Județul Ialomița a fost paralizat din cauza viscolului şi ninsorii abundente
Zăpadă, viscol, ger, drumuri blocate, autovehicule înzăpezite, oameni cu nervii întinși la maxim, oboseală, lipsă resurse. Pe scurt, natura iar şi-a făcut de cap. Și iar a prins autoritățile nepregătite. Deși codul portocaliu, care ne avertiza cu privire la ce ne așteaptă, a fost emis cu 24 de ore înainte, nimănui nu i-a venit să creadă că de la ploaie până la zăpadă și viscol va fi doar un pas. Astfel că toată lumea a circulat nestingherită. Nu a trecut mult timp și circulația rutieră a fost paralizată, iar oamenii au rămas blocați care pe unde…
Coșmarul a început miercuri, 25 ianuarie, în vestul județului. A nins abundent, iar vântul sufla cu peste 70 km/h. Primul drum blocat a fost DN1D între localităţile Bărbuleşti şi Jilavele. Au urmat DN2 Urziceni – Buzău, DN2C între localităţile Tovărăşia, judeţul Ialomiţa şi Padina, judeţul Buzău, DN2 Urziceni și Lilieci, DN2A între localităţile Slobozia și Urziceni, la ora 18.00 fiind blocate în trafic 56 de persoane şi 21 de autovehicule. De asemenea, mai multe localități erau nealimentate cu energie electrică. Totul era relativ. Pentru că de la o oră la alta situația se schimba vertiginos. În numai trei ore, în zona de vest a judeţului erau blocate zeci de drumuri naționale și județene, dar și 150 de persoane şi 56 de autovehicule. A urmat așa zisa intervenție. O muncă de Sisif, fără rost, fără resurse, fără sens, o intervenție obositoare și frustrantă, în condițiile în care mijloacele necesare în astfel de situații nu erau.. pe fază. Cu greu se ajungea la oamenii aflați în mașinile înzăpezite, în condițiile în care utilajele societăților contractate pentru astfel de lucruri cedau precum muștele plesnite cu pliciul sau lipseau cu desăvârșire. Așa că s-a făcut treabă cu ce aveau la îndemână. S-a apelat la utilajele de la primării, iar unde nu răzbeau mașinile, intrau jandarmii cu lopata. O imagine de coșmar…După trei zile, mai erau 14 localități izolate, destul de multe drumuri naționale și județene blocate, 211 persoane adăpostite şi cazate în şcoli sau primării, majoritatea în municipiul Urziceni şi comuna Sineşti, iar în 34 de unităţi de învăţământ cursurile erau suspendate. Tocmai duminică, 29 ianuarie, lucrurile păreau să intre oarecum în normal. Spun oarecum, pentru că deși ieșeam de sub avertizarea codului portocaliu de viscol și ninsoare, intram sub codul portocaliu de ger.
Utilajele…pe hârtie sau în șanț, jandarmii, polițiștii și pompierii… la lopată
Contractele pentru întreținerea drumurilor sunt pentru unii mană cerească. Se vehiculează sume de-a dreptul halucinante pentru ceea ce prestează ei în fapt, dar nu ezită să se laude că pot…
[box color=”gray”]”Ca să știți cui trebuie să îi mulțumiți pentru că ați ajuns să vă petreceți zile întregi înzăpeziți, vă putem spune că pentru drumurile naționale din Ialomița sunt contractați câțiva „regi ai asfaltului”, respectiv societățile Pa&Co (zona Sinești), Tehnologica Radion (zonele Slobozia, Țăndărei, Fetești) și Euroconstruct (zona Urziceni), iar pe drumurile județene, o singură societate, Drumuri și Poduri SA.[/box]
Câteva dintre aceste societăți au avut probleme mari legate de numărul utilajelor promise, dar neîntâlnite „la lucru”, dar și cu profesionalismul șoferilor… La câteva ore de la declanșarea urgiei în zona de vest a județului, din șapte utilaje trimise pe traseu, patru cedaseră pe la Jilavele…prin șanțuri…
Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, prefectul județului, Mădălin Teculescu, a încercat să prezinte, alături de membri ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, o situație cu privire la intervențiile din acele zile. Prefectul a făcut referire atât la „derapajele” utilajelor cât și ale șoferilor.
