La începerea școlii, poliţia română vă recomandă:

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Stimaţi părinţi: Încurajaţi-vă copilul să vă povestească ce prieteni are, cu ce probleme se confruntă şi cum îşi petrece timpul liber!

Petreceţi cât mai mult timp împreună şi fiţi dumneavoastră înşivă un bun exemplu!

Implicaţi-l în activităţi sportive sau artistice, în funcţie de aptitudini! Nu îl lăsaţi să petreacă prea multe ore în faţa calculatorului şi nu-i permiteţi să stea seara, afară, până la ore târzii!

Dragi copii:

                     Pe drum:

 • Respectaţi regulile de circulaţie şi nu alergaţi pe trecerile de pietoni!
 • Evitaţi zonele slab iluminate sau mai puţin circulate atunci când vă fixaţi un traseu pentru şcoală şi nu întârziaţi pe drum! Alegeţi să parcurgeţi acest drum împreună cu alţi colegi, mai ales dacă la ieşirea de la ore este seară!
 • Evitaţi utilizarea telefonului mobil pe stradă. E de preferat să nu ascultaţi muzică la căşti atunci când vă deplasaţi pe drumurile publice, deoarece atenţia voastră este, astfel, mult diminuată!
 • Nu acceptaţi compania unor persoane necunoscute şi nu primiţi nimic de la acestea, indiferent ce vă spun!
 • Evitaţi să aveţi asupra voastră sume mari de bani sau bijuterii deosebite, pentru a nu atrage atenţia infractorilor!
 • Sunaţi la 112 dacă sunteţi în pericol sau martorul unei infracţiuni!

La şcoală:

 • Alegeţi-vă cu grijă prietenii! Păstraţi-vă calmul când discutaţi în contradictoriu şi nu recurgeţi niciodată la violenţă pentru a vă impune părerile!
 • Aveţi grijă de lucrurile personale şi de bunurile şcolii! Nu umblaţi cu lucrurilor colegilor fără acordul lor şi nu le ascundeţi, nici măcar în joacă!
 • Păstraţi liniştea şi curăţenia în şcoală, nu alergaţi pe scări şi nu vă împingeţi colegii în pauze! Protejaţi elevii mai mici şi ajutaţi-i să se simtă în siguranţă!
 • În timpul pauzelor, nu părăsiţi incinta şcolii sau curtea unităţii de învăţământ!
 • Semnalaţi profesorilor prezenţa unor străini în şcoală sau în curte, mai ales dacă aceştia încearcă să atragă elevii în discuţii sau să le ofere vreun bun!
 • Nimeni nu are dreptul să vă ameninţe sau să vă vorbească urât. Spuneţi-le imediat profesorilor sau părinţilor dacă vă simţiţi agresaţi în vreun fel! 

Responsabilitatea pentru siguranţa elevilor revine tuturor: poliţişti, autorităţi locale, profesori şi părinţi.

Aproape 120 de poliţişti au acţionat suplimentar, în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor de pe raza judeţului Ialomiţa, pentru ca revenirea elevilor la cursuri să se desfăşoare în siguranţă.

Poliţiştii de ordine publică, de la rutieră, prevenire şi din alte structuri, au fost  prezenţi în incinta şi zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor de pe raza judeţului Ialomiţa, pentru ca revenirea elevilor la cursuri să se desfăşoare în linişte şi siguranţă.

Efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa au fost în teren pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice şi fluidizarea traficului rutier, în special în zona unităţilor de învăţământ.

Totodată, oamenii legii i-au sfătuit pe elevi cum să procedeze pentru a nu deveni victimele persoanelor care încalcă prevederile legale, dar şi cum să se ferească să intre în anturaje nepotrivite.

Pentru Poliţia Română, siguranţa în şcoli constituie o prioritate. Astfel, poliţiştii în parteneriat cu unităţile de învăţământ, cu reprezentanţii organizaţiilor de părinţi şi cu autorităţile publice cu atribuţii în domeniu, vor continua să acţioneze pentru îmbunătăţirea siguranţei şcolare.

Alături de activităţile preventive desfăşurate în unităţile de învăţământ, au fost efectuate  controale la 5 societăţi comerciale amplasate în zona unităţilor de învăţământ, urmărindu-se respectarea legislaţiei cu privire la categoriile de produse care pot fi comercializate minorilor.

Agenţii de poliţie rutieră au fost prezenţi în stradă, în apropierea şcolilor amplasate pe artere de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor.

Pe parcursul derulării activităţilor, au fost legitimate aproximativ 30 de persoane depistate în zona unităţilor de învăţământ şi controlate 68 de autovehicule.