comenzi la domiciliu cliseru.ro

ITM Ialomița: Controale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată în domeniul construcțiilor

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
30/07/2020 | Locuri de munca

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecţiei Muncii stabilite atât prin lege cât şi prin Programul Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii pentru anul 2020, în perioada 20 – 22.07.2020, s-a desfăşurat Campania Naţională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor – cod CAEN 41,42,43

Obiectivele Campaniei Naţionale  au fost :

  1. Identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă
  2. Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare , de a le înregistra în aplicaţia REVISAL şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia societatea are sediul social;
  3. Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă.

Au fost efectuate 27 de controale unde s-a urmărit modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la :

angajarea personalului ( inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în aplicaţia REVISAL, în termenul legal)

timpul de muncă şi timpul de odihnă;

repausuri periodice ( repausul săptămânal, repausul zilnic, sărbătorile legale );

garantarea în plată a salariului minim ( art.168 din Codul Muncii şi HG nr. 935/2017 privind salariul minim de la 01.01.2020 de 2.230 lei respectiv art.71 din OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice – în domeniul construcţiilor fiind de 3.000 lei.

Au fost constatate neconformităţi cu privire la angajarea personalului (inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în aplicaţia REVISAL, în termenul legal )  fiind sancţionaţi pentru muncă nedeclarată 3 angajatori pentru primirea la lucru a 3 (trei) persoane fără contracte individuale de muncă încheiate în formă scrisă .

Valoarea amenzilor aplicate pentru muncă nedeclarată  a fost de 60.000 lei

ITM Ialomița. Aurelia State – Șef Serviciu Relații de Muncă