IPJ Ialomița: În primul semestru al anului a fost înregistrată o creștere cu 7% a infracțiunilor, cele mai multe fiind în mediul urban
Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița a susținut miercuri, 24 iulie, o conferință de presă, în cadrul căreia a fost prezentată, pe scurt, activitatea polițiștilor din prima jumătate a anului 2024.
Potrivit inspectorului șef, comisar șef de poliție Sebastian Savu, în perioada analizată au fost sesizate 3.547 infracţiuni, 51,81% fiind înregistrate în mediul urban, iar 48,19% în mediul rural.
„În primul semestru al anului a fost înregistrată o creștere cu 7% a infracțiunilor față de perioada similară a anului trecut. Infracţionalitatea judiciară a crescut cu 4% față de 2023, infracţionalitatea economică a scăzut cu 1%, față de 2023, iar infracţionalitatea de altă natură a crescut cu 17% față de 2023. Infracţiunile stradale au reprezentat 15,87% din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul inspectoratului. După mediul unde acestea s-au comis, 46,89% sunt în mediul urban şi 53,11% în mediul rural. De asemenea, 9 infracţiuni stradale au fost descoperite în flagrant delict. Polițiștii din structurile de siguranță publică și cei de proximitate au constatat 319 de infracțiuni și au aplanat 620 de stări conflictuale. Constituirea patrulelor de ordine şi siguranţă publică s-a realizat în conformitate cu prevederile dispoziţiilor din domeniu, acestea fiind de poliţie, mixte poliţie – jandarmi, independente de jandarmi şi în unele cazuri au fost realizate și în colaborare cu poliţia locală”, a precizat comisarul șef.
În mediul școlar au fost înregistrate 30 de infracțiuni
În ceea ce privește creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, reprezentanții IPJ Ialomița susțin că polițiștii de ordine publică și rutieră, împreună cu polițiștii Biroului Siguranță Școlară, au desfășurat 1.547 de activități în unitățile de învățământ și 253 de activități preventive, care au avut ca scop combaterea infracționalității în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ, verificarea legalității transportului de elevi și a celui public de persoane, prevenirea și combaterii absenteismului școlar și verificarea modului de asigurare a pazei și protecției unităților școlare.
În prima jumătate a anului 2024, în mediul școlar au fost înregistrate 30 de infracțiuni, majoritatea fiind fapte de lovire sau alte violențe, nefiind înregistrate evenimente deosebite sau infracţiuni grave în care să fie implicaţi elevi sau fapte prin care să fi fost afectat procesul de învăţământ, ori să fi fost primejduită viaţa, integritatea corporală ori sănătatea elevilor sau cadrelor didactice.
Violența în familie…62 de ordine de protecție provizorii în șase luni
Pe zona de prevenire și combatere a violenței în familie, în primele 6 luni ale anului 2024 au fost emise 62 de ordine de protecție provizorii, din care 47 au fost confirmate de instanță.
În ceea ce privește criminalitatea contra patrimoniului, în primele șase luni ale anului au fost sesizate 1.245 de infracţiuni contra patrimoniului, reprezentând 35,10% din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomița. Față de perioada similară a anului 2023, reprezintă o scădere cu 2%.
Furturile, cel mai important segment infracţional al acestei categorii, reprezintă 53,01%, procent ce a scăzut cu 4,29% față de anul 2023.
Polițiștii au reţinut, în vederea suspendării, 1.404 de permise de conducere
Principalul obiectiv al polițiștilor rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița a fost siguranța traficului rutier pe drumurile publice, asigurându-se continuitatea dispozitivului rutier, precum şi reorientarea unor elemente de dispozitiv pentru realizarea unei prezenţe active pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere.
În prima jumătate a anului 2024, în judeţul Ialomiţa s-au produs 21 de accidente grave de circulaţie, având ca urmări 14 persoane decedate şi 9 persoane rănite grav, indicatori în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut. Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost indisciplina bicicliștilor, indisciplina pietonilor, respectiv adormirea la volan.
În cadrul acțiunilor punctuale, polițiștii rutieri au constatat 313 infracțiuni la regimul rutier, cele mai multe fiind infracţiuni de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, urmate de infracțiunile de conducere fără permis şi de conducere cu autovehiculul neînmatriculat.
