LAPAR: Dezbateri la Conferința Națională a Agricultorilor 2015
Peste o mie de agricultori români, membri reprezentativi ai LAPAR, din toate zonele țării, membri ai Comisiilor pentru Agricultură din Parlament și ai Guvernului, reprezentanți ai ministerelor de resort, ai ambasadelor, personalități ale statului român, reprezentanți ai organizațiilor profesionale și științifice din domeniul agricol, direcțiilor agricole județene, firmelor de servicii și input-uri pentru agricultură, băncilor și societăților de asigurare și reasigurare au participat marți, 26 mai, în Capitală, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor, organizată de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.
În cadrul evenimentului, care a avut ca temă „Agricultura României: Viitor sau istorie”, au fost dezbătute o serie de subiecte importante din domeniu, menite să ducă la o îmbunătățire a acestui sector.
În deschiderea evenimentului, președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că sectorul agricol a fost, în ultimii 25 de ani, marginalizat, lăsat la mila Domnului, că fondurile alocate ori nu au fost suficiente, ori au fost utilizate greșit, că schimbarea miniștrilor și, implicit, a echipelor de lucru, aproape în fiecare an, a dus la un haos în sistem, că există încă multe exploatații agricole dezvoltate la un nivel primitiv, cu dotări de muzeu, iar agricultura pe care o practică nu este deloc cea așteptată pe o piață concurențială dură.
„ (…) Nu există la ora actuală o strategie reală, corectă, în concordanță cu realitatea în agricultură. Luăm numai măsuri pompieristice, de moment, de cele mai multe ori cu interes electoral, profitându-se de sărăcia care ne înconjoară (…)”, spunea Laurențiu Baciu.
Președintele LAPAR a vorbit și despre iminentul fenomen de deșertificare și distrugerea „legală” a sistemului de irigații, catalogându-l ca fiind un jaf comandat de către „șmecheri”, de unii care se pricep cel mai puțin la agricultură, așa-numiții „lipitori de afișe”, cărora li s-a dat o funcție ca mulțumire pentru munca lor politică. De asemenea, acesta a subliniat faptul că actele normative emise de-a lungul anilor au fost create de oameni nepricepuți, a căror tangență cu agricultura a fost doar aceea „că mai merg la un grătar în aer liber”, exprimându-și dorința atragerii de specialiști în domeniu.
„Dacă vreți progres în agricultură, puneți la muncă profesioniștii, indiferent de culoarea lor, indiferent dacă nu are o mână sau un picior. El trebuie să aibă creier. (…) Trebuie să încurajăm munca, nu nemunca. Trebuie să avem grijă de cel care produce plus-valoare, nu față de cel care consumă. Este rândul celor care produc plus-valoare, nu al protecției sociale. (…) Eu nu am să înțeleg niciodată de ce avem voie să consumăm și nu avem voie să producem”, a mai spus Baciu.
O legislație clară care să prevadă comasarea terenurilor agricole, încurajarea exploatațiilor viabile, reducerea birocrației, încurajarea folosirii biotehnologiilor, modernizarea și extinderea sistemului de irigații, folosirea judicioasă a oricărei surse de apă pentru irigații, furnizarea apei pentru irigații fără plată, folosirea energiei pentru irigații la un cost mai mic, documentarea mai profundă a problemelor specifice țării noastre și aducerea lor la cunoștința Comisiei Europene, definitivarea legislației Camerelor Agricole, așa cum vor fermierii și nu politicienii, dar și a legislației privind fondurile mutuale, îmbunătățirea vânzării terenurilor agricole, verificarea suprafețelor înstrăinate, încurajarea exploatațiilor de orice dimensiune dar care duc la plus-valoare, modificarea codului fiscal care îngreunează foarte mult activitatea agricolă și care conduce la faliment prin supraimpozitare, interzicerea exportului pe profitul obținut pe teritoriul României sunt doar câteva dintre problemele ridicate în cadrul conferinței și care necesită soluții.
„Sunt un om al faptelor și cred că suntem într-un moment de răscruce în care agricultura românească, producătorii agricoli români au nevoie de fapte și nu doar de vorbe, oricât de frumoase sau de promițătoare ar fi acestea. Vă adresez o propunere și vă promit că voi fi primul care o va duce la îndeplinire. Să încercăm, după toată puterea și priceperea noastră, că tot ceea ce vom rosti astăzi, aici, să ducem negreșit la împlinire. O facem nu doar pentru noi. O facem și pentru copiii și nepoții noștri care vor trebui să aibă pe masa lor pâine românească, de calitate și la un preț corect. Altfel, viitorul nostru ca popor este amenințat”, a declarat Laurențiu Baciu.
Printre invitaţii Conferinţei LAPAR s-au numărat ministrul Daniel Constantin, secretarul de stat George Turtoi, deputatul Nini Săpunaru – preşedintele comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, reprezentantul ELO – Organizaţia europeană a proprietarilor de teren agricol, Emmanuelle Mikosz, reprezentantul Copa-Cogeca, Petit Arnaud şi vicepreşedintele A.S.A.S., prof. Valeriu Tabără.