„(…)Urziceni-ul a fost blocat în zona Jilavele cu 4 utilaje rămase în şanţ din ziua și noaptea de 25 ianuarie. Ştiţi foarte bine că eu am fost acolo şi le-am văzut cu ochii mei. Cele patru utilaje din şapte erau blocate pe DN 1D în valea lacului Prodeanu. Şi de aceea celelalte utilaje au ieşit de pe zona Urziceni-Malu şi acţionau pe zona Moviliţa – Coşereni. Ăsta este adevărul, ceea ce s-a întâmplat. Intervenind ei pe zona Slobozia- Urziceni au rămas un pic în urmă și arată cum arată situația. (…)Nu erau foarte multe mașini acolo, vreo 15. Conducătorii auto însă nu au educație. După ce a trecut freza spre Adâncata, spre Ciorani, trei maşini mici au intrat pe banda deja curăţată. Numai că vântul, în acea vale, n-o să vă vină să credeţi, deja astupase banda şi acele maşini au rămas împotmolite. Freza a rămas în spatele maşinilor şi n-a mai putut acţiona. A intervenit, a încercat o lamă să scoată aceste trei maşini, numai că a intrat în şanţ. Au venit cu o wolă mare care s-a răsturnat pe partea cealaltă a drumului …trăgând, a dat cu spatele, a intrat într-un şanţ şi s-a rezemat de un copac şi, ultimul care a venit şi el, a fost blocat de-un TIR care i-a blocat calea de întoarcere. Deci patru utilaje erau blocate acolo din șapte. Dacă aceste firme și-au făcut treaba sau nu așa cum se menționează în contract, nu știm. Noi din ce am văzut, se pare că au fost depășite de situație”, spunea prefectul, care a promis o analiză pe acest segment, făcând referire și la lipsa de experienţă a şoferilor dar şi la vechimea utilajelor, unele dintre ele fiind din 1980, 1994…
Și inspectorul șef al IPJ Ialomița, Viorel Ștefu, spunea, la rându-i, că s-a confruntat cu situații paradoxale în ceea ce privește intervenția cu utilajele de deszăpezire odată cu întețirea viscolului.
Viorel Ștefu povestea, din experiența proprie, cum că pe o zonă erau disponibile doar două utilaje, restul fiind în șanț. Acesta a adus mulțumiri, însă, unuia dintre șoferii de pe utilajele de deszăpezire pentru că a reușit să răzbească în zonele unde alții au dat greș, reușind astfel să ajungă la Movilița.
„Erau și unii care vroiau să lucreze, cel care a fost cu mine la Movilița a fost un om deosebit și și-a făcut treaba, dar și alții care nu aveau experiență. Am rămas surprins și eu că multe dintre utilaje au rămas înzăpezite din prima zi când aveam nevoie de ele”, spunea acesta.
Viorel Ştefu susţinea că a fost o perioadă destul de grea pentru forţele Ministerului de Interne, care au acţionat pe toate căile de comunicaţii, în toate localităţile, toţi poliţiştii din mediul rural fiind la serviciu, ca de altfel şi cei de la secţiile de poliţie, iar prin rotaţie şi cei din mediul urban.
„Prioritatea noastră a fost de scoatere a cetăţenilor din zăpadă, să oferim cât de cât un adăpost, pe parcursul zilei de joi având două direcţii principale de acţiune în zonele unde am avut oameni înzăpeziţi, la Urziceni către Sineşti, cea mai mare problemă fiind la Moviliţa unde erau foarte multe mașini înzăpezite, inclusiv o ambulanță de la Slobozia. S-a reuşit ca împreună cu jandarmii şi cei de la ISU să deblocăm toate maşinile de acolo şi să le aducem la Urziceni, limitând pericolul în care se aflau acei cetăţeni. Am avut o problemă şi cu spaţiile de cazare, dar am rezolvat până la urmă, cu ajutorul celor din primării, fiind cazaţi în mai multe părţi. Zic eu că s-a gestionat corect această problemă. Noi am fost prinşi la mijloc, judeţul Ialomiţa a fost prins la mijloc, toate căile de comunicaţii fiind închise la un moment dat. Dar depindeam şi de celelalte judeţe. Am încercat și am reușit să operaționalizăm toate drumurile cât mai repede posibil în funcție de fenomenele meteorologice din această perioadă ”, a afirmat şeful IPJ Ialomiţa.