De asemenea, au fost aplicate 21.458 de sancţiuni contravenţionale, în majoritatea cazurilor pentru depăşirea limitei legale de viteză, urmate de nepurtarea centurii de siguranţă, neacordarea priorităţii de trecere şi abateri săvârşite de către pietoni, biciclişti, motociclişti şi căruţaşi.
Polițiștii au reţinut, în vederea suspendării, 1.404 de permise de conducere şi au retras 1.359 de certificate de înmatriculare pentru diferite defecţiuni tehnice, lipsa inspecţiei tehnice periodice sau lipsa RCA.
Creştere a infracționalității sesizate în sistemul transporturilor feroviare și navale
În perioada analizată, a fost acordată o atenție deosebită de prevenire și combatere a faptelor ilegale în sistemul transporturilor feroviare și navale, privind siguranța călătorilor în domeniul transporturilor, pe un sector de 68 de kilometri de căi navigabile și pe infrastructura feroviară de 275 de kilometri de cale ferată.
La nivelul acestei structuri se constată o creştere a infracționalității sesizate, 49 de infracțiuni, cu 35 mai multe decât în anul precedent. Din totalul infracțiunilor sesizate, 8 sunt de natură economico – financiară, 18 de natură judiciară și 23 de altă natură.
S-au înregistrat 12 infracţiuni contra patrimoniului, respectiv 3 furturi din vagoanele de marfă, 4 furturi de componente de la infrastructura de transport, 4 furturi de ambarcaţiuni, 2 furturi de motoare de ambarcaţiune şi 2 furturi de la bordul navelor.
În prima jumătate a anului 2024, polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Ialomița au aplicat 1.482 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 429.70 de lei, intervenind și la 16 de sesizări prin S.N.U.A.U. 112.
De asemenea, au fost indisponibilizate 12 ambarcațiuni, 10 de motoare, peste 123,8 de kilograme de pește, 2 bucăţi de plase monofilament şi 7 de pescuit din fir textil, 4 dispozitive electrice pentru pescuit.
Polițiștii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Ialomița au efectuat 1.314 de patrulări auto, pedestre, navale precum şi în trenuri de călători, au legitimat 3.628 de persoane, iar față de 4 persoane au fost dispuse măsuri preventive.
Gradul de încadrare la nivelul Serviciului Județean de Poliție Transporturi este de 77,42%.
Pe linia armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase activităţile de prevenire s-au materializat în organizarea a 35 de acţiuni şi 48 de controale pe liniile arme, materii explozive şi substanţe periculoase, fiind sesizate 20 de infracţiuni, iar pe linie de braconaj cinegetic au fost constatate 2 infracțiuni prevăzute de Legea 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic.
Au fost ridicate, în vederea confiscării, 13 arme, peste 284 de tone de deșeuri periculoase.
În prima jumătate a anului 2024, în urma activităţilor şi acţiunilor desfăşurate pe linie de silvicultură au fost constatate 32 de infracțiuni și 76 de sancțiuni contravenționale, fiind confiscați aproximativ 855 de metri cubi de material lemnos.
Pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol au fost constatate 63 de infracţiuni, fiind aplicate 65 de sancţiuni contravenţionale. De asemenea, polițiștii au confiscat peste 1,5 tone de pește din speciile crap, caras, platică, șalău, știucă, somn sau sturion și 16 de unelte de pescuit.
În ceea ce privește criminalitatea economico – financiară, în perioada ianuarie-iunie 2024 au fost în derulare 11 planuri de acţiune dispuse la nivelul Inspectoratului de Poliţie Județean Ialomiţa, în domeniile combaterii ilegalităților cu produse accizabile (tutun, alcool), produse de panificație, turism şi alimentaţie publică, legume – fructe, achiziții intracomunitare și importuri.
Pe parcursul activităţilor derulate în cadrul planurilor de acţiune au fost efectuate 46 de acţiuni specifice, în cadrul cărora au fost constatate 6 infracțiuni în flagrant, respectiv 5 infracțiuni prevăzute de Legea nr. 84/1998 ce privește mărcile și indicațiile georgrafice.
