Liberalii vor referendum în Slobozia: „Groapa” astupată sau lucrări continuate din bugetul local?
Săptămâna trecută, liberalii ialomițeni au susținut o conferință de presă în cadrul căreia și-au arătat îngrijorarea față de situația unor proiecte aflate în derulare sau suspendate în municipiul Slobozia, unele cu fonduri europene, printre care și „groapa din fața prefecturii”.
Citește și: Primarul Sloboziei: „Ar fi un dezastru dacă nu se acceptă prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor la centrul civic”
Totodată, au vorbit despre pregătirea alegerilor locale de anul viitor dar și despre unele măsuri luate la nivel național.
Ioan Martin, copreședintele PNL Ialomița și vicepreședinte al C.J., a susținut că „Slobozia se transformă într-un oraș al insolvențelor” și îi solicită primarului municipiului să clarifice cumva lucrurile, să ia măsuri imediate și responsabile pentru a nu ajunge în situația ca acele investiții să fie plătite din fonduri locale. Liberalii susțin că dacă se va ajunge în această situație, vor să organizeze și un referendum sau să-l consilieze pe primar pentru a găsi soluțiile cele mai bune.
„Având în vedere calendarul exercițiului financiar 2007-2013, prelungit în 2014 și 2015 și situația din municipiul Slobozia referitoare la derularea investițiilor, ne arătăm îngrijorarea față de situația acestor proiecte aflate în derulare, în sensul că, din păcate, Slobozia se transformă într-un oraș al insolvențelor. Cei care și-au adjudecat niște licitații, au executat sau execută niște lucrări în municipiul Slobozia, multe dintre societăți, din nu știu ce motive, au intrat în insolvență, insolvență care duce la blocarea acestor proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă și, pe cale de consecință, va genera obligații financiare foarte mari pentru municipiul Slobozia. Mi se pare ciudat și ne îngrijorează faptul că la două campusuri școlare investițiile au fost blocate, oportunitatea de finanțare europeană a dispărut din cauza insolvenței constructorului. În aceeași linie, ne manifestăm îngrijorarea și față de investiția care s-a derulat și capacitatea blocată a primăriei la supermarketul de pe Nisipuri.
Sunt zeci de metri pătrați care aparțin domeniului public al municipiului pe care s-a derulat o investiție, din păcate s-au acordat și niște facilități financiare și există o lipsă de reacție, nu știm ce se întâmplă acolo, trebuie să se întâmple ceva, trebuie terminat, trebuie inițiat proces în instanță, trebuie să facem cumva să preluăm investiția și să facem altceva acolo.
Dacă nu greșesc, sunt șapte ani de când a început derularea investiției respective, nu se întâmplă nimic și în continuare este o construcție abandonată.
Din păcate, lista cu societățile intrate în insolvență care au derulat proiecte cu primăria Slobozia continuă și amintesc TMUCB cu puțurile de apă, societatea care executa stația de epurare, etapa a doua de modernizare, etapa terțiară, nu funcționează, a lăsat-o așa și vom avea mari probleme, operatorul care gestionează groapa ecologică este în insolvență și vom avea la fel probleme. Am solicitat întrevederi administrative cu ei și încercăm pe baza competențelor pe care le avem, prin Consiliul Județean, să vedem ce facem. În paralel, vom solicita o monitorizare din partea unor terți, cu laborator neutru, anumite analize, ca să vedem clar ce se întâmplă în zonă.
Nu în ultimul rând, investiția din centrul municipiului, cu modernizarea centrului administrativ. Aici solicităm în regim de urgență primăriei Slobozia să clarifice lucrurile, să ia măsuri imediate, eficiente și responsabile, deoarece mai sunt maxim trei luni de lucru în acest exercițiu financiar după care întreg proiectul va fi finanțat din bugetul propriu al municipiului Slobozia, iar banii vor fi returnați, integral pe cazuistica de până acum, se dă corecție 100% pentru tot proiectul.