Și jandarmii din cadrul Detaşamentelor 1 Slobozia şi 4 Urziceni au desfăşurat în perioada 25 – 27 ianuarie, acţiuni de deszăpezire a autovehiculelor rămase în zăpadă în urma viscolului. Aceştia au acţionat zilnic cu efective cuprinse între 20 şi 25 de oameni. Acțiunile s-au desfăşurat fără a ţine seama de anumite intervale orare, de distanţe de parcurs sau mijloace de deszăpezire avute la îndemână, pe segmente de şosea cuprinse între Urziceni – Sineşti, Urziceni – Jilavele și Urziceni – Ciocârlia. Jandarmii au scos din zăpadă în această perioadă peste 200 de autoturisme, camioane sau autobuze imobilizate pe traseele menţionate.
De asemenea, au intervenit şi pentru asigurarea unor condiţii de cazare şi hrănire decente pentru peste 350 de persoane care şi-au abandonat autovehiculele până la deszăpezirea lor. Este de menţionat și faptul că joi, 26 ianuarie, jandarmii au acţionat și pentru transportarea de urgenţă la spitalul din Urziceni a unei femei gravide din comuna Bărcăneşti.
Inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean, Nicolae Parepa, spunea că față de iarna anului trecut, acum numărul oamenilor blocați în zăpadă a fost mai mic, mulți dintre șoferi fiind mai conștienți, mai prevăzători. Chiar dacă în zona Urziceni au fost în așteptare peste 200 de TIR-uri, acestea nu erau blocate în zăpadă, ci așteptau curățarea și deschiderea drumului.
Legat de modul de intervenție „la lopată”, Nicolae Parepa a fost de părere că de multe ori este necesar în zonele unde utilajele nu au putut ajunge și vor interveni în acest mod ori de câte ori va fi nevoie.
De la un cod la altul…
Prefectul judeţului, Mădălin Teculescu, a solicitat comitetelor locale de urgenţă să ia măsuri de protejare a persoanelor fără adăpost, având în vedere codul portocaliu de ger, cu temperaturile scăzute, de până la minus 20 de grade. Totodată, primăriile au fost anunţate să ia măsuri de încălzire a unităţilor şcolare şi pe timpul nopţii pentru ca dimineaţa, la începerea cursurilor, sălile de clasă să fie încălzite, iar cei de la ambulanță să „patruleze” prin locurile frecventate de oamenii străzii.
Nu a trecut mult și au apărut și victimele. O patrulă de siguranţă publică din cadrul Poliţiei Oraşului Ţăndărei a depistat luni, 30 ianuarie, pe raza oraşului, un bărbat în vârstă de 57 ani, care locuia într-un adăpost improvizat din bucăţi de tablă şi cartoane. A fost anunţat Serviciul de Ambulanţă, însă bărbatul a refuzat să fie transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. Poliţiştii au identificat, însă, pe raza oraşului, o rudă a bărbatului şi a fost transportat la domiciliul acesteia, pentru a fi găzduit o perioadă de timp. De asemenea, marți, 31 ianuarie, în jurul orei 06.40, poliţiştii au depistat în zona Casei de Cultură din oraşul Ţăndărei, o persoană ce părea în stare de inconştienţă din cauza temperaturilor scăzute. Poliţiştii au stabilit că persoana în cauză este o femeie în vârstă de 33 ani, din oraşul Ţăndărei, care a fost transportată cu ambulanţa la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia pentru acordarea de asistenţă medicală.
Poliţiştii ialomiţeni monitorizează permanent persoanele fără adăpost în această perioadă, din cauza scăderii drastice a temperaturii, pentru a preveni decesele prin hipotermie a acestora.