socio-culturale desfășurate în localitate, atât din perspectiva tinerilor cât și a celor mai în vârstă? Se simte nevoia unei îmbunătățiri sau sunt suficiente în condițiile economice actuale?
Liviu Cazan: „Nu există viaţă culturală în Urziceni. Mă refer aici la evenimente programate şi la o agendă precisă a Autorităţii locale. Trebuie să creăm această agendă, plecând de la o infrastructură care trebuie şi ea creată. Apoi este rolul elitei culturale a oraşului să propună activităţi, iar al primarului să asigure finanţarea acestora.”
Reporter: Cum apreciați nivelul taxelor și impozitelor locale, sunt acceptabile sau împovărătoare?
Liviu Cazan: „Nu asta este problema. Problema este că nu sunt colectate şi că există doar unii, întotdeauna aceiaşi, care plătesc.”
Reporter: Cum se situează Urziceniul față de alte municipii ale județului în ceea ce privește oferta de noi locuri de muncă? Ce ne puteți spune despre nivelul șomajului, atât cel indemnizat cât și cel neindemnizat?
Liviu Cazan: „Există o problemă în acest sens. În Urziceni, lipsesc investiţiile care să asigure de lucru pentru oameni. Doar din comerţ şi ceva servicii nu ne putem dezvolta. Primăria trebuie să atragă investitori prin propunerea unei oferte ce trebuie promovată în mediile financiare, ofertă care să cuprindă date concrete despre posibilităţile de dezvoltare ale oraşului.”
Reporter: Asistența socială în municipiul Urziceni este abordată de Administrație la un nivel acceptabil sau este lăsată pe un plan îndepărtat? Cum o vedeți aplicată în viitor, din perspectiva dumneavoastră?
Liviu Cazan: „Respectând legea şi nefavorizând pe nimeni.”
„Trebuie să acţionăm pentru renaşterea spiritului de apartenenţă la comunitate”
Reporter: Este binecunoscut faptul că multe comunități au probleme legate de condițiile de trai oferite locuitorilor. O infrastructură rutieră la pământ, o viață economică în comă profundă, servicii de sănătate insuficiente, educație la un nivel scăzut, câini maidanezi, mizerie, infracționalitate. Dacă ajungeți primar, pe care dintre aceste probleme ați încerca să o rezolvați prima dată?
Liviu Cazan: „Problemele pe care le enunţaţi nu sunt străine nici Urziceniului, iar rezolvarea lor se va face în ordinea pe care o va da comunitatea. Eu consider că principala problemă este disoluţia spiritului comunitar. Gradul de fericire al membrilor unei comunităţi nu este într-o legătură directă cu nivelul de dezvoltare, ci cu relaţia de satisfacere a aşteptărilor acestora. Noi trebuie să acţionăm pentru renaşterea spiritului de apartenenţă la comunitate, pentru respectul reciproc cetăţean – administraţie. Iar respectul se capătă în timp.”
Reporter: Peste puțin timp va începe și campania electorală și știm că pe parcursul acesteia candidații apelează și la metode subversive. Sunteți pregătit să le faceți față? Veți răspunde cu aceeași monedă dacă veți fi „atacat”?
Liviu Cazan: „Din punctul meu de vedere, caracterul oamenilor se arată în situaţiile critice. De aceea, consider că acţiunile noastre nu pot fi străine de construcţia noastră morală. Îmi doresc să spun asta şi la sfârşitul campaniei.”
Reporter: Dacă ar fi să vă caracterizați în câteva cuvinte, ce ați spune despre dumneavoastră?
Liviu Cazan: „Îmi place să cred că am reuşit să-mi definesc nişte criterii axiologice şi încerc să nu mă îndepărtez de ele. Poate că asta e cheia echilibrului.”
Reporter: Și o ultimă întrebare. Costum și stilou sau pulover și lopată?
Liviu Cazan: „Lopată şi stilou.”