comenzi la domiciliu cliseru.ro

ISU Ialomița: 76 de misiuni în acest weekend

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
13/09/2021 | Lege si Ordine

În ultimele 72 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 76 de evenimente, după cum urmează:

  • 38 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;
  • 10 misiuni de transport persoane confirmate cu COVID-19;
  • 3 intervenții în sprijinul echipajelor SAJ Ialomița, pentru preluarea unor persoane cu probleme de sănătate;
  • 2 misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor în municipiul Fetești și municipiul Slobozia la sportive;
  • 3 salvări de animale:

În data de 10 septembrie a.c., în jurul orei 19:55, un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni au intervenit cu mijloacele din dotare în comuna Jilavele și au salvat un cățel căzut într-o fosă septică.

În data de 11 septembrie a.c., în jurul orei 16:10, un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni au intervenit cu mijloacele din dotare în comuna Bărbulești și au salvat un cățel căzut într-o groapă cu adâncimea de aproximativ doi metri.

În data de 11 septembrie a.c., în jurul orei 19:55, un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au intervenit cu mijloacele din dotare în comuna Movilița și au salvat un cal căzut într-o groapă adâncă de aproximativ trei metri.

  • 2 accidente rutiere:

În data de 11 septembrie a.c., două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au intervenit cu o descarcerare  și o ambulanță SMURD la un accident rutier produs pe raza municipiului Urziceni, pe DN 2, în care au fost implicate două autoturisme. Din evenimentul rutier a rezultat o victimă conștientă și neîncarcerată care a fost monitorizată de echipajele medicale la locul intervenției. După acordarea primului ajutor, victima a refuzat transportul la spital. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului, precum și sablarea carosabilului.

În data de12 septembrie a.c., două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD la un accident rutier produs în comuna Maia, pe DJ 101B, în care a fost implicat un autoturism. La evenimentul rutier a venit în sprijin și o ambulanță a SAJ Ialomița – substația Urziceni. Din evenimentul rutier a rezultat o victimă conștientă și neîncarcerată care a fost monitorizată de echipajele medicale la locul intervenției. După acordarea primului ajutor, victima a fost transportată la Spitalul Municipal Urziceni pentru investigații medicale suplimentare. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului, precum și sablarea carosabilului.

  • 18 incendii:

În data de 10 septembrie a.c., salvatorii din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, produs pe un teren viran din satul Cotorca, comuna Ciocârlia. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 200 metri pătrați. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma folosirii intenționate a sursei de aprindere.

În data de 10 septembrie a.c., salvatorii din cadrul Gărzii de intervenție Slobozia, au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, produs pe un teren viran din satul Iazu, comuna Scânteia. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării. Au ars: vegetație uscată și mărăciniș pe o suprafață de aproximativ 10 hectare. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui foc deschis în spații deschise.

În data de 11 septembrie a.c., salvatorii din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, produs pe un teren viran din  comuna Jilavele. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării. Au ars: vegetație uscată, mărăciniș și stuf pe o suprafață de aproximativ 1000 metri pătrați. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma folosirii intenționate a sursei de aprindere.

În data de 11 septembrie a.c., salvatorii din cadrul  Gărzii de intervenție Fetești, au fost solicitatți să intervină la un incendiu izbucnit la o anexă gospodărească a unui cetățean din municipiul Fetești. Două echipaje de salvatori cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj al SAJ Ialomița-substația Fetești, venit în sprijin, s-au deplasat de urgență la locul solicitării.  La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la nivelul anexei. Intervenția promptă a salvatorilor a condus la localizarea incendiului și lichidarea acestuia, salvatorii reușind să stingă focarele și să îndepărteze elementele distruse de foc. Au ars: mobilier, electrocasnice și articole de îmbrăcăminte. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de fumatul în locuri nepermise.

În data de 11 septembrie a.c., salvatorii din cadrul  Gărzii de intervenție Fetești, au fost solicitați să intervină la un incendiu izbucnit la o anexă gospodărească a unui cetățean din municipiul Fetești. Două echipaje de salvatori cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, s-au deplasat de urgență la locul solicitării.  La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la nivelul bucătăriei. Au ars: mobilier, electrocasnice, articole de îmbrăcăminte și s-a deteriorat o sobă din teracotă. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de un scurtcircuit electric.

În data de 11 septembrie a.c., salvatorii din cadrul Gărzii de intervenție Țăndărei, au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit pe raza orașului Țăndărei. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 300 metri pătrați. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de fumatul în locuri nepermise.

În data 11 septembrie a.c., salvatorii din cadrul Gărzii de intervenție Slobozia, au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, produs pe raza municipiului Slobozia. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 300 metri pătrați. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui foc deschis în spații deschise.

În data 11 septembrie a.c., salvatorii din cadrul Stației de pompieri Fetești, au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, produs pe raza municipiului Fetești. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 5000 mp. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui foc deschis în spații deschise.

