La Centrul de Transfuzii Sanguine Ialomița nu este criză de sânge
Se vorbește în ultima vreme despre o criză de sânge fără precedent în spitalele din România și, implicit, despre o scădere drastică a numărului de donatori. Astfel, pentru a încuraja donarea voluntară de sânge, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a făcut un apel în acest sens, către populație, de a veni în număr cât mai mare la centrele de care aparțin. Mai mult, atât Nicolae Bănicioiu cât și alți miniștri au dat un exemplu și au donat voluntar sânge.
În urma acestui apel, în mai multe centre de transfuzii din țară, dar în special în București, a crescut simțitor numărul donărilor de sânge. Și ialomițenii au răspuns apelului, numai că foarte puțini dintre cei care s-au prezentat la Centrul de Transfuzii Sanguine din Slobozia au fost acceptați, și asta după ore multe de așteptare. În aceste condiții, unii au renunțat, chiar dacă au venit de la zeci de kilometri depărtare, alții au fost întorși din drum pentru a veni în altă zi, iar dintre cei rămași cu orele pe holurile Centrului, doar câțiva au fost declarați apți în urma consultului și au putut dona. Situația i-a bulversat pe mulți dintre cei care au venit să doneze, aceștia reclamând că noua conducere a instituit reguli foarte stricte, acceptă pentru consult un număr foarte limitat de persoane zilnic, dar și timpul îndelungat de așteptare, în comparație cu situația cunoscută de ei pe timpul vechii conduceri, când deși numărul donatorilor care se prezentau și erau acceptați era mai mult decât dublu, nici nu așteptau atât.
Ca urmare a acestor reclamații, am solicitat un punct de vedere doamnei Raluca Cruceat, director interimar al Centrului de Transfuzii Ialomița și biolog în cadrul instituției, pentru a afla dacă la Centrul din Slobozia există sau nu criză de sânge ca în alte zone din țară și care sunt cauzele acestor probleme reclamate de cetățeni.
„Cunosc situația din țară. În ceea ce privește situația Centrului de Transfuzii Sanguine Ialomița, noi nu ne confruntăm cu această criză. Donatorii care se prezintă zilnic la centru asigură necesarul pentru pacienții internați în cadrul spitalelor din județ. Într-adevăr, sunt persoane-donatori care așteaptă mai mult pentru a fi consultați de medicul din triaj, consultațiile merg mai greu, iar unele persoane, în urma triajului, sunt eliminate, fiind considerate inapte. Din această cauză, solicităm înțelegere din partea populației. Totodată, le cerem ajutorul să se prezinte în fiecare zi în număr cât mai mare la donare, în principiu de dimineață, la primele ore, pentru a putea intra la donare. Repet, oamenii se prezintă în fiecare zi la donare, în număr suficient pentru a asigura necesarul pacienților din spitale, dar în urma consultației, a triajului, pot rămâne foarte puțini. În plus, ei sunt nemulțumiți de timpul de așteptare….dar nu avem ce să facem, asta este legea. Se pot prezenta zilnic 30, însă este posibil ca doar jumătate să fie apți pentru donare. Uneori, vin și mai puțini. Numărul donatorilor de sânge considerați apți a scăzut, în medie, cu 50%, în urma triajului”, afirma directorul interimar.
Așadar, acest triaj al donatorilor prin consultări amănunțite (care, se pare, nu existau pe timpul vechii conduceri) au condus la toate aceste nemulțumiri, însă totul este în beneficiul bolnavilor care, în caz de nevoie, vor primi un sânge sănătos, verificat „ca la carte”.
Deși Centrul din Slobozia nu este în criză, la ora actuală deținând toate grupele de sânge în stoc, nevoie de sânge este în fiecare zi. Și nu numai de sânge, ci și de un medic responsabil de compartimentul de selecție a donatorilor. Solicitarea a fost transmisă Ministerului Sănătății, reprezentanții Centrului așteptând aprobarea.
Citește și: