La Muzeul Agriculturii: Caloianul, ritual de invocare a ploii
Muzeul Agriculturii a organizat joi, 26 aprilie, manifestarea tradiţională Caloianul – ritual agrar pentru rodire şi vreme de secetă, străvechi obicei cu ample semnificaţii legate de fertilitate şi protejarea gospodăriei ţărăneşti.
Secvenţe din străvechiul ceremonial agrar au fost readuse la viaţă şi prezentate comunităţii urbane din Slobozia de către grupuri de copii din Borduşani, Griviţa, Luciu-Gura Ialomiţei şi Miloşeşti, însoţiţi de cadre didactice şi părinţi.
Alaiul Caloienilor și paparudelor a plecat într-o procesiune funerară pe traseul de la muzeu până în Piaţa Revoluţiei şi înapoi, pentru ca apoi caloienii să fie dați pe apă, procesiune urmată de pomana caloienilor.
Caloianul coincide cu o perioadă climaterică de mare însemnătate pentru încolțirea și creșterea culturilor. Caloianul opreşte şi aduce ploaia. Este invocat prin confecţionarea unei figurine din lut sau lemn, împodobită cu coji de ouă roşii sau cu elemente vegetale. Acest substitut al zeităţii invocate este supus unui adevărat ceremonial de înmormântare. Este aşezat în sicriu, bocit, petrecut, îngropat, pentru ca după câteva zile să fie dezgropat, apoi distrus printr-un gest violent şi dat pe apă.