Au fost aplicate 45 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 273.000 de lei, au fost confiscate sume de bani în valoare de 76.756 de lei și au fost indisponibilizate bunuri în valoare totală de 450.648 de lei.
În cursul primelor șase luni ale anului 2024, poliţiştii criminalişti au participat la peste 1.285 de cercetări la faţa locului şi au ridicat 3.368 de urme criminalistice.
Eficienţa acestor urme ridicate din câmpul infracţional s-a materializat în identificarea prin mijloace criminalistice a 51 de persoane sau obiecte.
Din totalul autorilor identificaţi în această perioadă, 41 au fost identificaţi prin valorificarea urmelor papilare ca autori de infracţiuni de natură judiciară.
„În prima jumătate a anului 2024, 42 de persoane au fost date în urmărire naţională și internațională, totodată fiind desfăşurate activităţi pentru identificarea a 54 de persoane dispărute și înregistrate 13 măsuri preventive. În perioada analizată, au fost înaintate către organele judiciare 9 sesizări referitoare la nerespectarea obligaţiilor impuse, în urma acestor sesizări într-un dosar de supraveghere, fiind preschimbată măsura arestului la domiciliu în arestare preventivă. S-a acţionat, totodată, pentru creşterea eficienţei operativităţii şi calităţii în activitatea de cercetare penală şi eficientizarea parteneriatului cu unităţile de parchet, urmărindu-se respectarea tuturor drepturilor şi garanţiilor procesuale”, a precizat adjunctul inspectorului șef al IPJ Ialomița, Silviu Condruț.
Reprezentanții IPJ Ialomița au mai vorbit și despre activitatea Biroului pentru Protecția Animalelor, structura de specialitate care desfășoară activități pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională care au ca obiect animalele aflate într-o situație de pericol.
La nivelul biroului, în prima jumătate a anului 2024, au fost înregistrate 29 de petiții, au fost aplicate 150 sancțiuni contravenționale, iar în lipsa adăposturilor specializate au fost încredințate altor entități, conform prevederilor legale, 10 animale aflate în stare de pericol.
Din luna octombrie va fi operaționalizat și SIME
Nu în ultimul rând, în centrul operațional au fost înregistrate 13.253 de apeluri de urgenţă, polițiștii aplicând 551 de sancţiuni contravenţionale conform O.U.G. nr.34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, în valoare de 1.133.000 de lei, pentru efectuarea de apeluri abuzive.
Adăugăm faptul că în această perioadă, la parterul sediului IPJ Ialomița, sunt efectuate lucrări de renovare în vederea creării unui centru operațional modern.
„Centrul Operațional este structura din cadrul inspectoratului care face parte din serviciul Cabinet, ce se ocupă de tot ceea ce înseamnă preluarea apelurilor de urgență prin 112, sesizări, acestea fiind direcționate în județ, iar în curând, din octombrie, va fi operaționalizat și SIME, sistemul informatic de monitorizare electronică. Sperăm să îmbunătățim condițiile de lucru atât ale polițiștilor cât și legat de modul de primire a publicului”, a precizat comisar șef Sebastian Savu, care îndeplinește atribuțiile de inspector șef.
Pentru anul 2024, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ialomița va continua acţiunile ce vizează creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, reducerea infracţionalităţii stradale, reducerea riscului rutier şi asigurarea climatului de legalitate pentru mediul de afaceri.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ialomița depune eforturile necesare, atât din punct de vedere profesional cât şi logistic, pentru a-şi îndeplini cu succes misiunile şi pentru a pune în aplicare prevederile legale, astfel încât siguranţa cetăţenilor din judeţul nostru să nu fie afectată, în condițiile în care gradul de ocupare al posturilor prevăzute la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița este de doar 77,83%.
În final, menționăm faptul că, în primele șase luni ale acestui an, 53 de polițiști au fost cercetați, în cadrul a 32 de cercetări prealabile, fiind aplicate 51 de sancțiuni disciplinare (o sancțiune de trecere într-o funcție inferioară, 9 sancțiuni finanlizate cu diminuarea de drepturi salariale, restul fiind mustrări scrise).