Mai mult, se pare că sunt legate, interconenctate, ca parametri, cu parcul industrial, ceea ce va face ca 50% din finanțare să fie returnată. Trebuie văzut din punct de vedere legal ce se poate face. Dacă primăria nu are capacitatea necesară, ne arătăm disponibilitatea pentru consiliere juridică, tehnică, economică. Ne dorim o rezolvare imediată și eficientă. În cazul în care se va ajunge la finanțare din bugetul local, vom solicita, prin grupul nostru de consilieri, organizarea unui referendum, considerând că actuala majoritate din consiliul local nu mai reprezintă interesele Sloboziei, iar deciziile luate sunt catastrofale pentru municipiul Slobozia.
Referendumul va fi organizat probabil pentru a întreba cetățenii dacă sunt de acord cu finanțarea în continuare din bugetul local sau dacă sunt de acord să fie astupată groapa.
Este foarte greu să investești 300 de miliarde lei din banii municipiului Slobozia într-o groapă unde se creează 100 de locuri de parcare. Era un proiect cu finanțare 90% nerambursabilă. Era altceva. Pentru la anul, preferați ca primăria să aibă corecții de 6-700 miliarde lei, ceea ce înseamnă bugetul de investiții pe următorii 3 ani? Iar în următorii 3-4 ani să nu se mai facă absolut nimic în municipiul Slobozia, să înghețe totul?
Cred că ar trebui ca și edilul, administrația, să întrebe cetățenii cu drept de vot dacă vor sau nu mai vor așa ceva.Poziția noastră este să-i responsabilizăm”, afirma Ioan Martin.
Martin susținea că procedura pentru desfășurarea unui referendum se va declanșa în momentul în care se ratează investiția, adică în momentul în care se reziliază contractul de finanțare.
„Nu ar fi corect să facem aceste lucruri mai devreme. Singura minune care se poate întâmpla este ca UE să accepte amânarea termenului cu șase luni sau cel mult un an. Ar fi o soluție salvatoare să avem un an de grație pentru a termina lucrările”, a mai spus acesta.
În cadrul conferinței a mai luat cuvântul și Cezar Zamfir, președintele PNL Slobozia și consilier local, care a anunțat că și-a depus candidatura pentru primăria Slobozia, în competiția internă a partidului.
În ceea ce privește proiectul privind reabilitarea centrului civic, Zamfir a precizat că a fost unul dintre consilierii care au susținut acest proiect, însă pentru că nu a mers totul așa cum își imaginau toți, că banii vor veni, iar lucrările vor merge strună, așteaptă ca primarul să-și dea demisia.
„O investiție în municipiul Slobozia era necesară, reabilitarea centrului civic era chiar o necesitate după treizeci și ceva de ani. De la un proiect de reabilitare a centrului civic, cu bune și rele, s-a ajuns la dezastrul în care managerul de proiect și echipa tehnică a primăriei a îngropat acest proiect sau dezastrul legat de incapacitatea și, ce să mai o dăm după colț, incompetența acestui primar care a distrus acest proiect. Sunt vinovați consilierii că au votat să vină 500 de miliarde în Slobozia? Vinovat este cel care trebuia să managerieze proiectul. (…) Eu cred că acest primar este un pericol pentru Slobozia. Și dacă în primăvară îi ceream demisia, acum nu cred că mai e nevoie. Avem semnale, inclusiv din zona PSD, unde există nemulțumiri. (…) La primărie știți că s-au baricadat la etajul I, se intră cu cartele, cu parole… (…) dacă fostul primar ne-a lăsat cu apa, actualul ne lasă cu groapa. Trebuie să facă un pas în spate, este timpul să vină o altă echipă, care se formează… Chiar nu sunteți curioși după 25 de ani de conducere PSD dacă alții sunt în stare să facă altceva mai bine? Măcar așa ca „diversiune”, mă scuzați, ca diversitate. Eu mi-am depus candidatura pentru primăria Slobozia, în competiția internă. Eu sper să concurez cu cât mai mulți”, spunea Zamfir.
În finalul conferinței, deputatul Cristina Pocora a vorbit despre legea salarizării unitare în sistemul bugetar, poziția PNL împotriva pensiilor parlamentarilor și despre votul prin corespondență.
Pe pagina următoare, aveți și poziția primarului Sloboziei, Alexandru Stoica, față de propunerile liberalilor.