Lansare de carte – Gheorghe Păun Ialomițeanu – „Kaj Jeas, Rromale? Iubiri triste cu parfum de şatră”
Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia a fost joi, 15 septembrie, gazda unei manifestări culturale deosebite, organizate de Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher, aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului.
Lansarea volumului de nuvele „Kaj Jeas, Rromale? Iubiri triste cu parfum de şatră”, aparţinând scriitorului rom Gheorghe Păun – Ialomiţeanu, este unul dintre proiectele culturale din 2016 ale CNCR, prin care instituția îşi propune promovarea scriitorilor de etnie romă, în contextul promovării culturii rome, ca parte a identității culturale a cetățenilor români de etnie romă.
Gheorghe Păun Ialomiţeanu nu se află la primul volum de carte. Acesta a primit în luna iunie titlul de Cetăţean de onoare al Municipiului Slobozia, pentru întreaga activitate literară, fiind primul reprezentant al minorităţii rome recompensat cu cea mai mare distincţie a Primăriei Slobozia.
„Orice cetățean al județului Ialomița care reușește să scrie o carte este un moment deosebit pentru că marchează evoluția acestui județ, marchează evoluția culturii din județul Ialomița și bineînțeles valoarea cetățenilor pe care noi îi avem. Și mulțumesc domnului Gheorghe Păun Ialomițeanu pentru că dă valoare culturii din județul Ialomița, reușește ca împreună cu ceilalți scriitori pe care îi avem să demonstreze că nu suntem mai prejos față de alte județe din țară”, a declarat Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.
La eveniment au participat și directorul Centrului Cultural, Doina Roșca, Adrian Nicolae Furtună – sociolog, cercetător la departamentul cercetare-documentare al CNCR, alături de Norica Costache, Corina Păun, fiica scriitorului, dar și alți reprezentanți ai comunității rome, care au ajutat la apariția acestui volum, precum Ion Sandu și Eugen Ghiță.
„Sunteți pansamente sufletești pentru mine, a declarat Gheorghe Păun. (…) Astăzi este joi? Nu, nu este joi, este duminică, duminica noastră, a romilor, și dumneavoastră astăzi ați venit la nunta vocalelor, semivocalelor și consoanelor de la Centrul Cultural Ionel Perlea. (…) Această bucată de suflet, această carte de simțire romani, este scrisă în Himalaya mea de câmpie, care este Slobozia. (…). E minunat să îți aperi valorile. Asta am încercat și eu (…)”, sunt câteva dintre afirmațiile lui Gheorghe Păun Ialomițeanu.
„N-ai văzut o vioară cu un țigan la subsuoară?”, „Femeia a devenit victimă sigură, vulnerabilă, neglijată de un soț care iubea mai mult damele din pachetul de cărți, de la poker”, „Ah! Urăsc joia, această zi nenorocită. Aș scoate-o din zilele săptămânii. Și țiganii ăștia care fac nuntă joia!”, „Compunea versuri, la comanda oricui era dispus să asculte un café-concert, „muzică de stomac”, cum numea țiganul muzica ce întorcea sufletul și buzunarele pe dos…”, sunt doar câteva pasaje din scrierea autorului, unele atât de profunde, încât te lasă să analizezi, să întorci cuvintele pe toate părțile, altele atât de simple și sincere, că te dezarmează de-a dreptul.
„Gheorghe Păun Ialomițeanu a făcut în această carte atât o radiografie a sufletului lui dar și a ceea ce a însemnat rrom, din perpectiva comunităților de romi în marea lor componență, surprinzând două momente importante. (…) Titlul (n.r. Kaj Jeas, Rromale, Încotro, rromule?) este unul generic, care cred că reprezintă și ar trebui să devină pentru noi o întrebare zilnică pentru romi, ce facem, încotro mergem, care este destinul nostru. Această carte este o carte de destin a comunității de romi. (…) Sunt foarte multe lucruri de descoperit în această carte. Cred că este o șansă la un moment dat, pentru anumiți oameni, pentru o anumită comunitate, o anumită zonă, să aibă un om care să scrie, iar Păun Ialomițeanu a făcut-o cu succes. (…)”, spunea și Norica Costache, consilier în Compartimentul documentare și cercetare al CNCR.
La finalul evenimentului a avut loc o sesiune de autografe și un moment muzical.