Ziarul Obiectiv Ialomita
Ziarul Obiectiv Ialomita

Știri locale din județul Ialomița

  • HOME
  • Infotrafic
    • Anunțuri
  • Anunțuri și Informaţii Utile
  • Lege şi Ordine
  • Locuri de muncă
  • Locale Ialomița
  • Evenimente
  • Politică
  • Vremea
  • Magazin
    • Stiri nationale
    • No comment

Județul Ialomița va avea hărți de hazard pe inundații

Publicat de Obiectiv Ialomita
17 aprilie 2012, 11:14 AM

La nivelul bazinului hidrografic Buzău-Ialomița se va realiza, în perioada următoare, un plan pentru prevenirea, protecția și diminuarea efectelor inundațiilor. Acest proiect este cofinanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Sectorial de Mediu, și va fi realizat pentru ca și România să se alinieze prevederilor acquis-ului comunitar privind protecția împotriva inundațiilor. Contractul de finanțare europeană a fost semnat în luna decembrie 2010, valoarea totală a proiectului fiind de 12.878.224 euro, pentru tot bazinul hidrografic Buzău-Ialomița. Contractul pentru Ialomița a fost semnat la data de 29 septembrie 2011 cu o societate din Târgoviște, termenul de finalizare a proiectului fiind 30 noiembrie 2012.

Domeniul în care Administrația Națională Apele Române se implică este legat de infrastructură. În Ialomița sunt în curs două proiecte, primul privind punerea în siguranță a lucrărilor de apărare pe râul Ialomița, pe zona Urziceni și zona Slobozia-Țăndărei și elaborarea hărților de inundabilitate, a hărților de hazard. Spre deosebire de planurile de apărare, hărțile de hazard vor arăta, cu o precizie extrem de ridicată, extinderea zonei de inundații în funcție de debitele care sunt în amonte, vor preciza viteza și adâncimea apei pentru diferitele probabilități de depășire a cotelor. Aceste hărți de hazard vor fi puse la dispoziția Consiliilor Județene care vor trebui să întocmească hărțile de risc cuprinzând partea de pagube, locuințe etc.

„Acest plan este de o importanță deosebită pentru că se vor pune la dispoziția beneficiarilor și modelările hidrodinamice, adică vom vedea unde va ajunge unda de viitură, având în vedere debitele care vin din amonte și gradul de asigurare a lucrărilor de apărare. Acest proiect este un instrument necesar în coordonarea activităților la nivelul bazinelor hidrografice. Până în 2015 va fi elaborat și un plan de management al riscului care va cuprinde atât hărțile de hazard dar și un plan de propunere de organizare a bazinelor hidrografice, un proiect de măsuri structurale și nonstructurale și o prioritizare a acestora, astfel încât efectele să fie cât mai mici”, a afirmat Mariana Negroiu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Ialomița, în cadrul unei conferințe de presă.

Întrebată dacă în perioada imediat următoare există risc de inundații și care ar fi zonele vulnerabile, aceasta a susținut că deocamdată nu se prevăd probleme, apele fiind sub cotele de atenție atât pe Dunăre cât și pe Ialomița. Dar dacă ar fi să facă un scenariu sumbru, Ialomița ar avea aceleași zone vulnerabile ca în 2005.

„Am speranța că luna aceasta, cel târziu la începutul lunii viitoare, se va face recepția la lucrarea de mărire a gradului de siguranță a acumulării Dridu, etapa I, și deja vom putea discuta altfel despre ceea ce se întâmplă în aval. Până atunci, noi cunoaștem zonele în care am intervenit în perioadele precedente. Dacă ar fi să facem un scenariu, zonele vulnerabile ar fi aceleași ca în 2005, unele proiecte de lucrări nefiind începute din cauza modificării legislației”, a adăugat Mariana Negroiu.

Lungimea cursului principal de apă, respectiv râul Ialomița (417 km), are pe teritoriul județului nostru 215 km, cu afluenții principali, Prahova (30 km) și Sărata (21 km).

Salubrizarea cursurilor de apă, o problemă

În cadrul aceleiași conferințe de presă, directorul SGA a făcut referire și la o acțiune pe care Apele Române, împreună cu Garda de Mediu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Comitetul pentru Situații de Urgență o desfășoară, anume aceea de verificare a modului cum autoritățile locale se ocupă de salubrizarea cursurilor de apă.

Potrivit acesteia, până în prezent au fost date doar avertismente de către Garda de Mediu la 9 primării din județ, urmând ca în cazul în care nu-și remediază neconformitățile să fie amendați. Iar valoarea amenzii poate ajunge chiar la 85.000 lei, pe persoană juridică.

inundatii SGA Ialomita stiri-locale-ialomita

Știri recente:

Ialomița: Bărbat reținut după ce nu a respectat măsurile dispuse prin ordinul de protecție
Cinci bărbați din Țăndărei au fost reținuți pentru tulburarea ordinii și liniștii publice
DSVSA Ialomița: Banane din Ecuador, depistate cu pesticidul clorpirifos-etil, interzis în UE
Misiunile jandarmilor ialomițeni la sfârșit de săptămână
Consiliul Județean Ialomița se convoacă în ședință ordinară în data de 28.05.2025
Vezi mai multe ştiri din Ialomiţa ➡️

Program de gardă farmacii,
Slobozia, luna MAI 2025
agrichim>
Diami
Telefonul Varstnicului
ziare.org   ziare & stiri
  • Termeni și condiții
  • Politica de Confidențialitate
  • Obiectiv Ialomița utilizează cookies. Află mai multe
  • Contact
Facebook Twitter Youtube Instagram
Ziarul Obiectiv Ialomita © 2011 - 2025 | obiectiv.net