comenzi la domiciliu cliseru.ro

Lecții de prim-ajutor pentru pensionari

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
12/12/2015 | Locale Ialomita

Mai mulți pensionari din Slobozia au învățat joi, 10 decembrie, principalele metode de acordare a primului-ajutor, metode care se aplică tuturor acelor persoane ale căror funcții vitale sunt alterate sau absente.

„Lecția” le-a fost predată la Centrul comunitar al persoanelor vârstnice din Slobozia, de către medicul Anca Telehuz (UPU) și un asistent medical SMURD.

Pensionarii au aflat cum pot recunoaște o persoană care are nevoie de ajutor, cum pot fi de folos pentru a salva viața acelei persoane și cum pot aplica manevrele de resuscitare, ori manevra Heimlich (de salvare de la sufocare).

Înainte de toate, însă, atunci când vedem că o persoană are nevoie de ajutor, sunăm la 112 și cerem ajutorul medicilor, pentru a reduce timpul de intervenție și a-i salva viața acelui om. Până la sosirea echipajelor medicale specializate, putem fi utili acordând un minim de ajutor, care poate fi chiar vital.

Verificarea circulației, respirației, a statusului mental (nivelul de conștiență al pacientului), și chiar manevrele de resuscitare, respectiv metodele BLS (Basic Life Suport), până la sosirea medicilor, sunt foarte importante pentru salvarea unei persoane.

Astfel că pensionarii au învățat cum verifici dacă persoana respectivă respiră, dacă are puls, dacă răspunde la stimuli, dacă are căile aeriene libere, cum să facă respirație artificială „gură la gură”, cum să aplice manevrele de resuscitare, dar și alte lucruri utile. Lecția a fost una interactivă, interesantă, cu exemple atât teoretice, cât și practice.