În data de 12 septembrie a.c., salvatorii din cadrul Gărzii de intervenție Țăndărei, au fost solicitați să intervină la un incendiu izbucnit la o anexă gospodărească a unui cetățean din comuna Vlădeni. Trei echipaje de salvatori cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, s-au deplasat de urgență la locul solicitării. La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la o anexă a unei locuințe. Intervenția promptă a salvatorilor a condus la localizarea incendiului și lichidarea acestuia, salvatorii reușind să stingă focarele, să îndepărteze elementele distruse de foc și să salveze casa de locuit. Au ars: magazia din lemn pe o suprafață de aproximativ 12 metri pătrați, în totalitate, aproximativ 2500  kg de grâu, diferite scule și unelte electrice. Echipajul SMURD a acordat primul ajutor medical proprietarului, care a prezentat un atac de panică. După acordarea primului ajutor, acesta a refuzat transportul la spital. Cel mai probabil incendiul s-a produs din cauza unui scurtcircuit electric.

În data 12 septembrie a.c., salvatorii din cadrul Stației de pompieri Fetești, au fost solicitați să intervină pentru stingerea a trei incendii de vegetație uscată, produse pe raza municipiului Fetești. Trei echipaje de salvatori cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă s-au deplasat de urgență la locul solicitărilor A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 2000 mp. Cel mai probabil un incendiu s-a produs în urma unui foc deschis în spații deschise, iar celelalte două au avut ca și cauză probabilă jocul copiilor cu focul.

În data 12 septembrie a.c., salvatorii din cadrul Gărzii de intervenție Țăndărei, au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, produs pe raza orașului Țăndărei. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 5000 mp. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui foc deschis în spații deschise.

În data 12 septembrie a.c., salvatorii din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de miriște de grâu, produs la o societate comercială pe raza municipiului Urziceni. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării. A ars miriște de grâu pe o suprafață de aproximativ două hectare. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de fumatul în locuri nepermise.

În data 12 septembrie a.c., salvatorii din cadrul Gărzii de intervenție Slobozia, au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată și pomi fructiferi, produs pe raza comunei Colelia. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 5000 mp și aproximativ 300 pomi fructiferi. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui foc deschis în spații deschise.

În data 12 septembrie a.c., salvatorii din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, produs pe raza comunei Dridu. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 4000 metri pătrați. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui foc deschis în spații deschise.

În data 12 septembrie a.c., salvatorii din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, produs pe raza municipiului Urziceni. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 150 metri pătrați. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui foc deschis în spații deschise.

În data de 12 septembrie a.c., salvatorii din cadrul Stației de pompieri Fetești, au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească a unui cetățean din municipiul Fetești. Două echipaje de salvatori cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, s-au deplasat de urgență la locul solicitării.  La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la nivelul bucătăriei. Intervenția promptă a salvatorilor a condus la localizarea incendiului și lichidarea acestuia. Au ars: o bucătărie de vară în totalitate pe o suprafață aproximativ 12 metri pătrați, mobilier, electrocasnice și articole de îmbrăcăminte. Cel mai probabil incendiul s-a produs din cauza unui aparat de gătit nesupravegheat.

****

În perioada sezonului rece,  numărul de incendii produse la locuinţe şi gospodării ale cetățenilor crește, iar pagubele materiale sunt de cele mai multe ori însemnate.  Uneori, flăcările iau vieți omenești. Acest lucru se întâmplă, de cele mai multe ori, din neglijența oamenilor, care nu își iau toate măsurile pentru evitarea acestor tragedii.

Cauze precum sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire improvizate sau lăsate în funcțiune fără supraveghere, coșuri și burlane de fum defecte ori necurățate sau cenușa, jarul și scânteile sărite din sistemul de încălzire pe materiale combustibile din apropiere, conduc la statistici îngrijorătoare în județul Ialomița.

Pompierii recomandă cetăţenilor adoptarea următoarelor măsuri pentru prevenirea incendiilor care pot lăsa familii pe drumuri sau îndoliate în toiul iernii:

La exploatarea instalaţiilor electrice

  • Nu vor fi utilizate instalaţii electrice defecte, montate direct pe materiale combustibile, cu improvizaţii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant etc.;
  • Reparaţiile la instalaţiile electrice vor fi executate doar de personal autorizat;
  • Nu vor fi suprasolicitate circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depăşesc puterea nominală a circuitelor.

Vă informăm că arderea vegetației uscate de pe terenurile agricole și pajiștile permanente este INTERZISĂ.

Efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Locaţiile suprafeţelor agricole afectate de incendii sunt înaintate către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) şi Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Ialomița, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu.

Pentru eliminarea riscului de izbucnire a incendiilor de miriște ca urmare a țigărilor nestinse aruncate la întâmplare de trecători, fermierii și proprietarii de terenuri agricole, aflate în apropierea căilor de acces, păduri sau cale ferată, sunt obligați să realizeze FÂȘII ARATE de aproximativ 20 – 50 de metri;

Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este INTERZISĂ;

Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie, respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile este INTERZISĂ;

Potrivit legislației în vigoare, se sancţionează cu amendă de la 2500 lei la 5000 lei „inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora”;

De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1001 la 2500 de lei „neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia”.